Társoldalunk:

Mick Schumacher a mai napig követi apja tanácsait

2020.06.26. 17:54

Mick Schumacher 21 évesen egyre közelebb kerül a Forma-1-es bemutatkozáshoz, ám hogy ez valóra váljon, nagyon jó második szezonra lesz szüksége a Forma-2-ben. A hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia elárulta, édesapja tanácsait szem előtt tartva versenyez.

Mick Schumacher, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia nemsokára megkezdi második idényét a Forma-2-ben. Tudja, hogy nagyon fontos, akár a jövőjét is eldöntő év vár rá a Forma-1 előszobájában, elmondása szerint készen áll rá, hogy tovább fejlődjön.

Mick számára egyértelműen az F1-be kerülés a cél, és mivel a Ferrari junior akadémiájának tagja, a nagy lépést minden valószínűség szerint az Alfa Romeóval teheti meg, ha elég jól teljesít hozzá. Frédéric Vasseur azonban kijelentette, hogy ősznél hamarabb nem döntenek 2021-es pilótapárosukról.

Mick Schumacher első F2-es szezonja felemásra sikeredettForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Mick tavaly 53 pontot gyűjtve a 12. helyen zárta első F2-es idényét, nyerni csupán egyszer tudott, a hungaroringi sprintfutamot zárta az élen. Eddigi karrierjét szemlélve ez persze nem jelenti azt, hogy az idén ne szerepelhetne jobban, hiszen elsőre sem a Forma-4-ben, sem a Forma-3-as Európa-bajnokságon nem alkotott maradandót, második nekifutásra azonban előbbiben ezüstérmet, utóbbiban bajnoki címet nyert. „Karrierem során természetesen megtapasztaltam a vereséget. A sérülések és a fájdalom megtanított rá, hogy lehet emelt fővel veszíteni, a vereség pedig esélyt ad arra, hogy megtanuljuk kezelni a hibákat – idézi őt a Speedweek. – A vereségek a szükséges információval szolgálnak annak megértéséhez, hogy minden területen fejlődni kell. Ha az ember soha nem veszít, semmit sem tanul, ha pedig nem tanul, akkor soha nem nyerhet."

Mick elárulta, hogy a 2013 decemberében súlyos síkbalesetet szenvedő édesapja tanácsait szem előtt tartva lépdel feljebb a ranglétrán, és az ő tanítása segített neki akkor is, amikor a Forma-3-ban nem úgy mentek a dolgok, ahogy szerette volna.

„Nem veszem magától értetődőnek a leckéket, amiket tanított nekem. Az egyik ilyen, hogy legyek kiegyensúlyozott, soha ne örüljek túlságosan, vagy legyek nagyon magam alatt. Amikor 2018-ban a tizenötödik verseny után a tizedik helyen álltam, akkor sem volt kétségem afelől, hogy az az én évem lesz. Jól teljesítettem az edzéseken, úgyhogy belevetettem magam a munkába. Csupán azt kellett tennem, hogy a pályán maradok és fenntartom a nyomást. A spái győzelem élménye hajtott minket előre, a végén pedig további hét futamot nyertünk és a miénk lett a bajnoki cím. A siker kulcsa az volt, hogy hittünk az elvégzett munkában."

Második Forma-3-as szezonjában megnyerte a bajnoki címetForrás: Thomas Suer / suer.photo/(c) FIA F3 / Suer/Thomas Suer

Hasonló hittel vághat neki az idei Forma-2-es idénynek is, immár egy szezonnyi tapasztalattal a háta mögött. „A tavalyi év az F2-ben kemény volt, de ilyen a sport. Az ember nyer, veszít, tanul és fejlődik. A Forma-2-ben sokkal nehezebb az autó, teljesen más vezetni. Nagyok az erőhatások, az ember pedig nem engedheti meg magának, hogy elfárad.

A második évemben a legfontosabb, hogy csökkentsem a hibák számát és jobban értékeljem a kockázatot. Tudom, hogy ez az év fontos a fejlődésem és az előrelépésem szempontjából. Készen állok rá."  

A végső cél természetesen a Forma-1, és minden bizonnyal az Alfa Romeo, amelynél tavaly Bahreinben már tesztelt is egy napot, miután a Ferrariban is lehetőséget kapott. Az istálló pilótapárosát jelenleg Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi alkotja. Hogy 2021-ben kik fognak a csapatban versenyezni, október előtt nem derül ki. „Mindig október és november között hozzuk meg az ezzel kapcsolatos döntéseket, ezen most sem fogunk változtatni – nyilatkozta Frédéric Vasseur csapatfőnök az Auto Motor und Sportnak. – Azt akarom, hogy először a versenyekre koncentráljunk. Teljesítenünk kell az idén, mivel annak a pénzügyek szempontjából kihatása lesz a következő évre. Most nem szabad energiát pazarolnunk a pilótakérdésre. Jó párosunk van, megbízom bennük. Antonio fejlődik, 2019 második fele jól sikerült a számára. 2021-ben is biztosan jó párosunk lesz, de erről később beszélünk, most még nincs itt az ideje."

Tavaly áprilisban tesztelte az AlfátForrás: AFP/Andrej Isakovic

Az Alfa Romeo elsősorban a Ferrari juniorjai közül válogathat, a maranellóiakkal való együttműködés értelmében az egyik ülésébe ugyanis a Scuderia ültethet versenyzőt. Jelenleg nem csak Mick Schumacher, hanem Callum Ilott, Marcus Armstrong és Robert Shwartzman is az F2-ben versenyez, így potenciálisan nekik is esélyük lehet a 2021-es F1-es bemutatkozásra.

Vasseur úgy látja, hogy ha újonccal vágnak neki 2021-nek, az sem jelent majd problémát. „Nem tudom, hogy hány Forma-2-es verseny lesz az idén, de ha lesz nyolc európai futamuk, plusz Bahrein és Abu-Dzabi, akkor akár tíz-tizenkét hétvége is összejöhet. Az már egy valódi bajnokság.

Nyilván ők is később kezdenek, akárcsak mi, de végtére is nem számít, hogy július vagy április a kezdés, akkor is avatnak bajnokot, aki biztosan egy jó pilóta lesz. 2021-ben kevesebb lesz a tesztnap, két-három futam után azonban már egy újonc sincs hátrányban emiatt."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK