Mick Schumacher a mai napig követi apja tanácsait

Forma-2, Mick Schumacher, Magyar Nagydíj
BUDAPEST, HUNGARY - AUGUST 01: Formula 2 driver Mick Schumacher of Germany walks in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on August 01, 2019 in Budapest, Hungary. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Mick Schumacher 21 évesen egyre közelebb kerül a Forma-1-es bemutatkozáshoz, ám hogy ez valóra váljon, nagyon jó második szezonra lesz szüksége a Forma-2-ben. A hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia elárulta, édesapja tanácsait szem előtt tartva versenyez.

Mick Schumacher, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia nemsokára megkezdi második idényét a Forma-2-ben. Tudja, hogy nagyon fontos, akár a jövőjét is eldöntő év vár rá a Forma-1 előszobájában, elmondása szerint készen áll rá, hogy tovább fejlődjön.

Mick számára egyértelműen az F1-be kerülés a cél, és mivel a Ferrari junior akadémiájának tagja, a nagy lépést minden valószínűség szerint az Alfa Romeóval teheti meg, ha elég jól teljesít hozzá. Frédéric Vasseur azonban kijelentette, hogy ősznél hamarabb nem döntenek 2021-es pilótapárosukról.

Mick Schumacher első F2-es szezonja felemásra sikeredett Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Mick tavaly 53 pontot gyűjtve a 12. helyen zárta első F2-es idényét, nyerni csupán egyszer tudott, a hungaroringi sprintfutamot zárta az élen. Eddigi karrierjét szemlélve ez persze nem jelenti azt, hogy az idén ne szerepelhetne jobban, hiszen elsőre sem a Forma-4-ben, sem a Forma-3-as Európa-bajnokságon nem alkotott maradandót, második nekifutásra azonban előbbiben ezüstérmet, utóbbiban bajnoki címet nyert. „Karrierem során természetesen megtapasztaltam a vereséget.

– idézi őt a Speedweek. – A vereségek a szükséges információval szolgálnak annak megértéséhez, hogy minden területen fejlődni kell. Ha az ember soha nem veszít, semmit sem tanul, ha pedig nem tanul, akkor soha nem nyerhet."

Mick elárulta, hogy a 2013 decemberében súlyos síkbalesetet szenvedő édesapja tanácsait szem előtt tartva lépdel feljebb a ranglétrán, és az ő tanítása segített neki akkor is, amikor a Forma-3-ban nem úgy mentek a dolgok, ahogy szerette volna.

„Nem veszem magától értetődőnek a leckéket, amiket tanított nekem. Az egyik ilyen, hogy legyek kiegyensúlyozott, soha ne örüljek túlságosan, vagy legyek nagyon magam alatt. Amikor 2018-ban a tizenötödik verseny után a tizedik helyen álltam, akkor sem volt kétségem afelől, hogy az az én évem lesz. Jól teljesítettem az edzéseken, úgyhogy belevetettem magam a munkába. Csupán azt kellett tennem, hogy a pályán maradok és fenntartom a nyomást. A spái győzelem élménye hajtott minket előre, a végén pedig további hét futamot nyertünk és a miénk lett a bajnoki cím. A siker kulcsa az volt, hogy hittünk az elvégzett munkában."

Második Forma-3-as szezonjában megnyerte a bajnoki címet Forrás: Thomas Suer / suer.photo/(c) FIA F3 / Suer/Thomas Suer

Hasonló hittel vághat neki az idei Forma-2-es idénynek is, immár egy szezonnyi tapasztalattal a háta mögött. „A tavalyi év az F2-ben kemény volt, de ilyen a sport. Az ember nyer, veszít, tanul és fejlődik. A Forma-2-ben sokkal nehezebb az autó, teljesen más vezetni. Nagyok az erőhatások, az ember pedig nem engedheti meg magának, hogy elfárad.

A végső cél természetesen a Forma-1, és minden bizonnyal az Alfa Romeo, amelynél tavaly Bahreinben már tesztelt is egy napot, miután a Ferrariban is lehetőséget kapott. Az istálló pilótapárosát jelenleg Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi alkotja.

Hogy 2021-ben kik fognak a csapatban versenyezni, október előtt nem derül ki.

„Mindig október és november között hozzuk meg az ezzel kapcsolatos döntéseket, ezen most sem fogunk változtatni – nyilatkozta Frédéric Vasseur csapatfőnök az Auto Motor und Sportnak. – Azt akarom, hogy először a versenyekre koncentráljunk. Teljesítenünk kell az idén, mivel annak a pénzügyek szempontjából kihatása lesz a következő évre. Most nem szabad energiát pazarolnunk a pilótakérdésre. Jó párosunk van, megbízom bennük. Antonio fejlődik, 2019 második fele jól sikerült a számára. 2021-ben is biztosan jó párosunk lesz, de erről később beszélünk, most még nincs itt az ideje."

Tavaly áprilisban tesztelte az Alfát Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az Alfa Romeo elsősorban a Ferrari juniorjai közül válogathat, a maranellóiakkal való együttműködés értelmében az egyik ülésébe ugyanis a Scuderia ültethet versenyzőt. Jelenleg nem csak Mick Schumacher, hanem Callum Ilott, Marcus Armstrong és Robert Shwartzman is az F2-ben versenyez, így potenciálisan nekik is esélyük lehet a 2021-es F1-es bemutatkozásra.

Vasseur úgy látja, hogy ha újonccal vágnak neki 2021-nek, az sem jelent majd problémát. „Nem tudom, hogy hány Forma-2-es verseny lesz az idén, de ha lesz nyolc európai futamuk, plusz Bahrein és Abu-Dzabi, akkor akár tíz-tizenkét hétvége is összejöhet. Az már egy valódi bajnokság.

2021-ben kevesebb lesz a tesztnap, két-három futam után azonban már egy újonc sincs hátrányban emiatt."