Társoldalunk:

Augusztusra csúszhat az F1-es Brit Nagydíj a karantén miatt

2020.05.25. 18:45

A Brit Nagydíj szervezői nem zárkóznak el attól, hogy július helyett augusztusban rendezzenek versenyt, ha az eredeti időpont az Egyesült Királyságban hamarosan érvénybe lépő karantén miatt tarthatatlanná válik. Ugyanakkor a Forma-1-nek elsősorban nem a silverstone-i futam miatt kell aggódnia.

Június 8-ától néhány kivételtől eltekintve minden, az Egyesült Királyságba belépő személynek kéthetes karanténba kell vonulnia. A kormány által a múlt héten elfogadott szabályozás érzékenyen érinti az országba a nyárra tervezett nemzetközi sporteseményeket, így a Forma-1-es Brit Nagydíjat is, amelyet eredetileg július közepén akartak megtartani.

Stuart Pringle, a silverstone-i pálya igazgatója egyelőre optimista a verseny megrendezésével kapcsolatban, és akár az augusztusra halasztást is elképzelhetőnek tartja, ugyanakkor a karanténszabály F1-gyel kapcsolatos rendelkezéseit a mezőny érdekében minél előbb tisztázná.

Egyre nagyobb a kérdőjel a júliusi Brit Nagydíj körülForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Amikor már úgy tűnt, hogy kialakult a várhatóan július 5-én, az Osztrák Nagydíjjal induló idei szezon elejének menetrendje, a britek intézkedése keresztülhúzta a számításokat. A június 8-ától érvénybe lépő karanténszabályok egyelőre nem kivételeznek a Forma-1-es mezőnnyel, így az osztrák verseny után a szigetországba lépő cirkusznak kéthetes karanténba kellene vonulnia a silverstone-i futam helyett. Az F1 vezetői és a brit kormány jelenleg is egyeztetnek, a korlátozást pedig annak hatályba lépése után háromhetente egyébként is felülvizsgálják, de a nagydíj sorsa ezzel együtt kérdéses.

Pringle nem zárkózik el attól sem, hogy augusztusban rendezzék meg az egy vagy két versenyüket.

„Megvannak az eredeti dátumaink július közepétől a végéig, de bizonyos mértékig rugalmasak vagyunk egy augusztusi időponttal kapcsolatban is – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Nem hiszem, hogy problémát jelentene időpontot találni a Forma-1-es futamnak, vagy akár két versenynek. Amire szükségünk van, az a zöld jelzés a kormány részéről, ez pedig időbe fog telni."

Mivel a silverstone-i aszfaltcsík nem utcai helyszín, és a zárt kapus verseny miatt a szurkolói területeket sem kell előkészíteni, a szokásosnál rövidebb idő is elég a szervezőknek a felkészülésre.Fel kell készítenünk a pályát, de nézők nélkül ez viszonylag rövid időt vesz igénybe. Elég sok tervezést igényelnek viszont a koronavírus miatti szabályozások, ami pedig új, feltérképezetlen terület a számunkra. Akárhogy is lesz, mindenhez a meglévő infrastruktúrát használjuk, van két állandó paddock-épületünk, úgyhogy nem arról van szó, hogy sátrakat vagy szurkolói zónákat kell létesítenünk."

Nézők az idén semmiképpen sem lesznek Silverstone-ban, ez pedig megkönnyíti a tervezéstForrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

Pringle viszont rámutatott, hogy nem a Brit Nagydíj miatt sürgető a csapatoknak, hogy kivételt kapjanak a karanténszabályok alól, vagy ha ez nem történik meg, azt minél előbb közöljék velük.

A 10 csapatból hétnek ugyanis Angliában van a székhelye, nekik pedig fel kell készülniük arra az eshetőségre, ha az Osztrák Nagydíj után nem térhetnek haza, helyette a kontinensen maradva kell utazgatniuk a versenyekre. „Szerintem a Forma-1-nek szüksége van rá, hogy megkapja a kivételt és megértse, hogy hányadán áll, mert terveznie kell. Ez egy óriási logisztikai hadművelet, egy csomó dátumot le kell egyeztetniük, elkészíteni a szállítmányozási terveket, és tudniuk kell, hogy mindennek milyen hatása lesz a személyzetre – magyarázta Pringle. – Emiatt kell tisztázni ezt a kérdést. Tervezési szempontból minél hamarabb tudniuk kell, hogy a hét Angliában székelő csapat haza tud-e jönni a versenyek között. Silverstone-on segítene, ha augusztusban lenne a futam, de valójában ennél előbb tudni kellene, hogy mi a helyzet a karanténszabályokkal."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK