Vágólapra másolva!
Augusztusi nagydíjak rendezésére készülnek a britek, miután a kormányzat kötelező, 14 napos karantént írt elő az országba beutazóknak. Ausztriából egyenesen hozzánk érkezhet az F1 mezőnye.

Továbbra is képlékeny az idei F1-es világbajnokság várható menetrendje, hivatalos megerősítés nincs, de az szinte biztosnak tűnik, hogy 2020. július 5-én és 12-én Ausztriában, a Red Bull Ringen indul a szezon, és lehetséges, hogy utána rögtön a Hungaroringre utazik a mezőny. A Magyar Nagydíjat eredetileg augusztus 2-án tartanák, de úgy tűnik, Silverstone-ban csak augusztusban lesz verseny.

Ennek oka, hogy a brit kormányzat nemrég kötelező, 14 napos karantént írt elő mindenkinek, aki beutazik a szigetországba, és a Forma-1 a többi sporteseményhez hasonlóan nem kapott felmentést a rendelkezés alól. Sajtóértesülések szerint Boris Johnson miniszterelnök személyesen intézkedik azért, hogy Silverstone-ban ennek ellenére is meg lehessen tartani a versenyeket.

Zárt kapus lesz a Magyar Nagydíj Forrás: FERRARI MEDIA/Foto Studio Colombo

Ezen felbuzdulva az F1 jogtulajdonosa lefoglalta az augusztus 2-ai és a 9-ei hétvégékre a pályát, ami azt jelenti, hogy a Magyar Nagydíjnak mindenképpen el kell mozdulnia a helyéről. Logisztikai szempontból egyértelmű, hogy a július 19. az észszerű döntés, mivel mindössze 420 km a távolság a két helyszín között, így egymás utáni hétvégéken is megoldható a mezőny fellépése.

Augusztus 2-án eredetileg veteránautó-versenyt tartottak volna Silverstone-ban, azt viszont lemondták, így felszabadult a dátum.

Az angliai futamok ügyét az is segítheti, hogy a kormányzat háromhetente felülvizsgálja az intézkedést, a következő június végén várható, így jó esély van arra, hogy az 1950 óta minden évben megtartott Brit Nagydíj idén se szoruljon ki a naptárból, sőt, a koronavírus miatt kieső versenyek pótlásaként két futamot is rendezzenek a pályán.

Silverstone-ban sem fogadhatják majd a közönséget Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

„Remélem, nem történik meg. Nem lenne szabad megengedni – mondta Sir Jackie Stewart a Brit Nagydíj esetleges elmaradásáról az In the Pink című podcastban. – Hiba lenne. Egyébként sem lennének ott a nézők, de szerintem katasztrófa lenne a motorsportoknak, ha nem rendeznék meg azt a Brit Nagydíjat, ami elindította a Forma-1-et, ahol az első világbajnoki futamot rendezték, hatalmas története van és óriási közönsége. Ha nem vigyáznak, ez egy nem túl szép korszak kezdete lehet.”

Az Autosport szerint az F1-es világbajnokság európai szakaszának menetrendjét várhatóan hétfőn jelentik majd be, gyaníthatóan az alábbi sorrenddel:

2020. július 5. – Ausztria
2020. július 12. – Ausztria
2020. július 19. – Magyarország
2020. augusztus 2. – Egyesült Királyság
2020. augusztus 9. – Egyesült Királyság
2020. augusztus 16. – Spanyolország
2020. augusztus 30. – Belgium
2020. szeptember 6. – Olaszország