Társoldalunk:
Hírlevél

A Hungaroring körül sem lehet majd gyülekezni a Magyar Nagydíj idején

2020.06.04. 14:49

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen leszögezte, biztosan zárt kapus lesz az idei Forma-1-es Magyar Nagydíj, és az ellen is próbálnak tenni, hogy a rajongók valamilyen módon kijátsszák a szabályt. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kijelentette, hogy számos biztonsági intézkedéssel próbálják elkerülni az esetleges átfertőződést a helyszínen tartózkodók között. A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy 2027-ig biztosan lesz Magyar Nagydíj.

Kedden nyilvánosságra hozták az idei Forma-1-es versenynaptár első nyolc futamának menetrendjét, amiből az is kiderült, hogy a Magyar Nagydíjat közvetlenül a két ausztriai verseny után, július 19-én rendezik meg. A Hungaroring vezetése csütörtökön 15 órára összehívott egy sajtótájékoztatót, melynek keretében a furcsa körülmények között tartandó hétvégével kapcsolatosan felmerülő kérdéseket válaszolták meg.

Az eseményen részt vett Dr. Palkovics László (innovációs és technológiai miniszter), Gyulay Zsolt (a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója), Dr. Merkely Béla (a Semmelweis Egyetem rektora) és Szujó Zoltán (miniszteri tanácsadó).

Tavaly Max Verstappen és Lewis  Hamilton csatázott a győzelemértForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A szurkolók szempontjából a legfontosabb kérdésre adott választ már eddig is lehetett sejteni, Gyulay azonban meg is erősítette, hogy az esemény zárt kapus lesz. A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója azonban hozzátette, a szervezőknek ettől még nem lesz könnyebb dolga, hiszen nem lesznek motorhome-ok, emiatt pedig lényegében egy konténervárost kell építeniük.

Felmerült, hogy a szurkolók esetleg megpróbálják majd kijátszani a tiltást, és a pálya területén kívül gyülekeznek, azonban ez ellen igyekeznek megtalálni a megoldást.

Azt, hogy hogyan tudjuk távol tartani a nézőket, természetesen a biztonsági szolgálattal és a Pest Megyei Rendőrkapitánysággal együtt fogjuk kidolgozni

– jelentette ki. – Az osztrákok ugyanezzel a problémával szenvednek, hogy hogyan lehet elkerülni, hogy ne csoportosuljanak, és ne építsenek falelátókat a pálya körül. Remélhetőleg ezt azért meg tudjuk úszni.”

Természetesen a pályán tartózkodók biztonságára is ügyelni kell. Az FIA valószínűleg kétnaponta történő tesztelést fog előírni, de Merkely leszögezte, akár ennél gyakrabban is el tudnák végezni a vizsgálatot.

„Mi jelen leszünk komplett laborháttérrel, tehát ott a helyszínen 50 percen belül ki tudjuk mutatni az aktív vírust, amennyiben szükséges – fogalmazott. – Nagyszámú vizsgálatot is tudunk végezni, azt természetesen már az egyetemen. Ha szükséges, kétezer vizsgálatot tudunk néhány óra alatt levenni, és annak a leletét legkésőbb 8 órán belül biztosítani. Ez attól függ, hogy mekkora az igény, mik lesznek a szabályok. Arra is képesek vagyunk, hogy minden nap megcsináljuk, ha kell, de ha nem, akkor azt gondolom, hogy kétnaponta ez elégséges lesz.”

Kétnaponta a paddock minden tagját tesztelni kellForrás: AFP/William West

A Semmelweis Egyetem rektora hozzátette, a különböző csoportokat megfelelően el kell különíteni egymástól. Ha ezzel együtt is lenne pozitív eset, akkor az előírások szerint megvizsgálják, majd azután döntenek a továbbiakról. A sajtótájékoztatón azonban az is elhangzott, hogy a futamot ekkor sem törölnék.

Ha valakiről esetleg később derülne ki, hogy megfertőződött, akkor a VírusRadar nevű, Magyarországon már elérhető applikáció biztosítja, hogy meg lehessen találni az érintett korábbi kontaktjait. A szervezők minden egyes jelenlévőt meg fognak kérni arra, hogy töltsék le az alkalmazást.

„Ez egy veszélytelen applikáció, semmilyen más adatot nem gyűjt, egy dolgot tesz, a mobiltelefonon tárolja azokat a kontaktokat, akikkel valaki szembesült, és ebből vissza lehet göngyölíteni a komplett kontakthálózatát” – magyarázta a miniszter.

Egy második hungaroringi futam is felmerült

A hat eddig bejelentett helyszín közül Silverstone helyzete volt a legbizonytalanabb, mivel az Egyesült Királyság sokáig ragaszkodott a szigorú karanténhoz. Emiatt a sajtóban felmerült, hogy helyettük Magyarországon lesz két futam. Az értesüléseket Gyulay megerősítette. „Felmerült a tárgyalások során, de csak abban az esetben lett volna nagy a valószínűsége, ha nem lenne verseny Silverstone-ban.”

A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette, végig rugalmasak voltak a tárgyalások során, mivel mindenképpen segíteni akartak a Liberty Mediának.

Ennek, valamint az erős állami háttérnek köszönhetően tudtak megállapodni az új, az eredetihez képest két héttel korábbi időpontban, így nagyon jól jöttek ki a tárgyalásból.

A Hungaroring jövője 2027-ig biztosított – a továbbiakban remélhetőleg szurkolókkalForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A vírus miatt a Hungaroring minden bevételi forrását elvesztette, aminek következtében alkudni kellett a rendezési díj összegén. Gyulay úgy véli, végül ezen a téren is pozitív eredményt zártak.

„A Hungaroring Sport Zrt. az év eleje óta az összes bevételi lehetőségét elveszítette, mert a pályahasznosításból és a bevételek 80%-át adó Forma-1-es jegyeladásokból sem származik bevétele. A tárgyalások kezdetén kapásból elkezdtünk alkudni azon, hogy mennyit fizetünk ki a jogdíjból, és mennyit tartunk meg.

Nagyon jól sáfárkodtunk, sokat spóroltunk mind az államnak, mind önmagunknak.”

Sőt, a tárgyalások során azt is sikerült elérni, hogy a magyarországi F1-es futam jövője 2026 helyett 2027-ig legyen biztosított, ráadásul sokkal jobb feltételek mellett. „Nagyon nagy sportdiplomáciai siker, hogy elkezdtünk alkudni arról, hogy az indexálás a következő években kevesebb legyen, illetve a 2026-ban lejáró szerződést 2027-ig hosszabbítottuk meg, az elkövetkező hét évre pedig közel 6 milliárd forintot tudtunk spórolni az államkasszának.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK