Társoldalunk:
Hírlevél

A vártnál korábban körözhet F1-es autó az idei szezonnyitó helyszínén

2020.06.13. 09:01

Azt hihettük, hogy csak július 3-án vehetik birtokba az idei szezon első versenyének otthont adó Red Bull Ringet a Forma-1-es csapatok, egy istálló azonban már a jövő héten körözni fog az osztrák pályán.

Mivel a februári barcelonai tesztelés és az idei Forma-1-es szezon júliusi rajtja között több mint négy hónap telik el, a csapatoknak pedig az Osztrák Nagydíj pénteki első szabadedzése előtt nincs lehetőségük újabb tesztelésre, felértékelődnek az olyan, felkészülést segítő alkalmak, amelyet a Mercedes, a Ferrari és a Racing Point jelentett be.

Előbbi két istálló 2018-as autóját használta, illetve használja arra, hogy a pilótái kellőképpen visszarázódjanak, valamint arra, hogy a csapattagok gyakorolhassák a koronavírus-járvány miatt hatályba léptetett szigorú procedúrákat. Hozzájuk csatlakozik a Renault, amely szintén gyakorlást szervez a két idénnyel ezelőtt használt versenygépével.

A Renault is két évvel korábbi autóját használja, hogy a lehető legtöbb kört tehesse megForrás: Getty Images/2018 Getty Images/Patrik Lundin

A Mercedes Silverstone-ban már pályára is lépett, míg a Ferrari június 23-án fogja megtenni ugyanezt Fioranóban. Rajtuk kívül eddig a Racing Point közölte, hogy szintén körözni fog, ők ráadásul az idei autót fogják használni filmes nap keretein belül, amely alkalmakkor 100 km-ben van limitálva a megtehető táv. Nem kell ilyen korlátozást figyelembe vennie a Renault-nak, amely az eddigi csapatok közül talán a legközelebb fog kerülni ahhoz, hogy milyen lesz majd az első két versenyhétvége, az enstone-iak ugyanis bejelentették:

a jövő héten a Red Bull Ringen hajtanak végre kétnapos felkészülést tavalyelőtti autójukkal, az RS18-cal. Az első napon Daniel Ricciardo, a másodikon Esteban Ocon fogja vezetni a kocsit.

Noha a várható körülmények szimulálásának szempontjából mindenképpen előnyös, hogy hasonló környezetben tudnak tréningezni, mint amilyenben majd az első és a második versenyhétvégét teljesítik, az Autosport értesülései szerint nem ezért esett a választás Spielbergre. A motorrészlegét Franciaországban, a kasztnirészleget pedig Angliában működtető istálló helyszínválasztásának logisztikai okai voltak, hiszen az említett országokban beutazást követő 14 napos karantén van érvényben, így sem az egyaránt kézenfekvő Silverstone-ban, sem a Paul Ricardon nem tudtak volna tesztelni, hiszen a csapat egyik, oda utazó felének karanténba kellett volna mennie.

A Renault a többieknél korábban fog körözni a Red Bull RingenForrás: Getty Images/2018 Getty Images/Patrik Lundin

„Nagy köszönet illet minden csapattagot, akik összeültek, hogy logisztikai megoldást találjanak arra, hogy megadják a versenyzőinknek a lehető legjobb felkészülést a szezon első két versenyére Ausztriában" – köszönte meg a Renault az alkalmazottainak a nehézségek leküzdését. Az Autosport egyébként úgy tudja, hogy a McLaren hasonló okokból nem tesztel egyáltalán a szezonrajt előtt, miután ők is a Renault erőforrásait használják.

Az Alpha Tauri Imolában körözhet

Noha a Red Bull testvércsapata egyelőre nem jelentett be ilyesmit, az Autosport úgy tudja, hogy a faenzaiak is terveznek visszaszokó tesztet, mégpedig az idei versenynaptárba visszakerülni igyekvő imolai pályán, amelyen június 24-én Danyiil Kvjat és Pierre Gasly is filmes nap keretein belül vezetné az idei autót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK