Társoldalunk:

Ricciardo: Hamiltont nem a gyorsasága különbözteti meg a többiektől

2020.06.15. 09:36

Daniel Ricciardo úgy gondolja, hogy nyers tempóban nincs nagy különbség a Forma-1 toppilótái között. Szerinte Lewis Hamilton sem pusztán attól ennyire jó, hogy gyorsabb, mint mások.

Daniel Ricciardo azon hét Forma-1-es pilóta közé tartozik a jelenlegi mezőnyben, akik már nyertek futamot a motorsport csúcskategóriájában. Az idén még a Renault-val, jövőre pedig már a McLarennel versenyző ausztrál eddigi 171 nagydíjából hetet tudott megnyerni, emellett 29-szer állt dobogón és háromszor indulhatott pole pozícióból. Az ezen sikerek mindegyikét a Red Bull színeiben elérő pilóta érdekes betekintést nyújtott abba, hogy szerinte mi az, ami megkülönbözteti a Forma-1 toppilótáit egymástól.

Tudja, hogy tagja egy elit csoportnak, akik képesek a győzelemre a Forma-1-benForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Ricciardót a jelenlegi mezőny egyik legjobbjaként tartják számon, olyan pilótaként, aki már bizonyította, hogy a megfelelő technikával képes a győzelemre. Ezt rajta kívül hatan mondhatják el magukról a jelenlegi 20 pilóta közül. „Ott vagyok ebben a csoportban. Ami a tehetséget és a képességeket illeti ahhoz, hogy mindent kihozzunk egy autóból, vagyunk néhányan, akik meg tudják tenni ezt. Ehhez azonban szükségünk van a megfelelő autóra” – ecsetelte az Autocarnak adott interjúban.Ebben a csoportban a különbségeket kevésbé a nyers tempó határozza meg. Sokkal inkább az a képesség, hogy valaki versenyről versenyre eredményes tud lenni. Adott napon kevesen vagyunk képesek nyerni. Amit meg kell adni Lewisnak, hogy ő újra és újra megcsinálja."

Az ausztrál szerint a hatszoros világbajnok Lewis Hamilton tehát nem is a nyers tempójával magasodik a többi toppilóta fölé, hanem amiatt a képessége miatt ennyire sikeres, hogy szinte mindig képes kihozni magából a legtöbbet.

„Ami megkülönbözteti egymástól ennek a kis csoportnak a tagjait az autón túl, az a mentális és pszichikai képesség, hogy hétről hétre megbirkózzanak mindennel, amit ez a sportág akadályként eléjük állít – mondta Ricciardo. – Azokon a napokon is, amikor nem érzik magukat annyira egészségesnek, amikor szenvednek az időeltolódástól, vagy csak egyszerűen nincsenek jó passzban. Ha ilyenkor is képes vagy teljesíteni az autóban, akkor világbajnok lehet belőled."

Úgy véli, hogy képes lenne legyőzni Hamiltont a világbajnoki címértForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Lewis-t azt teszi különlegessé, hogy ő ezt hatszor megcsinálta. Még ha azt is mondjuk, hogy az övé volt a legjobb autó, ez akkor is figyelemre méltó. Az, hogy évről évre hajszolta magát, hogy elbírta a nyomást, ami azzal jár, hogy mindannyian őt akarjuk levadászni, az figyelemre méltó. Meg vagyok győződve arról, hogy képes lennék világbajnoki címet nyerni ellene. De hogy képes lennék-e évről évre csatázni vele és legyőzni őt? Azt nem tudom. Ez egy olyan teljesítmény, ami tiszteletet parancsol."

Ricciardo úgy gondolja, hogy az már pályafutása korai szakaszában kiderül valakiről, hogy megvan-e a kellő tempója. „A nyers sebessége vagy megvan az embernek, vagy nincs. Az az érzékenység, amit az ujjbegyeinkkel és a fenekünkkel érzünk, az vagy ott van az első naptól fogva, vagy nincs. Egy sikeres pilótát 90%-ban ez határoz meg. Olykor nézek magamról 10 évvel ezelőtti fedélzeti kamerás felvételeket, de ritkán gondolom azt, hogy ma gyorsabban tudnék menni."

A nyers sebessége szerinte nem igazán változott pályafutása korai szakaszához képestForrás: Getty Images/2011 Getty Images/Mark Thompson

„Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehet fejlődni, mert azt mindig kell. Annyi változó van ebben a sportban az autó tervezésétől a beállításáig, az időjárás és a pálya állapotának egyetlen hétvége során történő változásáig. Meg kell tanulni alkalmazkodni, tudni kell a változók széles spektruma mellett is gyorsan vezetni. Egy igazán sikeres pilóta tudja, hogy miként változtasson a stílusán úgy, hogy az passzoljon az aktuális körülményekhez. Nem vagyok benne biztos, hogy ennek a tanulási folyamatnak valaha is véget szabad érnie olyasvalakinél, aki a legjobbját akarja nyújtani."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK