Társoldalunk:
Hírlevél

A karantén ellenére nem halt el a remény a Brit Nagydíj megrendezésére

2020.05.23. 08:36

A 14 napos karantén bevezetése ellenére sem tett le a Forma-1 arról, hogy júliusban megrendezi a Brit Nagydíjat. A brit kormány sem zárkózik el ettől teljesen, noha a június 8-ától érvényben levő szabályok mellett ez lehetetlen lenne.

Az Egyesült Királyság belügyminisztere bejelentette, hogy június 8-ától néhány kivételtől eltekintve minden szigetországba lépőre 14 napos kötelező karantén vár, aki pedig megszegi a korlátozást, 1000 fontos büntetést kap. Mindez azt jelenti, hogy szinte lehetetlenné vált a július 26-ra és augusztus 2-ra tervezett Brit Nagydíj megrendezése. A remény azonban továbbra is megmaradt arra, hogy lesz verseny Silverstone-ban, az F1 vezetői ugyanis lehetséges megoldáson dolgoznak.

Ahogy az elmúlt időszakban világossá vált, hogy elkerülhetetlen a 14 napos karantén bevezetése, a Forma-1 elkezdett tárgyalni a németországi Hockenheimmel arról, hogy ugorjon be Silverstone helyére, legutóbb pedig az a forgatókönyv is felmerült, hogy a Magyar Nagydíjat hoznák előrébb, és a szezont elindító két ausztriai verseny után egyből Magyarországra jönne a mezőny.

Még nem mondtak le a silverstone-i futamrólForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A Brit Nagydíj elhalasztását vagy törlését egyelőre nem jelentették be, a kormány magas rangú képviselői azt mondták a BBC-nek, hogy „az ajtó egyelőre nem zárult be" a Brit Nagydíj megrendezése előtt. „Tisztában vagyunk vele, hogy számos magasan jegyzett nemzetközi sporteseménynek kellene lezajlania a nyár folyamán. Ezek az események szigorú protokollt vezetnek be a megvalósulásuk érdekében. Az elkövetkező hetekben együtt fogunk dolgozni velük, a karantén következő felülvizsgálatakor fogunk erről részleteket közölni" – nyilatkozta egy kormányforrás.

A június 8-ától érvénybe lépő karantént három hetente felülvizsgálják, a most kivétel alá esők – mint például a szállítmányozásban résztvevők – köre pedig ekkor akár bővülhet is, adott esetben pedig előfordulhat, hogy a júliusi végére tervezett futam idején már nem is lesz érvényben,

a szervezők azonban nem várhatnak az utolsó pillanatig a döntéssel, ezért az F1 vezetőinek mindenképpen alternatíva után kell nézniük. A Brit Nagydíj megrendezéséről ugyanakkor még nem mondtak le.

„Szorosan együtt dolgozunk a kormánnyal a Forma-1-re és Silverstone-ra vonatkozó irányelveken, az egyeztetések jelenleg is zajlanak azzal a céllal, hogy a biztonságot szem előtt tartva megoldást találjunk" – nyilatkozta az F1 szóvivője az Autosportnak.

Csökkent az esély a futam megrendezésére, de teljesen nem tűnt elForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

Stuart Pringle, a silverstone-i pálya igazgatója is bizakodik. „Világos, hogy a kormány felismeri a Forma-1 köré épülő ipar fontosságát. Optimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy meg fogják találni a módját [a Brit Nagydíj megtartásának] – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Tisztában vagyok vele, hogy rendkívül bonyolult ezeknek a dolgoknak a megfogalmazása és folyamatosan változó határidőkkel dolgozni. Ez nem olyan feladat, amit szívesen vállalnék. Optimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy ésszerű és pragmatikus döntés születhet, ami helyes módon a sportra helyezi a terhet a jó megoldás megtalálására."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK