Vágólapra másolva!
Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szerint nem lenne ördögtől való, ha Sebastian Vettel kihagyná a 2021-es szezont, és inkább 2022-es lehetőségeire koncentrálna.

Továbbra is kérdéses Sebastian Vettel jövője a Forma-1-ben. A Ferraritól az év végén távozó négyszeres világbajnok abban az esetben ülhetne 2021-ben győzelemre képes autóban, ha a Mercedes leigazolná őt, miután a Red Bull kategorikusan kijelentette: náluk nincs számára hely. Noha a címvédő istálló csapatfőnöke nem zárta ki a szerződtetését, a technikai igazgató szerint nagyon kicsi az esély Vettel érkezésére.

Hacsak a német pilóta nem dönt úgy, hogy Kimi Räikkönen példáját követve középcsapathoz szerződik, akár vissza is vonulhat a szezon végén. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szerint azonban van még egy lehetséges opció.

Vajon hajlandó lenne szabadságra menni? Forrás: CREDIT: @Scuderia Ferrari Press Office/Colombo Images

Láttunk már olyat a Forma-1 történetében, hogy akár világbajnokok is visszatértek egy vagy több év kihagyás után, elég csak Niki Laudára, Alain Prostra, vagy Michael Schumacherre gondolni, noha a legtöbbjük távozásakor nem szabadságra ment, hanem visszavonult.

Marko szerint Vettelnek azonban megfontolandó lenne csupán kivenni egy évet, a 2022-es reformok ugyanis jó lehetőséget kínálnának neki, hogy ismét versenyképes autóba üljön.

„Ha nem kapja meg a Mercedes ülését, egy év pihenőnek lenne értelme – nyilatkozta a tanácsadó az RTL-nek. – Egy évig nézhetné, hogy mi történik. 2022-ben pedig jönnek a teljesen új szabályok, teljes újrarendeződés lesz, az ő helyzetében pedig látok esélyt arra, hogy újra győztes csapat tagja legyen."

A Ferrari kizsigerelte Vettelt

A hét évet a Red Bull színeiben versenyző, ebből ötöt Vettel csapattársaként eltöltő Mark Webber szerint a Ferrarinál töltött szezonok egyszerűen kizsigerelték a németet, akinek már az önbizalma és a motivációja sem a régi. „Ez már abból látszik, hogy sokkal öregebbnek néz ki a koránál” – nyilatkozta az At the Controls podcastban.

A legjobbját nyújtotta, hogy világbajnok legyen a Ferrarival, de nem jött össze neki. Szerintem az önbizalmán nagy csorba esett az olasz kultúra miatt."

Webber szerint Vettel lelkesedése is a múlté Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Webber tökéletesen át tudja érezni azt, amin szerinte Vettel keresztülmegy, mivel vele is megtörtént. „Amikor fiatalon azt hallottam egy idősebb pilótától, hogy elveszítette a motivációját, soha nem tudtam megérteni. Hogyan veszítheti el valaki a motivációját? Aztán előretekerünk 15 évet, és velem is megtörtént. Talán csak 2-3 százalékát, de már ennek is hatása van. 15 év után már egy kicsit korábban haza akarsz menni, nem akarsz annyit a mérnökökkel beszélni."

Az ausztrál úgy gondolja, hogy 32 évesen Vettelnek még korai lenne visszavonulni, de azt sem szabad elfelejteni, hogy már 12 teljes szezon van a háta mögött a Forma-1-ben.

„Még mindig nagyon fiatal a visszavonuláshoz, de korán is kezdte. Nem látom őt egy középcsapatban, mert éveken át győzelmekért küzdött. Még a Toro Rossóval is nyert futamot, úgyhogy nem látom őt mondjuk a Renault pilótájaként."