Ismét megműtötték Alex Zanardit

Forma-1, Alex Zanardi
Former racing driver and paracyclist, Italian Alex Zanardi takes part in the 23rd Marathon of Rome on April 2, 2017. Reports on 21 June 2020 state four-time paralympic champion and former Formula One driver Alex Zanardi was involved in a serious road accident on 19 June 2020 in the province of Siena while taking part in a race on his handbike during one of the stages of the relay of Obiettivo tricolore. Zinardi underwent a brain surgery after suffering a severe cranial trauma and is in serious condition. (Photo by Andrea Ronchini/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Súlyos közúti balesete óta másodszor is megoperálták Alex Zanardit. Az autóversenyző-parasportoló állapota még mindig súlyos.

Újabb idegsebészeti beavatkozást hajtottak végre az orvosok Alex Zanardin, aki 2020. június 19-én szenvedett súlyos közúti balesetet, amikor egy országúti kerékpárversenyen áttért a szemközti sávba és összeütközött egy teherautóval.

Zanardit azonnal Sienába szállították és megműtötték, koponyasérülései miatt azóta is kómában és lélegeztetőgépen tartották. Bár orvosa szerint a helyzete nem annyira súlyos, mint Michael Schumacheré, az olasz sportoló kilátásaival kapcsolatban nem akartak jóslásokba bocsátkozni.

Zanardi továbbra is kezelés alatt áll Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Ronchini/NurPhoto/Andrea Ronchini, Ronchini

A kórházban eltöltött első öt éjszaka alatt Zanardi állapota érdemben nem változott, ezért családja és orvosai úgy döntöttek, csak lényeges fejlemény esetén adnak ki további tájékoztatást. Ez hétfőn bekövetkezett, a Santa Maria alle Scotte kórház közleménye szerint újabb idegsebészeti beavatkozást hajtottak végre Zanardi kezelése során.

A sportoló „neurológiai szempontból továbbra is súlyos” állapotban van, a prognózisát pedig bizalmasan kezelik.

„A sportolót kezelő csapat vizsgálatai és kezelései részeként CT-t végeztek el, ez kimutatta, hogy a beteg állapota változott, ami egy második beavatkozást is szükségessé tett – áll a kórház közleményében. – A körülbelül 2,5 órás műtét után Alex Zanardit ismét az intenzív osztályon helyezték el, továbbra is altatásban van és lélegeztetés alatt áll.”

Zanardi korábban a Lotus, a Jordan és a Williams színeiben is versenyzett az F1-ben, de igazi sikereket az amerikai CART-sorozatban ért el, mielőtt egy horrorisztikus baleset következményeként mindkét lábát amputálták. Azóta visszatért a versenypályákra és parasportolóként olimpiai aranyérmeket is nyert.