Társoldalunk:
Hírlevél

A miniszterelnök beavatkozása mentheti meg a Brit Nagydíjat

2020.05.26. 12:03

Sajtóértesülések szerint maga Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke a Brit Nagydíj ügye mögé áll, így annak ellenére, hogy az országban júniustól szigorú szabályok lépnek életbe a beutazást illetően, könnyen lehet, hogy az F1-es versenyek zöld utat kapnak.

Míg a szezonnyitó ausztriai futamokkal kapcsolatban hetek óta úgy tűnik, hogy már csak a hivatalos bejelentés hiányzik, addig a silverstone-i versenyek helyzete folyamatosan változik. A pálya ugyan megegyezett az F1 vezetésével, azonban nem sokkal később kiderült, hogy június 8-ától a beutazóknak kéthetes karanténba kell vonulniuk, ami ellehetetleníti az esemény megrendezését. Ennek következtében az is felvetődött, hogy a szigetország helyére Hockenheim vagy a Hungaroring ugrik be.

Hétfőn azonban újabb fordulat következett az ügyben, ugyanis a The Times arról számolt be, hogy nem más, mint maga Boris Johnson állt be a verseny mögé. A brit kormány már korábban is kiemelt figyelmet fordított a sporteseményekre, de a miniszterelnök szeretné, hogy július 26-án és augusztus 2-án meg lehessen rendezni a két futamot.

A miniszterelnök is beállt a Brit Nagydíj mögéForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

A lap úgy tudja, Johnson utasította Oliver Dowdent, a kormány sportért is felelős államtitkárát, hogy az egészségügyi államtitkárral és a belügyminiszterrel együttműködve biztosítsa, hogy a futamot meg tudják tartani.

A kormány június 8-ától minden beutazónak 14 napos kötelező karantént ír elő, ami alól az élsportolók egyelőre nem képeznek kivételt. A helyzetet viszont 3 hetente felülvizsgálják, és állítólag június végén jelentősen bővül a kivételezettek listája. Ez azonban a Forma-1-nek már túl késő lenne.

„Az F1 ugyan bizakodó, hogy a személyzet végül megkapja a kivételt, de a június végi időpont megnehezíti, hogy a futamok a terveknek megfelelően július 26-án és augusztus 2-án legyenek – nyilatkozta az F1 szóvivője az Autosportnak. – Emiatt vetődött fel Németország és Magyarország ezekre a dátumokra.”

A lap egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva úgy értesült, hogy a kormány azért ódzkodik felmentést adni a Forma-1-nek, mert akkor más iparágak is ugyanezt követelnék.

Ugyanakkor az idei Brit Nagydíjat abban az esetben sem kell temetni, ha a karantén alóli felmentést végül csak június végén kapják meg. Stuart Pringle, a silverstone-i pálya igazgatója ugyanis nemrég kijelentette, a maguk részéről rugalmasak az időpontot illetően.

A pálya üzemeltetői nem ragaszkodnak a július végi, illetve augusztus eleji időponthozForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

Az már biztos, hogy ha a futamot meg is rendezik, nézők akkor sem lesznek. Ez jelentősen leegyszerűsítheti a helyzetet, hiszen a személyzet csak akkreditációval tud belépni a pályára, így pedig sokkal könnyebb kontroll alatt tartani a létszámot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK