Társoldalunk:
Hírlevél

A McLarennél nem fog megismétlődni a melbourne-i visszalépés

2020.07.01. 14:50

Andreas Seidl kijelentette, az ausztráliai esettel ellentétben most már megfelelően tudják kezelni, ha az egyik csapattag pozitív koronavírustesztet produkál. A McLaren csapatfőnöke ugyanakkor hozzátette, még a pilótáknak sem garantálhatnak teljes biztonságot.

Ezen a hétvégén végre elindul az idei Forma-1-es világbajnokság, és ha minden jól megy, akkor péntek délelőtt az autók pályára gurulnak a Red Bull Ringen. Azonban a vírusra való tekintettel az FIA soha nem látott biztonsági intézkedéseket ír elő, aminek következtében az események nem a megszokott módon fognak zajlani.

Mindez bizonyára számos kellemetlenséggel fog járni, de legalább nem ismétlődik meg a McLaren melbourne-i esete, amikor az egyik alkalmazott pozitív tesztje miatt a teljes istálló visszalépett a hétvégétől, ami végül a futam törléséhez vezetett. Legalábbis így vélekedik Andreas Seidl, a wokingiak csapatfőnöke.

A McLaren felkészültebben érkezik Ausztriába, mint amilyen Melbourne-ben voltForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

„Nagyon elégedett vagyok a tervvel, amit az FIA megalkotott, hiszen világosan megtudjuk belőle, hogy miképpen teljesítsük az ausztriai hétvégét – nyilatkozta egy sajtókonferencián. – Ami Ausztráliához képest változást jelent, hogy tiszta koncepcióval rendelkezünk a csapatok egymástól történő elzárását illetően. Ausztriában így fogunk dolgozni, emellett pedig a csapatot is kisebb csoportokra osztjuk.”

Seidl arra is kitért, hogy mi történik, ha valaki tűneteket mutat. Ebben az esetben őt, valamint a közeli kontaktjait is azonnal letesztelik.

„Pár órán belül megkapjuk az eredményeket, ami lehetővé teszi, hogy gyorsan döntsünk a következő lépésről – magyarázta. – Ha valakinek a tesztje pozitív lesz, akkor azt elkülönítjük a csapattól, a többiek azonban folytathatják a munkát.” A német szakember hozzátette, ebben az esetben az Egyesült Királyságból érkezik egy másik munkatárs, hogy helyettesítse a fertőzött személyt.

Az elmúlt hetekben a csapatok rendszeresen tesztelték alkalmazottaikat, az eredmények pedig rendre negatívak lettek.

Ezzel együtt Cyril Abiteboul, a Renault csapatfőnöke szerint fennáll a veszélye annak, hogy egy istálló akár egy teljes napot is kihagyjon, legyen az szabadedzés vagy verseny. Wokingi kollégája nem ennyire pesszimista, de ő is tisztában van vele, hogy a pilóták sincsenek 100 százalékos biztonságban.

A versenyzők sincsenek teljes biztonságbanForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Őszintének kell lennünk, a kockázat jelen van, mert végtére is, egy vírusról beszélünk, és, ahogyan ezt már tapasztaltuk, elég gyorsan terjed – szögezte le. – Ugyanakkor az intézkedések és a tesztelések révén úgy gondoljuk, hogy felkészülten érkezünk meg Ausztriába. Tudjuk, hogy néhány csapattagon keresztül elterjedhet a vírus, ekkor pedig fontos, hogy szigorúan tartsuk be az előírásokat.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK