Vágólapra másolva!
Időre van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, milyenek Alex Zanardi kilátásai, miután az olasz sportoló súlyos közúti balesetet szenvedett. Kezelőorvosa szerint úgy tűnik, Zanardi sérülése más, mint Michael Schumacheré.

Az olasz autó- és parasport egyik kiválósága, Alex Zanardi múlt pénteken súlyos közúti balesetet szenvedett, ennek következtében fejsérülésekkel továbbra is intenzív osztályon ápolják. Zanardi egy kerékpárversenyen áttért a szemközti sávba, ahol egy teherautóval ütközött, mentőhelikopterrel kórházba szállították és megműtötték, azóta altatásban van.

A történtek láttán felmerült Michael Schumacher esete, aki 2013 decemberében szintén súlyos fejsérülést szenvedett egy síbalesetben. A német legenda életét megmentették, de azóta a világtól elzártan él, az állapotáról nincsenek hírek, feltehetőleg állandó ellátásra szorul. Zanardi kezelőorvosa szerint a két eset között akadnak eltérések.

Zanardi súlyos fejsérülést szenvedett Forrás: AFP

„Az út nem lesz rövid, időre lesz szükség, hogy kivizsgáljuk Zanardit a következő hetek során – idézte Giuseppe Oliverit a La Gazzetta dello Sport. – Hogy a károsodás olyan súlyos-e, mint Schumacheré? Az idegrostok károsodását úgy tűnik, sikerült elkerülni. A diffúz axonális sérülés az egész agykéreg nagyon súlyos károsodása, abból nehezen lehet visszatérni a normális kognitív és motorikus funkciókhoz” – említette az idegsebész a terminológiát, ami a néhai Jules Bianchi balesete után is gyakran felmerült.

Oliveri nyomatékosította, hogy az 53 esztendős sportoló állapotával kapcsolatban nem lehet sietni, időre van szükség, mire kiderül, milyenek a kilátások.

Nem annyira rossz a helyzet, mint Schumacher esetében Forrás: Getty Images/2012 Getty Images/Vladimir Rys

„Ilyen típusú sérüléseknél néhány napot biztosan várni kell. Egy hetet, talán kettőt. Egy törékeny állapotban lévő betegről beszélünk, aki jelentős fejsérülést szenvedett, és extrém óvatossággal kell őt kezelni. A legrosszabb, ha aggódni kezdünk, és túlságosan előre tekintünk” – szögezte le.

A szakorvos hozzátette, nem csak az számít, hogy konkrétan hol érte ütés Zanardit, hanem az, hogy koponyán belül milyen mértékű a sérülés, ami akár más területeken is megjelenhet.

„Túl korai még megmondani, hogy Alex visszatér-e a korábbi állapotába. Egyelőre az az első jó hír, hogy a beteg állapota stabil. Most ez a legtöbb, amit kívánni lehet. Optimizmusra ad okot, hogy sportoló, ezért az általános állapota optimális volt.”