Vágólapra másolva!
Pénteken ünnepli 75. születésnapját Enzo Ferrari második fia, Piero, aki 1965 óta maga is az autógyár dolgozója, jelenlegi alelnöke. Az elmúlt évtizedek során több emlékezetes pillanatot is megélt.

Születésnapot ünnepel a Ferrari alelnöke: a néhai Enzo Ferrari második fia, Piero Ferrari ma 75 esztendős, ennek apropóján interjút adott a La Gazzetta dello Sportnak. Az emlékezetes évforduló furcsa körülmények közé esik, hiszen a Ferrari csak nemrég indította újra az utcai autók gyártását, az F1-es szezon megrendezése pedig egyelőre ködbe burkolózik.

„Ezt a számot már nem akarom megünnepelni – nyilatkozta a 75 éves üzletember. – Együtt vacsorázom a családommal és az unokáimmal. Hogy milyen ajándékot szeretnék? Az F1-től semmit, hiszen még azt sem tudjuk, hogy lesz-e. Rendeltem egy autót, de azt meg nem fogják legyártani. Úgyhogy inkább várom a karácsonyt” – ironizált.

Piero Ferrari 75 éves Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton

Piero az autógyár alapítójának második fia, 1945-ben látta meg a napvilágot, 16 évesen járt először a gyárban, majd 20 évesen, 1965-ben csatlakozott a vállalat személyzetéhez, ez apai nagyanyja végakarata volt. Innentől végig követte a cég fejlődését az üzleti világban és a versenypályákon egyaránt, megismerhette a márka történetének legnagyobb alakjait is.

A pilóták és a mérnökök terén Piero Ferrari a klasszikusokat emelte ki, különösen kötődött az utolsó versenyzőhöz, aki Michael Schumacher előtt világbajnokságot tudott nyerni.

„Jody Scheckter nagyon intelligens ember. Kiváló pilóta volt, megnyerte a világbajnokságot, aztán úgy döntött, változtat az életén, és sikeres vállalkozó is lett. Medveként jellemezték őt, de remek humora volt” – méltatta a dél-afrikai pilótát. A mérnökök terén a néhai Harvey Postlethwaite érdemeit méltatta annak ellenére, hogy csak 1983-ban nyert világbajnokságot, a Scuderiával, a technikai igazgatók kapcsán pedig úgy vélte „Mauro Forghieri hagyta a legfontosabb lenyomatot” a csapaton.

Enzo Ferrari, a Commendatore Forrás: Getty Images/2012 Grand Prix Photo/Grand Prix Photo

Talán egyetlen komoly verseny van, ahol a Ferrari a története során sohasem vetette meg a lábát, az pedig az Indianapolis 500. Napjainkban ismét téma, hogy az olasz gyártó szerencsét próbálhat az IndyCarban, de ezt sokan csak fenyegetésként értékelik.

Piero Ferrari emlékeztetett, a Ferrari korábban már komolyan foglalkozott az oválpályás versenyzés gondolatával.

„Szeretem Indianapolist. Az a megtiszteltetés ért, hogy ott lehettem, amikor Giampaolo Dallara először nyert. A Ferrari is versenyzett ott [Alberto] Ascarival, aztán az 1980-as években építettünk egy autót az Indy-re, de az egy kilométert sem tett meg. Szerintem az édesapám szeretett volna ott is győzni.”