Társoldalunk:

Az egyik legizgalmasabb helyszínen rajtol el az F1 - futamelőzetes

2020.07.02. 10:02

Pompás izgalmakra van kilátás a szezonnyitón, mivel Ausztriában fordulatos versenyeket rendeztek az elmúlt években, és a mezőnyt uraló Lewis Hamilton összvissz egyszer nyert itt. Rövid, de harapós a pálya.

Az idei első F1-es verseny házigazdája nem Ausztrália, hanem Ausztria, de a körülményeket tekintve a különbség jóval több lesz a szezonnyitó eredetileg tervezett és tényleges helyszíne között, mint két betű a rendező ország nevében. Az idény üres lelátók előtt és megannyi egyéb óvintézkedéssel veszi kezdetét a koronavírus-világjárvány miatt. Ez és a többi szabálymódosítás alaposan felforgatja a csapatok működését, miközben felértékelődik többek között a megbízhatóság, az alkalmazkodókészség és a hatékonyság.

út az ismeretlenbe

Daniel Ricciardo (Renault) a tavalyi Osztrák NagydíjonForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Az alpesi hegyekben elterülő Red Bull Ring fekvése kedvező a biztonsági izolációhoz, itt rendezik a csonka bajnokság első két futamát, a másodikat a jövő héten.

Izgalmak a négyzeten

Alapból nagy izgalmakkal szolgál, hogy végre elindul a küzdelem, amit méltón fokozhat a közelmúltban izgalmas versenyekkel szolgáló osztrák pálya. Amely nem a méretével hódít: összvissz hét valódi kanyarból áll, balos csak kettő van benne, és a szezonban itt tart legrövidebb ideig egy kör, tavaly 1 perc 3 másodperces eredménnyel szerezték meg a pole pozíciót. Ez természetesen összerántja a mezőnyt. Az utolsó négy futamból kettőn az utolsó körökben vette át az 1. helyet a győztes, és a másik két esetben sem volt 2 másodpercnél nagyobb az előnye a befutónál.

A kihívást az erős emelkedések és lejtések adják, a legalacsonyabb és legmagasabb pont közt 63 méter az eltérés.

Ezt rögtön az elején megmásszák a pilóták. Az első két kanyar emelkedőn fekszik, nem látni a csúcspontjukat, ezért itt a leggyakoribbak a kicsúszások és a füstölős fékezések. De nem könnyebb a helyzet innentől sem a szinte folyamatos lejtmenetben a célegyenesig, főleg az utolsó két jobbos féktávja cseles, ráadásul kicsit kifelé billen az aszfalt.

A középmezőny tagjai a tavalyi Osztrák NagydíjonForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

Külön problémát szoktak okozni a magas kerékvetők, amelyek számos autót megrongáltak közvetlenül vagy a palánkba repítve. Nehéz megtalálni a határvonalat a pálya tökéletes kihasználása és a kontroll elvesztése közt, és néha igen drága mulatság; az új feltételek mellett nagyon rosszul jár, aki roncsderbi üzemmódba kapcsol. Egyrészt hosszabb távon az alkatrész-utánpótlással lehetnek gondok, de jelentősebb közvetlen hatás lesz az, hogy egy délutáni edzés előtt egy komolyabb újjáépítésre valószínűleg nem marad idő, mivel lassítják a szerelési munkát a stábtagokra vonatkozó távolságtartási előírások.

A Red Bull Ring pályarajzaForrás: Mercedes

Előzési szempontból egész jó a helyzet, a hajtűkanyarnál és az utána következő nyújtott jobbosnál kínálkozik a legjobb alkalom a támadásra. Különböző ívek használatával összetettebb csiki-csuki manőverekkel is elcsíphető az elöl haladó.

Jól mutatja a kiszámíthatatlanságot, hogy amióta a pálya 2014-ben visszatért a naptárba, egyszer sem nyerte meg a futamát az adott év világbajnoka.

Levegőhöz jut a Mercedes a hegyekben?

Ebből kisakkozható, hogy nem ez Lewis Hamilton kedvenc helyszíne. Egyetlen győzelmét 2016-ban szerezte itt, azóta időmérőn sem bizonyult a leggyorsabbnak. Csapata, a Mercedes sem muzsikált jól errefelé: az elmúlt két évben mindössze két pályán nem nyertek, az egyik az osztrák.

„Mindannyian várjuk, hogy megérkezzünk Ausztriába, és megmutassuk, többre vagyunk képesek annál, amit az előző két idényben produkáltunk – jelentette ki James Allison technikai igazgató. – A tavalyi jó szereplésünket a hűtésnél elkövetett hibáink akadályozták meg, ami miatt csak pöfögtünk, messze attól a tempótól, amit valójában tudott az autó. Egy évvel korábban pedig technikai hibák, valamint a biztonsági autós fázisban bemutatott baklövéseink gátoltak minket."

Hamilton a tavalyi Osztrák NagydíjonForrás: Picture-Alliance/AFP

Az esetleges hűtési nehézségek hamarosan kibuknak az új autóknál, de úgy néz ki, nem a szezon első hétvégéjén. A meteorológiai oldalak szerint a hőmérséklet 25 fok körül alakul, de pénteken a 20-at sem éri el, és az első edzésnapon különösen nagy eséllyel várható eső. Ez jelentősen befolyásolná a csapatok felkészülését, és az autók épségben tartása miatt bizonyára nem sok akciót látnánk.

Lemaradhat a Ferrari

Nemrég még arról szóltak a hírek, hogy a Ferrari aerodinamikailag és motorilag feltuningolta az SF1000-et a tesztidőszakhoz képest, de Mattia Binotto az előadáshoz közeledve lelombozta a Scuderia szurkolóit, legalábbis a bajnokság első két fordulóját illetően. „A teszteredmények arra késztettek minket, hogy jelentősen módosítsunk a fejlesztési irányon, főleg az aerodinamika terén – mondta. – Az egész autóra kiterjedő, új program mellett tettük le a voksunkat, tudva, hogy nem fogunk mindennel elkészülni az első futamra."

Az ütemtervben a harmadik állomásra, a Magyar Nagydíjra tűzték ki célnak a fejlesztések bevetését.

Ezzel szemben a Mercedes és a Red Bull bevallottan máris kozmetikázott a kocsin, utóbbi szemfülesen erősebb Honda-erőforrást is kap.

Leclerc tavaly közel járt az Osztrák Nagydíj megnyeréséhezForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

A kapkodás nem mindig kifizetődő, lehet, hogy a Ferrari jól jár az újítások csiszolására fordított többletidővel. Persze szükség van rá, de a leszorítóerő nem erős ütőkártya Ausztriában, egy F1.com-on megjelent elemzés szerint az itteninél csak két pályán kisebb a szerepe a jó köridőben, miközben a lóerők viszonylag fontosak az emelkedők és a padlógázos szakaszok magas aránya miatt. Valószínűleg ezért is alakultak szorosan az elmúlt évek futamai; a legkifinomultabb kasztni nem domborodott ki annyira, a motorok terén pedig kiegyenlítődés történt. Az előző két versenyt Max Verstappen nyerte, a Red Bull tehát a triplázásra hajt. Ebből az is következik, hogy a hétvégi események nem feltétlenül tükrözik majd hűen az egész szezonra érvényes erősorrendet.

A gumiválasztáson nem kellett gondolkodniuk a csapatoknak, a kiosztást logisztikai okból a Pirelli döntötte el: minden autóhoz 8 garnitúra lágy, 3 közepes és 2 kemény keveréket adnak. Az abroncsok szerepe alárendelt az osztrák pályán, mert enyhe terhelést kapnak, és az aszfalt is a legsimábbak közé tartozik. A fékek ellenben az átlagosnál keményebb próbatétel előtt állnak.

Gyakran okoznak még problémát az időmérőn a feltartások,

a rövid pályán összetorlódó sorban könnyen figyelmetlenség áldozatává lehet válni. Tavaly Hamilton, két éve Sebastian Vettel kapott büntetést akadályozás miatt. Emellett a bokszutca be- és kijárati íve is cseles, többször osztottak büntetéseket azért is, mert valaki keresztezte a fehér vonalat.

Az Osztrák Nagydíj programja

  • 1. edzés: péntek 11:00-12:30
  • 2. edzés: péntek 15:00-16:30
  • 3. edzés: szombat 12:00-13:00
  • időmérő: szombat 15:00-
  • verseny: vasárnap 15:10-

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK