Társoldalunk:

Nem kétségbeesésből árulja csapatát az F1 sereghajtója

2020.05.30. 12:45

Az idei szezonra még van pénzük, de szeretnék fél éven belül tisztázni a csapat jövőjét. A Williams azzal együtt, hogy nagy szüksége van a pénzre, már a jövőbe tekint.

Nem a kétségbeesés szülte azt a lépés, amely során a Williams áruba bocsátotta Forma-1-es istállóját, és az elkövetkező időszakban akár teljes egészében el is adhatja azt. Legalábbis Claire Williams, az alapító Frank Williams lánya, egyben az istálló jelenlegi tényleges vezetője ezt állítja. A helyettes csapatfőnök szerint a lehető legjobb időpontban döntöttek úgy, hogy befektetőt vagy vevőt keresnek, mivel a 2021-től érkező új szabályok a megfelelő anyagi háttérrel lehetőséget biztosíthatnak nekik a felzárkózásra.

A Williams-csapat 1977-es alapítása óta a Williams-család kezében van, ez azonban a közeljövőben megváltozhatForrás: Williams

A Williams-csoport május 29-i közleménye szerint a vállalat hivatalosan is megkezdte az értékesítési folyamatot, ami ezzel együtt nem jelenti azt, hogy el is adják azt, a közlemény szerint a tőkebevonástól az eladásig minden opciót megvizsgálnak. „Nyilván még nagyon korán van, jelenleg az összes opció elképzelhető – nyilatkozta Claire Williams a Racefans-nek. – Hogy végül tőkebevonásra kerül sor, vagy kisebb-nagyobb tulajdonrész átadására, vagy akár a teljes vállalat eladására, még nagyon korai megmondani. Semmit sem zárunk ki."

Azt is tudni lehet, hogy potenciális vevőkkel még nem egyeztettek, egy vagy több befektető viszont már jelentkezett. Hogy mikorra születhet döntés a csapat jövőjéről, egyelőre nem tudni. Nem jelöltünk meg időintervallumot a folyamatnak, de a következő három-négy hónapban szeretnénk pontot tenni a végére – mondta a helyettes csapatfőnök már az Autosportnak. – A Forma-1-ben szeretjük, ha gyorsan mennek a dolgok, nem igaz? Úgy érezzük, hogy ennyi idő alatt véghez tudjuk ezt vinni. Az idei évre megvan a költségvetésünk a versenyzés folytatásához, bármikor is térhessünk vissza a pályára."

A főszponzor is szakított velükForrás: NurPhoto via Getty Images/Joan Valls/NurPhoto/Joan Valls

Sokan úgy gondolják, hogy az egyébként is egyre rosszabb helyzetben levő istállónak a koronavírus-járvány tette be a kaput, az emiatti bevételkiesést látva pedig megkongatták a vészharangot, és gyorsan megpróbálnak megoldást találni. Claire Williams viszont az egy évvel ezelőtt elkezdett átszervezési és átvilágítási folyamat következő lépcsőjeként jellemezte a mostani döntést. Nem hiszem, hogy kétségbeesettek lennénk. Egyszerűen ez a helyes és körültekintő lépés. A Williams-családnak mindig a Forma-1-es csapat volt az első. Úgy érzem, hogy befektető keresése ebben a helyzetben teljes mértékben összhangban áll ezzel a szemlélettel. Óvnunk kell a csapat és a nekünk dolgozó emberek jövőjét. Ez semmilyen módon sem mutatja azt, hogy kétségbeesettek vagyunk, egyszerűen ez a helyes lépés."

Claire William szerint azoknak sincs igaza, akik szerint a csapat már régóta a rossz irányba tart.

Szerinte „volt két rossz évünk", ami bárkivel megeshet. „Sajnos mivel az idén eddig nem voltak versenyek, nem tudtuk megmutatni az embereknek, hogy előreléptünk. Ezelőtt a két rossz év előtt voltak figyelemreméltó eredményeink 2014-ben és 2015-ben, amikor mindkétszer harmadikak lettünk a pontversenyben, majd 2016-ban és 2017-ben ötödikek. Úgyhogy szerintem túlzó és téves azt mondani, hogy a Williams hosszú ideje hanyatlik."

A 2014-es szezonban még dobogós helyekért harcoltakForrás: AFP/Mark Thompson

A héten elfogadásra került a Forma-1 új szabálycsomagja, amely többek között a végleges, 2021-től életbe lépő költségplafont is tartalmazza, valamint több olyan intézkedést is magában foglal, amely a kisebb csapatokat fogja segíteni. Williams szerint az eddigi szabályváltozások nem bántak kesztyűs kézzel velük, most azonban végre lehetőségük lesz kihasználni az új regulákat. „Ez a megfelelő idő [befektető vagy vevő keresésére], mert az ambíciónk, hogy visszajuttassuk ezt a csapatot oda, ahol mindannyian látni szeretnénk. Ehhez pedig pénz kell. Befektetőre van szükségünk ahhoz, hogy elérjük azt, amit akarunk. Számomra elképesztően izgalmas, és szerintem a csapatnak is az, hogy az új szabályokkal bizonyos mértékig változhat a helyzet. Úgy ülök itt ma, hogy nagyon magabiztos vagyok a csapat jövőjét illetően és bízom a képességeinkben, hogy újra sikeresek lehetünk, mivel változik a környezet, amelyben versenyzünk" – nyilatkozta Claire Williams, aki azt is elmondta, hogy az idei évre megvan a költségvetésük, a 2020-as szezonjukat tehát nem befolyásolja, hogy milyen hamar találnak segítséget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK