Társoldalunk:

Az Aston Martin is opció lehet Vettelnek?

2020.05.25. 17:47

A legtöbben a Mercedest, esetleg a Renault-t tartják elképzelhetőnek, mint Sebastian Vettel következő csapata, David Coulthard szerint azonban akad még egy istálló, amely illene a négyszeres világbajnokhoz.

Folyamatosan zajlanak a találgatások Sebastian Vettel jövőjével kapcsolatban. A négyszeres világbajnok a szezon végén távozik a Ferraritól, jelenleg pedig még azt sem lehet tudni, hogy folytatja-e egyáltalán a versenyzést a Forma-1-ben. Szakmai körökben nagy az egyetértés abban, hogy a Mercedes és a Renault jelenthet számára opciót 2021-re, sokan azonban – mint például a Red Bull-tanácsadó Helmut Marko – úgy vélik, hogy Vettel csak előbbihez szerződne, ha pedig ez nem jön össze, szögre akasztja a sisakját.

Felmerült azonban egy harmadik lehetőség is, amely a manapság televíziós szakértőként dolgozó David Coulthard szerint nem elképzelhetetlen. Ez pedig az, hogy Vettel a Racing Point révén az F1-be jövőre beszálló Aston Martinhoz igazol, és nekivág egy hosszú távú projektnek.

Valószínűleg Vettel jelenleg is azon töpreng, hogy mi lenne számára a megfelelő döntésForrás: Imaginechina/Ke yigong - Imaginechina/Ke Yigong

Coulthard sok mindent látott már 15 éven át tartó versenyzői pályafutása során, valamint azóta is, hogy 2008 végén visszavonult a sportágtól. Ha valaki, akkor ő pontosan tudja, milyen egy nagycsapattól egy középcsapathoz szerződni, és egy új projekt részeseként segíteni az istállót a fejlődésben, hiszen 2004 végén pont ezt tette, amikor a McLarentől az F1-ben csapatot indító Red Bullhoz igazolt. Nem tartja elképzelhetetlennek, hogy Vettel is hasonló lépést húzzon meg.

„Azt szoktam mondani az ilyen dolgokra, hogy ha el tudjuk képzelni a Forma-1-ben, akkor lehetséges – mondta a skót expilóta az F1 Nation Podcastban. – Olyan sok izgalmas dolog fog szerepet játszani Vettel jövőjében. Az egyik ilyen az, hogy Lawrence Strollnak nagy tervei vannak az Aston Martin sikeressé tételére. Karrierjének ebben a szakaszában Vettel nagyszerű hozzáadott értéket képviselne egy ilyen csapatnak a Red Bullnál és a Ferrarinál szerzett tudása és tapasztalata miatt. Olyan lenne számára ide igazolni, mint nekem volt a Red Bullhoz karrierem utolsó négy évére, mielőtt szögre akasztottam a sisakot."

Vettel szerződtetéséhez az Aston Martinnak komoly áldozatot kellene hoznia, hiszen a németet vélhetően csak a szponzorai révén a csapat költségvetéséhez jelentősen hozzájáruló, 2022 végéig szerződéssel rendelkező Sergio Pérez helyére igazolnák le,

mivel a csapatot tulajdonló Lawrence Stroll aligha fogja kitenni saját fiát a másik ülésből. Amennyiben azonban mindkét fél úgy döntene, hogy ezt szeretné, Coulthard szerint az sem elképzelhetetlen, hogy Vettel részvényessé váljon az Aston Martinnál. A skót úgy véli, hogy a négyszeres világbajnok sebességével nem lenne gond.

Az Aston Martinnak nagy tervei vannak az F1-benForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Robert Hradil

„Nem számít, hogy a múltban mit értél el, a tisztelet még megvan Sebastian iránt, értéket képvisel a mezőnyben, hihetetlenül gyors, és még mindig képes futamokat és világbajnoki címeket nyerni. Valamilyen oknál fogva most nem az ő javára változott az átigazolási piac. Ha ez csak a státuszról és a pénzről szól, akkor hibát követett el. A teljesítmény nézve most egyedül a Mercedes áll előtte, mint viszonylag kockázatmentes lehetőség. Hogy beül-e az ismeretlen Renault-ba, vagy részesedést vásárol az Aston Martinban és nekivág a karrierje egy következő szakaszának. Eltérne a megszokottól, de ez is egy opció lehet."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK