Társoldalunk:

A Ferrari csapatfőnöke örülne Vettel Mercedeshez igazolásának

2020.06.07. 12:48

A Ferraritól az év végén távozó Sebastian Vettelnek egyedül a Mercedeshez igazolás kínálna esélyt arra, hogy jövőre a világbajnoki címért küzdhessen. Főnöke reméli, hogy összejön neki a váltás.

Hosszabb interjút adott a Marcának Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke, aki többek között a Sebastian Vettellel történt szakításról is beszélt. A csapat május elején jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg négyszeres világbajnoka idei év végén lejáró szerződését, 2021-től pedig Carlos Sainzot ülteti a megüresedő Ferrariba. A svájci csapatfőnök cáfolta, hogy Vettelnek a neki kínált kontraktussal lett volna problémája, szavaiból pedig azt lehetett leszűrni, hogy a német pilóta volt az, aki a távozás mellett döntött.

Nem volt meg a közös akarat a folytatásraForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Bryn Lennon - Formula 1/Bryn Lennon - Formula 1

Vettel és a Ferrari szakításának miértjeivel kapcsolatban többnyire csak találgatni lehet, hiszen egyik fél sem mondta ki konkrétan, hogy miért ér véget a 2014 vége óta tartó együttműködés. Noha ez továbbra sem változott, Binotto szavai talán egy kicsit közelebb visznek a megértéshez. „Kétségtelenül az volt, sok okból kifolyólag – felelte a Ferrari csapatfőnöke a Marca újságírójának azon kérdésére, hogy nehéz volt-e a Vettellel való szakítás. – A Ferrari emberként és versenyzőként is szereti Sebastiant, része a csapatunknak, a projektünknek, úgyhogy ez soha nem volt könnyű döntés. Ő volt az első számú opciónk, aztán megérkezett a koronavírus-járvány. Ez a szituáció sok mindent megváltoztatott a szabályoktól kezdve a költségplafonig. Olyan dolgokat, amelyek változtattak azon, hogy miként tekintünk a jelenlegi helyzetünkre. Az új autók bevezetését 2022-re halasztották, nekünk pedig meg kellett vizsgálnunk a szervezetünket. Nehéz volt, de megtettük."

A pletykák szerint a Ferrari csak egyéves, ráadásul jelentősen csökkentett fizetéssel járó szerződést kínált Vettelnek, akinek ez nem tetszett, ezért döntött a távozás mellett. Binotto azonban most cáfolta ezeket az értesüléseket.

„Nem, ez nem igaz – jelentette ki. – Egyszerűen csak változnak a dolgok. Már egy új időszakra tekintünk előre, és úgy tűnik, hogy a mi víziónk időzítés szempontjából nem egyezett az övével. Nem az ajánlat milyensége vagy időtartama miatt született ez a döntés."

Nem a szerződéssel volt problémájaForrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a német RTL-nek úgy nyilatkozott, hogy szerinte Vettel azért nem hosszabbított, mert „nem látta a potenciált a csapatban arra, hogy világbajnoki címet nyerjen velük." Amennyiben a szezon előtti tesztekből és Binotto korábbi nyilatkozataiból indulunk ki, valószínűtlen, hogy az idei szezonban a vb-címért küzdhetnek, és mivel jövőre is a 2020-as autókat használják, könnyen lehet, hogy 2022-ig várniuk kell rá, hogy újra esélyük legyen erre. Binotto időzítéssel kapcsolatos mondatai arra engednek következtetni, hogy nem egyeztek a csapat és Vettel elképzelései arról, hogy a következő időszakban a jelenlegi sikerekre, vagy a két év múlva érkező új technikai szabályokra kell-e koncentrálni

Binotto örülne, ha Vettel a Mercedeshez menne

Ami a négyszeres világbajnok jövőjét illeti, az továbbra is igencsak képlékeny. Topcsapatban abban az esetben vezethetne jövőre, ha a Mercedes szerződteti őt, James Allison technikai igazgató szerint erre azonban nagyon kicsi az esély.

Mattia Binotto ugyanakkor örülne neki, ha Vettelnek összejönne az átigazolás.

„Veszteség lenne a Forma-1-nek, ha visszavonulna, mert szeretjük és értékeljük őt. Fontos lenne neki jó ülést találni a következő szezonra. Olyan pletykákat hallok, hogy a Mercedeshez mehet. Nagyon boldog lennék [ha ez történne], őszintén mondom."

Binotto szerint Vettel megérdemelné, hogy a Mercedes szerződtesseForrás: NurPhoto/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

A La Stampának adott interjúban Binotto azért nem felejtett el odaszúrni egy kicsit Toto Wolffnak, aki májusban úgy nyilatkozott, hogy meglepte a Ferrari azon döntése, hogy már a szezon kezdete előtt határozott a pilótapárosáról.Ami a versenyzőinkkel kapcsolatos döntéseket illeti, örülök, hogy a Mercedesnek mindig van véleménye rólunk – tett egy csípős megjegyzést Binotto. – Én is meg vagyok lepődve azon, hogy még nem írták alá a szerződéshosszabbítást Hamiltonnal. Mi sokkal hamarabb megtettük volna. A döntést a Seb iránti átláthatóság miatt hoztuk meg, gondolnia kell a jövőjére, ezért nem halogathattuk. Ez a lépés hitelt érdemlő és fair volt vele szemben. Ha a Mercedeshez megy, boldog leszek miatta, mivel négyszeres világbajnok, aki megérdemli, hogy topcsapatban legyen."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK