Társoldalunk:
Hírlevél

A Mercedes és a Ferrari már az F1-es szezonrajt előtt pályára lép

2020.06.05. 11:06

A Ferrari és a Mercedes sem várja meg a július eleji Osztrák Nagydíj első szabadedzését azzal, hogy a februári tesztek után újra pályára lépjen, utóbbi már jövő héten megteszi ezt Lewis Hamiltonnal és Valtteri Bottasszal.

Ahogy Európa-szerte enyhítik a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat, úgy tér vissza az élet a versenypályákra is. Azok a pilóták, akik olyan sorozatban versenyeznek, amely még nem indult újra, többnyire gokartozással igyekeznek visszarázódni, de Lando Norris például Forma-3-as teszten is részt vesz.

Még ennél is jobb dolga lesz Lewis Hamiltonnak, Valtteri Bottasnak, Sebastian Vettelnek és Charles Leclerc-nek, a Mercedes és a Ferrari ugyanis Forma-1-es autót bocsát a rendelkezésükre ahhoz, hogy ne berozsdásodva érkezzenek meg a július eleji ausztriai szezonnyitóra.

A Mercedes a Twitteren közölte, hogy kétnapos tesztet rendez

Noha a hivatalos tesztnapokon és a forgatási napokon túl tilos tesztelni a Forma-1-ben, a szabályok ezeken kívül is adnak lehetőséget arra, hogy a csapatok pályára lépjenek. Ehhez mindössze olyan autót kell használjanak, amely legalább két évvel a jelenlegi szezont megelőzően, az akkori technikai szabályzatnak megfelelően épült. A szabály kimondja, hogy az autót az akkori specifikációban kell működtetni (megelőzve, hogy újításokat teszteljenek vele), valamint külön erre a célra a Pirelli által biztosított demógumikon futhat.

A Mercedes és a Ferrari egyaránt 2018-as autóját fogja használni, előbbi csapat június 9-én és 10-én Silverstone-ban, utóbbi saját fioranói tesztpályáján, június 23-án gördül ki az aszfaltra.

„Valtteri és Lewis fogják vezetni a W09-est a kétnapos teszten, amelyen a csapat gyakorolni fogja a protokolt, mielőtt jövő hónapban Ausztriában visszatér a versenyzés" – közölte a címvédő.

A Ferrari a 2018-as SF71H-val fog körözniForrás: NurPhoto via Getty Images/Joan Valls/NurPhoto/Joan Valls

A két top istálló nem csak versenyzőit, hanem a csapattagokat is segíti a teszttel, hiszen a szerelőknek és mérnököknek is fontos, hogy újra felvegyék a ritmust, valamint kipróbálják azokat a munkamódszereket, amelyeket az Osztrák Nagydíjtól bevezetett szigorítások miatt kell majd alkalmazni a csapatoknak csökkentett létszám és különböző védőfelszerelések mellett. Mindkét istállónak a teszteléseken megszokott folymatokat kell követnie, informálnia kell az FIA-t a teszt jellegéről, időtartamáról és céljáról, valamint a használt autó specifikációjáról és a versenyzők kilétéről is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK