Csak jelentős változás esetén adnak hírt Zanardi állapotáról

DTM Hungaroring, Alex Zanardi, BMW M Motorsport
Alex Zanardi, a BMW márkanagykövete a DTM magyarországi versenyhétvégéjén, a Hungaroringen
Vágólapra másolva!
Az ötödik kórházban töltött éjszaka után sem történt számottevő változás a múlt hétvégén közúti balesetet szenvedett Alex Zanardi állapotában.

Továbbra is altatásban és lélegeztetőgépen tartják Alex Zanardit, aki múlt pénteken szenvedett súlyos sérüléseket egy országúti kerékpáros versenyen, miután áttért a szemközti sávba és összeütközött egy teherautóval. Zanardit súlyos fejsérülése miatt azonnal megműtötték.

Noha kezelőorvosa szerint a sérülése nem olyan súlyos, mint Michael Schumacheré, a doktor szerint csak később lehet meghatározni, hogy milyenek a kilátások a felépüléssel kapcsolatban. Ezzel egybevág, hogy a kórház legutóbbi közleménye szerint az ötödik éjszaka után sincs számottevő változás az autóversenyző-parasportoló állapotában.

Zanardi 2018-ban, amikor legutóbb a Hungaroringre látogatott Forrás: Hoch Zwei / Juergen Tap/Hoch Zwei/Juergen Tap

„A sportoló az ötödik éjszakát töltötte a kórházban a klinikai állapotát érintő jelentős változás nélkül” – áll a kórház közleményében, ami Zanardi neurológiai kórképét továbbra is súlyosként jellemzi. – Folytatódik az idegrendszere megfigyelése, és az eredményeket egy főképp aneszteziológusokból és idegsebészekből álló, de különböző szakterületeket képviselő tagokból álló csapat értékeli.”

A kórház eddig minden nap közleményt vagy a kezelőorvosok révén nyilatkozatot tett a sportoló állapotával kapcsolatban, de az ötödik éjszaka után úgy döntöttek, felhagynak ezzel a gyakorlattal. „A családdal való egyeztetés után hasznosnak tartjuk, hogy ne adjunk ki újabb orvosi közleményeket addig, amíg nincs jelentős változás [Zanardi] egészségi állapotában.”

Parasportolóként is hatalmas sikereket ért el Forrás: AFP/Andreas Solaro

Lehetséges, hogy a döntés azért született meg, hogy elejét vegyék a sajtóban megjelenő spekulációknak. Hasonló, de ennél is szigorúbb eljárást követ Schumacher családja is, ők a német pilótát hermetikusan elzárták a külvilágtól, és csak bizalmasaik legszűkebb körét engedik be hozzá.

Zanardi ismertsége nem összehasonlítható Schumacherével, de az olasz sportoló is ünnepelt személyiség világszerte, miután hősies akaraterővel túlélte mindkét lába elvesztését, parasportolóként is visszatért az autóversenyzésbe, majd olimpiai aranyérmeket is szerzett kerékpárosként.