Vágólapra másolva!
Helmut Marko szerint nagy veszteség lenne, ha korábbi protezsáltja, Sebastian Vettel jövőre kiszorulna a Forma-1-ből. Most nem zárta ki, hogy a négyszeres világbajnok esetleg visszatérjen.

A Ferrari és Sebastian Vettel bejelentése az idei F1-es szezon legnagyobb híre az átigazolások szempontjából. A vártnál korábban, már májusban nyilvánosságra hozták, hogy a négyszeres világbajnok az év végén elhagyja Maranellót, a helyére pedig Carlos Sainz érkezik.

Ez a forgatókönyv is elképzelhető volt, de alapvetően meglepetésként érte a bennfenteseket is. A Ferrari télen már elkezdett tárgyalni Sainz-cal, és Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója is azt mondta, ő „nem igazán” csodálkozik a fejleményeken, mert „néhány hónapja már lehetett számítani erre. Szerintem valahogy kiábrándult a Ferrariból.”

Vettel az év végén kiszáll a Ferrariból Forrás: Ferrari

Az osztrák szakember a Sport1-nek azt mondta, a Ferrarit sohasem lehet leírni, de szerinte Vettel az idén nem kap világbajnoki címre esélyes autót. „Remélem, tévedek. Bizonyosan izgalmasabb lenne a Forma-1, ha kettőnél több csapat küzdhetne a bajnoki címért” – utalt a Mercedesre és a Red Bullra.

Marko szerint Vettelnek abból lett elege, hogy Charles Leclerc megjelenése révén eltolódtak a prioritások a csapaton belül az ifjú tehetség javára.

„Igen, de ez pusztán azért van, mert [Leclerc] hatalmas tehetség és sok [belső] politika veszi őt körül, ez pedig Vettelnek nem tetszik. Ő csupán rá akar lépni a gázpedálra, futamokat akar nyerni, és nem akarja vesztegetni az idejét felesleges csapaton belüli csatározásokkal. Én csak azt remélem, hogy a Ferrari lehetőséget ad neki, hogy megmutassa a képességeit az utolsó szezonja során.”

Már tavaly feszült volt a viszony a két Ferrari-pilóta között Forrás: Ferrari

A gyakran szókimondó osztrák veterán szerint egykori protezsáltja „hatalmas veszteség” lenne a Forma-1-nek, amennyiben jövőre nem indulna a mezőnyben. A Red Bull az idén megpróbálja megdönteni a Vettellel felállított rekordjukat, és Max Verstappenből a legfiatalabb világbajnokot faragnák, de Marko ettől még sajnálná, ha a német pilóta pályafutása megszakadna.

„Aggódom, hogy Toto Wolff nem teszi meg, és akkor Sebastiannak ki kellene hagynia egy évet, hogy átgondolja a 2022-es esélyeit, de még ehhez is fiatal.” A Red Bull korábban kizárta Vettel visszafogadását, Marko viszont ezúttal azt mondta, egyelőre az a helyzet, hogy szerződésük van Verstappennel és Alexander Albonnal, „de a Forma-1-ben mindig változhat valami. Többet fogunk tudni, ha véget ér ez a szezon.”