Vágólapra másolva!
Roger Penske, az Indianapolis Motor Speedway tulajdonosa akár már jövőre visszavinné a Forma-1 mezőnyét a legendás pályára.

Noha még az idei versenynaptárak összeállítása is problémákat okoz, az IndyCar Series és az Indianapolis Motor Speedway tulajdonosa, Roger Penske már a jövőbe is tekint. A 83 esztendős üzletember egyszerre dolgozik a versenysorozat és a pálya fejlesztésén, utóbbi esetében a Forma-1 visszacsábítása is felmerült.

Az F1 2000 és 2007 között szerepelt Indianapolisban a nem igazán kedvelt, európai stílusú nyomvonalon, amit azóta módosítottak, és az IndyCar is versenyez rajta. A világbajnokságot eleinte nagy érdeklődés övezte, 2000-ben teltházas volt a visszatérés, de a 2005-ös gumibotrány komoly károkat okozott az F1 amerikai megítélésének.

Az utolsó, 2007-es versenyen már szerényebb volt a nézőszám, de 2005 előtt sikeres volt az indianapolisi F1-es nagydíj Forrás: Getty Images/2007 Getty Images/Paul Gilham

Penske már akkor beszélt a Forma-1-ről, amikor bejelentették a sorozat és a pálya felvásárlását, de általában csak nagy vonalakban említi ezt. Most a Formula One Group tulajdonosához köthető Sirius XM rádióban azt mondta, megvizsgálják, hogy „van-e lehetőség egy Forma-1-es versenyre ’21-ben, ’22-ben vagy ’23-ban.”

A Liberty Media 2021-ben Miamiban szeretne nagydíjat rendezni, de a projektet többször is újra kellett tervezni lakossági és közigazgatási aggályok miatt. Kérdéses, hogy jövőre megvalósul-e.

A tulajdonos elárulta, a jövőben további versenyekkel kívánja bővíteni az IndyCar naptárát is, de előtte még arra összpontosítanak, hogy megrendezhessék az eredetileg 2020. május 24-re tervezett Indianapolis 500-at.

Roger Penske (balra) az amerikai autóversenyzés legendája, sikeres istállója mellett már az egész sorozat és az Indianapolis Motor Speedway gazdája is Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Rose

Az új időpont 2020. augusztus 23-ra esik, de Penske a Racer.com-nak leszögezte, csak akkor tartják meg a versenyt, ha a közönség is ott lehet a helyszínen. A rádióműsorban optimistán nyilatkozott ezzel kapcsolatban.

„Szerintem okosan tettük, hogy áthelyeztük az időpontot. Minden nap figyeljük a COVID-dal kapcsolatos esetszámokat, és az jó hír, hogy Indiana államban csökkennek, úgyhogy szerintem ez pozitívum. Ez azt jelenti, hogy augusztusban lesz Indy 500.”