Társoldalunk:

Az F1-es pilóták nem sokat érzékelnek az óvintézkedésekből

2020.06.26. 19:03

Alex Albon és Christian Horner is úgy érzi, hozzá fognak szokni a nemsokára kezdődő szezonra bevezettet koronavírus miatti óvintézkedésekhez, ami a thai-brit pilóta szerint a versenyzők szemszögéből alig változtat valamin.

A topcsapatok közül utolsóként a Red Bull Racing is pályára lépett a július 5-i ausztriai szezonnyitó előtt. Az energiaitalos alakulat csak egy versenyzővel gyakorolta a koronavírus-járvány miatt bevezetett új protokollt, mivel Max Verstappennek kéthetes karanténba kellett volna vonulnia, ha elutazik Silverstone-ba. Alex Albonnak azonban hasznosan telt a 100 km-ben maximalizált filmes nap, elmondása szerint versenyzőként nem is nagyon érzi az óvintézkedések miatt megváltozott környezetet.

Albon hamar felvette a tempót a hosszú kihagyás utánForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

A Mercedes, a Renault, a Racing Point, a Ferrari és az Alpha Tauri után a Red Bull volt a hatodik csapat, amely tréningezett egy kicsit a szezonra. „Még minden egy kicsit furcsa, de biztos vagyok benne, hogy miután Ausztriában is hasonló körülmények között fogunk dolgozni, már normálisnak fog érződni – nyilatkozta Christian Horner az óvintézkedésekről. – A nap Alex szempontjából is hasznos volt, mindenhez újra hozzászokhatott. Nem szabad elfelejtenünk, hogy még csak egy szezon van a háta mögött, így egy nap az autóban mindig jól jön, még ha csak 100 kilométerről is van szó, és a kocsi nagyon kemény keverékű gumin fut."

Horner egy érdekes aspektusra is felhívta a figyelmet, nevezetesen arra, hogy csapatfőnökként az arcmaszkok miatt kevésbé tudja emberei arckifejezéséből kitalálni, hogy kinek van valamilyen gondja. „Egyértelműen más, hogy mindenki maszkot visel, az ember nem tudja leolvasni a szerelők és a mérnökök arcáról a lelkesedést vagy éppen a kétségbeesést. De hozzá fogunk szokni. Mindez fontos a csapatunk és minden Forma-1-ben dolgozó biztonsága miatt. Hozzá fogunk szokni, és egy időre ez lesz a normális."

Mindenkinek kötelező az arcmaszkForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Alex Albon szempontjából nem csak a biztonsági protokoll követésének gyakorlása, hanem a vezetéshez való visszaszokás is fontos volt. Nem kellett neki sok kör. „Miután több mint három hónapja nem vezettem Forma-1-es autót, kíváncsi voltam, hogy mennyi időbe telik felvenni a tempót. Most már tudom, öt-hat körbe telt. Az is segített, hogy Angliában éppen kánikula van, így rögtön megtapasztaltam, hogy kifizetődött a konditeremben végzett munka."

A thai-brit pilóta elmondta, hogy neki kisebb változást jelentenek az óvintézkedések, hiszen a pilótafülkében ülve ezekből semmit sem érzékel. „Az óvintézkedések melletti munka furcsa volt, de minden simán ment. A munkamódszerek nem változtak különösebben, a srácok a Red Bullnál elvégezték a házi feladatot, ezért zökkenőmentes volt minden. Úgyhogy nincs nagy különbség, különösen nekünk, versenyzőknek, hiszen mi a legtöbb munkát a pilótafülkében végezzük, ahol eddig is tűzálló maszkot és sisakot viseltünk. A megbeszéléseken távolabb helyezkedünk el egymástól, nagyjából ennyi az egész."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK