Társoldalunk:
Hírlevél

Hivatalosan is bejelentették a Forma-1 idei első nyolc versenyét

2020.06.02. 11:11

A várakozásoknak megfelelően júliusban végre elindul a Forma-1 2020-as szezonja. A kereskedelmi jogokat birtokló Liberty Media nyilvánosságra hozta az első nyolc verseny menetrendjét.

A Liberty Media kedden nyilvánosságra hozta a Forma-1 2020-as versenynaptárának első nyolc állomását, miután a koronavírus miatt teljesen fel kellett borítani a sportág idei menetrendjét. A várakozásokkal összhangban két osztrák futammal indul a szezon, majd az eredetileg tervezettnél korábban, július 19-én a Hungaroringre érkezik a mezőny.

Egymás után két verseny lesz a Red Bull Ringen, közönség nélkülForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Silverstone-ban szintén két futamot rendeznek augusztus elején, majd bepótolják a Spanyol Nagydíjat, és az eredeti időpontokban megtartják a Belga Nagydíjat és az Olasz Nagydíjat. Ezzel várhatóan lezárul majd az európai szezon, a Monacói Nagydíjat, a Holland Nagydíjat és a Francia Nagydíjat az idén nem tartják meg.

A versenynaptár első nyolc fordulója az alábbiak szerint alakul:

  1. 2020. július 3-5. – Osztrák Nagydíj (Red Bull Ring)
  2. 2020. július 10-12. – Stájer Nagydíj (Red Bull Ring)
  3. 2020. július 17-19. – Magyar Nagydíj (Hungaroring)
  4. 2020. július 31. – augusztus 2. – Brit Nagydíj (Silverstone)
  5. 2020. augusztus 7-9. – A Forma-1 70. évfordulós Nagydíja (Silverstone)
  6. 2020. augusztus 14-16. – Spanyol Nagydíj (Barcelona)
  7. 2020. augusztus 28-30. – Belga Nagydíj (Spa-Francorchamps)
  8. 2020. szeptember 4-6. – Olasz Nagydíj (Monza)

„Az elmúlt hetek során fáradhatatlanul dolgoztunk a partnereinkkel, az FIA-val és a csapatokkal, hogy megalkossuk a módosított 2020-as versenynaptár első részét, és a lehető legbiztonságosabb formában újrakezdődhessen a versenyzés – nyilatkozta Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója. – Örömmel mutatjuk be az első nyolc versenyre vonatkozó menetrendet, és várjuk, hogy a következő hetek során kiadhassuk a teljes naptárat is.”

„Minden promóternek és partnernek köszönöm a támogatást és a Forma-1 melletti elkötelezettségüket. Jelenleg arra számítunk, hogy helyszíni közönség nélkül kezdjük a szezont, bízunk abban, hogy a következő hónapok során a helyzet lehetővé teszi majd, hogy ismét fogadjuk őket, amint az biztonságos lesz. Azt viszont tudjuk, hogy a Forma-1 visszatérése örömteli lökést ad majd világszerte.”

A Hungaroring készen áll

Az elmúlt hetek során a Magyar Nagydíj lehetséges időpontjával kapcsolatban számos pletyka felmerült, akadtak olyan híresztelések, amelyek szerint két versenyt is rendeznek a Hungaroringen, és az is szóba került, hogy augusztus végére csúszik a verseny, de ezek nem igazolódtak be.

Idén is elrajtol a mezőny a HungaroringenForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója végig azt hangsúlyozta, hogy a pálya rugalmasan állt a szokatlan helyzethez. Ez is segít abban, hogy 35. alkalommal is lesz Magyar Nagydíj, igaz, a verseny történetében először zárt kapuk mögött. 

Több mint két hónapon keresztül tartottak az egyeztetések, jó néhány dátum szóba került, és végül a versenyünk a július 19-ei időponttal került a Formula 1-es világbajnokság naptárába  

– nyilatkozta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Cégünk végig rugalmas volt, hiszen a pályánk készen áll, bármikor tudunk versenyt rendezni, és mindenképp szerettük volna megtartani a 35. Magyar Nagydíjat. A zárt kapus verseny során a járványügyi előírásokat szem előtt tartjuk, folyamatosan egyeztetünk az illetékes hatóságokkal, hiszen nemcsak jó versenyt akarunk rendezni, de azt is szeretnénk, hogy a paddockban mindenki biztonságban érezhesse magát.”

A Forma-1 mellett a most bejelentett versenyhétvégék programjában a Forma-2 és a Forma-3 futamai is szerepelnek, a Porsche Szuperkupával kapcsolatban egyelőre nem érkeztek hírek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK