A karantén ellenére nem halt el a remény a Brit Nagydíj megrendezésére

Forma-1, Brit Nagydíj
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 14: Lando Norris of Great Britain driving the (4) McLaren F1 Team MCL34 Renault leads Daniel Ricciardo of Australia driving the (3) Renault Sport Formula One Team RS19 during the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 14, 2019 in Northampton, England. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A 14 napos karantén bevezetése ellenére sem tett le a Forma-1 arról, hogy júliusban megrendezi a Brit Nagydíjat. A brit kormány sem zárkózik el ettől teljesen, noha a június 8-ától érvényben levő szabályok mellett ez lehetetlen lenne.

Az Egyesült Királyság belügyminisztere bejelentette, hogy június 8-ától néhány kivételtől eltekintve minden szigetországba lépőre 14 napos kötelező karantén vár, aki pedig megszegi a korlátozást, 1000 fontos büntetést kap. Mindez azt jelenti, hogy szinte lehetetlenné vált a július 26-ra és augusztus 2-ra tervezett Brit Nagydíj megrendezése. A remény azonban továbbra is megmaradt arra, hogy lesz verseny Silverstone-ban, az F1 vezetői ugyanis lehetséges megoldáson dolgoznak.

Ahogy az elmúlt időszakban világossá vált, hogy elkerülhetetlen a 14 napos karantén bevezetése, a Forma-1 elkezdett tárgyalni a németországi Hockenheimmel arról, hogy ugorjon be Silverstone helyére, legutóbb pedig az a forgatókönyv is felmerült, hogy a Magyar Nagydíjat hoznák előrébb, és a szezont elindító két ausztriai verseny után egyből Magyarországra jönne a mezőny.

Még nem mondtak le a silverstone-i futamról Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A Brit Nagydíj elhalasztását vagy törlését egyelőre nem jelentették be, a kormány magas rangú képviselői azt mondták a BBC-nek, hogy „az ajtó egyelőre nem zárult be" a Brit Nagydíj megrendezése előtt. „Tisztában vagyunk vele, hogy számos magasan jegyzett nemzetközi sporteseménynek kellene lezajlania a nyár folyamán. Ezek az események szigorú protokollt vezetnek be a megvalósulásuk érdekében.

– nyilatkozta egy kormányforrás.

A június 8-ától érvénybe lépő karantént három hetente felülvizsgálják, a most kivétel alá esők – mint például a szállítmányozásban résztvevők – köre pedig ekkor akár bővülhet is, adott esetben pedig előfordulhat, hogy a júliusi végére tervezett futam idején már nem is lesz érvényben,

a szervezők azonban nem várhatnak az utolsó pillanatig a döntéssel, ezért az F1 vezetőinek mindenképpen alternatíva után kell nézniük. A Brit Nagydíj megrendezéséről ugyanakkor még nem mondtak le.

„Szorosan együtt dolgozunk a kormánnyal a Forma-1-re és Silverstone-ra vonatkozó irányelveken, az egyeztetések jelenleg is zajlanak azzal a céllal, hogy a biztonságot szem előtt tartva megoldást találjunk" – nyilatkozta az F1 szóvivője az Autosportnak.

Csökkent az esély a futam megrendezésére, de teljesen nem tűnt el Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

Stuart Pringle, a silverstone-i pálya igazgatója is bizakodik. „Világos, hogy a kormány felismeri a Forma-1 köré épülő ipar fontosságát.

– nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Tisztában vagyok vele, hogy rendkívül bonyolult ezeknek a dolgoknak a megfogalmazása és folyamatosan változó határidőkkel dolgozni. Ez nem olyan feladat, amit szívesen vállalnék. Optimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy ésszerű és pragmatikus döntés születhet, ami helyes módon a sportra helyezi a terhet a jó megoldás megtalálására."