Vágólapra másolva!
Mentőhelikopterrel kórházba szállították Alex Zanardi autóversenyző paralimpikont, és súlyos sérülésekkel kezelik, miután közúti baleset részese volt.

Közúti baleset részese volt Alex Zanardi autóversenyző parakerékpáros. Az olasz sportoló a Sky Italia szerint az Obiettivo tricolore nevű, parasportolók számára rendezett országúti versenyen vett részt, amikor Siena tartományban a 146-os úton Pienza közelében áttért a szemközti sávba, ahol egy tehergépkocsi közlekedett.

A tudósítás szerint Zanardi több súlyos sérülést is szenvedett, mentőhelikopterrel szállították Sienába. A La Gazzetta dello Sport arról írt, hogy a baleset lejtőn történt, Zanardi elvesztette uralmát a kerékpárja fölött, ezért csúszott a szemközti sávba. A sportlap is több súlyos sérülésről írt, Zanardi állapotát a kórházba szállítás után is súlyosnak értékelték.

Alex Zanardi, a BMW márkanagykövete a DTM magyarországi versenyhétvégéjén, a Hungaroringen Forrás: Hoch Zwei / Juergen Tap/Hoch Zwei/Juergen Tap

A kórház hivatalos tájékoztatása szerint Zanardi nagyon súlyos fejsérülést szenvedett, 19 és 22 óra között idegsebészeti beavatkozást hajtottak végre, majd áthelyezték az intenzív osztályra. Az állapota továbbra is nagyon súlyos.

Négy és kétkeréken is legendás

Az olasz sportoló eredetileg autóversenyzőként lett sikeres, 1997-ben és 1998-ban megnyerte a mai IndyCar jogelődjét, a CART-sorozatot, előtte 1991 és 1994 között, majd 1999-ben a Forma-1-ben is versenyzett, bár nem ért el kiemelkedő eredményt. Később visszatért a tengerentúlra, és ismét a CART mezőnyében állt rajthoz, mígnem 2001-ben, a németországi Lausitzringen életveszélyes balesetet szenvedett.

Az ütközés következtében Zanardi mindkét lábát amputálni kellett, de hatalmas akaraterővel felépült, és 2003-tól 2009-ig a BMW gyári pilótájaként túraautókkal versenyzett, 2005-től a túraautó-világbajnokság (FIA WTCC) mezőnyében szerepelt, és összesen négy futamon győzött.

A WTCC-ben négy futamot is megnyert a balesete után Forrás: BMW Motorsport

Zanardi közben 2007-től parakerékpárosként is versenyezni kezdett, 4. lett a New York maraton vonatkozó kategóriájában, később meg is nyerte a versenyt a velencei és a római megmérettetéshez hasonlóan. 2012-ben aranyérmet szerzett a londoni paralimpiai játékokon, 2016-ban ismételt Rióban, 2014-ben pedig teljesítette az Ironman versenyt, ahol 2018-ban kategóriarekordot állított fel.

Parasportolói tevékenysége mellett alkalomszerűen továbbra is visszatér a versenypályákra: 2012-ben a BMW-nél DTM-autót tesztelt, 2018-ban az olaszországi hétvégén rajthoz is állt a mezőnyben, 2014-ben a ROAL Motorsport színeiben egy BMW Z4 GT3-mal a Blancpain Sprint Series-ben is versenyzett.

Zanardi a római maratonon Forrás: AFP/Andreas Solaro

Legutóbb 2019-ben indult autóversenyen, egy BMW M8 GTE-vel a GTLM kategóriában állt rajthoz a Daytonai 24 órás versenyen John Edwards, Jesse Krohn és Chaz Mostert oldalán. A speciálisan átalakított autóval az összetett 32. helyét érték el, a kategóriában pedig a 9. helyen zártak.

Noha Zanardi F1-es pályafutása nem a várakozások szerint alakult, az egyéb kategóriákban elért sikerei és a balesetét követő emberfeletti visszatérése miatt a motorsport-világ egyik ünnepelt hőseként tekintenek az 53 esztendős legendára.