Társoldalunk:

Monza után Imolába mehet az F1, Portugália duplázással térne vissza

2020.06.13. 16:26

Miután a nyárit bejelentették, formálódik a Forma-1 őszi idénye, amelyben sajtóhírek szerint egy legendás pálya és egy ország is visszatérhet.

A bakui, japán és szingapúri verseny törlésével egyre inkább úgy tűnik, hogy a Forma-1-nek égető szüksége lesz további európai versenyek rendezésére ahhoz, hogy biztosan képes legyen a televíziós jogdíjakat garantáló 15 futam megrendezésére az idén. Lévén az ősszel esedékes amerikai és távol-keleti futamok közül többnek a megrendezése továbbra is erősen kérdéses a koronavírus-járvány miatt, a sportág vezetői bevallottan vizsgálják a lehetőségét annak, hogy mely európai pályákra vihetik el a mezőnyt. Könnyen lehet, hogy 24 év után ismét láthatunk Portugál Nagydíjat, 2006 óta először pedig Imolába is visszatérhetnek a csapatok.

Az imolai futam régen az európai szezon kezdetét jelentetteForrás: Getty Images/2003 Getty Images/Clive Mason

Jelenleg csak az idény első nyolc versenye biztos, a nyolcadikat Monzában rendezik szeptember 6-án. Ami az azutáni időszakot illeti, egyelőre mindenki csak találgat. Az egyik esélyes európai helyszín a nagymúltú Autodromo Enzo e Dino Ferrari versenypálya Imolában. Az F1-es futamnak legutóbb 2006-ban otthont adó aszfaltcsík korábban már kétszer is jelezte, hogy szívesen beugrana az idén.

Szándékai komolyságát mutatja, hogy megújította június 17-én lejáró, az F1-es rendezéshez elengedhetetlen Grade 1-es licencét.

„A licencünk megújításával képesek vagyunk F1-es futam rendezésére, miután minden, az FIA által megkövetelt sztenderdnek megfelelünk. Reméljük, hogy csapatmunkával valóra válhatnak az álmaink" – nyilatkozta Uberto Selvatico Estense, a pálya igazgatója.

Az Autosport szerint amennyiben rendeznek versenyt Imolában, a legesélyesebb időpont szeptember 13-a lehetne, egy héttel a monzai Olasz Nagydíj után. Erre a dátumra pályázik a hírek szerint Mugello is, az ottani verseny helyzetét azonban kissé bizonytalanná tette, hogy a MotoGP törölte idei mugellói futamát, mivel nem talált megoldást a nagydíj biztonságos lebonyolítására.

F1-es teszt már volt PortimaóbanForrás: AFP/Francisco Leong

Ami a portugáliai versenyt illeti, korábban is rebesgették a létrejöttét, az A Bola portugál sportnapilap szerint pedig egyre biztosabbnak tűnik, hogy az idén ismét lehet Portugál Nagydíj a versenynaptárban. A helyszín a korábban több F1-es tesztnek otthont adó Autódromo Internacional do Algarve, amely a lap szerint szeptember 27-én láthatja vendégül a mezőnyt, ráadásul mindjárt kétszer,ugyanis október 4-én is rendezhetnek egy futamot Portimao mellett. Előbbi verseny a 26. Portugál Nagydíj, utóbbi az 1. Algarve Nagydíj nevet kapná. Az országban legutóbbi 1996-ban volt F1-es verseny, azt Estorilban tartották.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK