Vágólapra másolva!
Beat Zehnder, az Alfa Romeo csapatmenedzsere elárulta, Kimi Räikkönennek már több mint egy évvel a Ferraritól való távozása előtt felajánlotta a Sauber ülését. Emiatt, amikor a maranellóiak közölték vele a döntést, már csak pár nap kellett a megállapodáshoz.

Kimi Räikkönen tavaly tért vissza ahhoz a csapathoz, ahol 2001-ben debütált a Forma-1-ben. A jelenleg Alfa Romeo néven versenyző Saubernél kétéves szerződést kötöttek a finn pilótával, ami lehetővé tette számára, hogy ha mostantól kezdve minden a tervek szerint alakul, akkor megdöntse Rubens Barrichello részvételi rekordját mind a nagydíjhétvégékre, mind a futamokra vonatkozóan.

A Ferrari 2018 szeptemberében, nem sokkal az Olasz Nagydíjon elért 2. helye után jelentette be, hogy a következő szezont már nem Räikkönennel, hanem az akkor pont a Saubernél versenyző Charles Leclerc-rel kezdik meg. A hinwili alakulat azonban már jóval ezelőtt felvette vele a kapcsolatot.

Räikkönen már jóval azelőtt sejthette, hogy az Alfa Romeo néven versenyző Sauber lesz a következő állomáshelye, hogy a szerződést aláírták Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Már régóta dolgoztam ezen – nyilatkozta Beat Zehnder, a svájci istálló csapatmenedzsere az Autosportnak. – Miután 2017-ben Silverstone-ben 3. lett a Ferrarival, a magángépén hazavitt engem. Akkor kezdtünk el beszélgetni a jövőjéről. Mondtam neki, hogy ha már nem akar a Ferrarinál versenyezni, vagy a csapat elküldi, mindenképpen vegye fel velem a kapcsolatot.

A hivatalos bejelentés ugyan csak 9 nappal a monzai futam után érkezett meg, de a Ferrari már a verseny előtt közölte akkori pilótájával, hogy 2019-ben nem ő fogja a maranellóiak autóját vezetni. Räikkönen ezután megkereste Zehndert, valamint Frédéric Vasseur csapatfőnököt, és pár nap múlva már meg is egyeztek.

– emlékezett vissza a csapatmenedzser. – A futam utáni kedden találkoztunk Freddel és Kimivel, két órán belül pedig már szerződést kötöttünk. Pontosabban inkább megállapodtunk, mert Kimi nem olvassa el a szerződéseket.”

Zehnder hozzátette, az elmúlt közel két évtizedben rendkívül jó kapcsolatot ápolt a finn versenyzővel, még úgy is, hogy ennek túlnyomó részében ellenfelek voltak. A svájci szakember azt hozta fel példaként, hogy a tankolás korszakában mindig megosztották vele, hogy mennyi üzemanyaggal rajtolnak.

Räikkönen és Zehnder akkor is jó kapcsolatban maradtak, amikor ellenfelek voltak Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Zehnder hangsúlyozta, Räikkönen rengeteget fejlődött a debütálása és a visszatérése között eltelt 18 évben. A finn pilótának mindig is jó érzéke volt az autók beállításához, ma pedig már minden egyes apró változtatásról tudja, hogy az milyen módon befolyásolja a kocsi működését.

– jelentette ki az 54 éves szakember. – Emellett pedig remekül tud motiválni, és nem cukormázasan tálalja a véleményét. A megbeszéléseken néha előfordul, hogy Kimi ellentmond a mérnököknek, és más megoldást javasol. Nagyon világosan szokta kifejezni a véleményét.”