A koronavírus az őszi F1-es USA Nagydíjat is veszélybe sodorhatja

Forma-1, USA Nagydíj, rajt
AUSTIN, TEXAS - NOVEMBER 03: Valtteri Bottas driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 leads the field into turn one at the start during the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on November 03, 2019 in Austin, Texas. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Könnyen lehet, hogy az USA Nagydíj tervezett időpontjában Austinban még nem fogják engedélyezni a tömegrendezvények megtartását. A zárt kapus futam pedig pénzügyi szempontból nem biztos, hogy lehetséges.

Az F1-es közvélemény jelenleg a nyári európai futamokkal foglalkozik, ami egyrészt érthető, másrészt viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy a tengerentúli helyszínekkel minden rendben van. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy az őszre tervezett amerikai, illetve ázsiai versenyek közül nem mindegyiket lehet majd megrendezni, mert a járványhelyzet nem teszi lehetővé.

Most például az USA Nagydíj került komoly veszélybe. Az austini versenyt az eredeti versenynaptár szerint október 25-én rendeznék meg, és a sajtóban megjelent információk szerint az új változatban is maradna ez az időpont. Azonban arra nincs garancia, hogy addigra engedélyezni fogják a tömegrendezvényeket.

Veszélybe került az idei austini verseny Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A városban jelenleg a 3-as fázisban tart a szigorítások feloldása, ami azt jelenti, hogy legfeljebb 10 ember gyülekezhet egy helyen. Emiatt a Circuit of The Americas most zárva tart, bár nemrég egy jótékonysági esemény keretében kinyitott, és az érdeklődők egy bizonyos összegért cserébe mehettek egy kört a pályán.

Ahhoz, hogy a Forma-1-hez hasonló nagy eseményeket nézőkkel együtt tarthassák meg, előbb el kell érni az 1-es fázist, ami nem biztos, hogy gyors folyamat lesz.

Dr. Mark Escott, az ideiglenesen működő austini egészségügyi bizottság vezetője kijelentette, a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás feloldása nem tartozik a prioritások közé.

„A sok embert vonzó események leállítása volt az első intézkedésünk, és utoljára ezeknek fogunk ismét zöld utat adni – nyilatkozta az Austin-Statesmannek. – Még mindig hatalmas a kockázata annak, hogy az emberek megfertőzzék egymást, főleg az azonos háztartásban élők.”

Escott hozzátette, jelenleg is dolgoznak egy megoldáson, ami átláthatóbbá, megjósolhatóbbá teszi a döntéshozók következő lépését, ezzel is segítve az érintetteket, hogy pontosabban tudjanak tervezni.

Ezzel együtt a szakember nem tartja valószínűnek, hogy az idei év végéig engedélyezni fogják a 2500 főnél nagyobb eseményeket. Escott ugyanakkor azt is elárulta, hogy a helyzet gyorsan megváltozhat, ha a fertőzöttségi adatok javulni kezdenek.

„Dolgoznunk kell azon, hogy az emberek megfelelő távolságot tartsanak egymástól, és arra is figyelnünk kell, hogy a betegek maradjanak otthon, és teszteljük le őket. Így tudjuk megfelelő módon kezelni ezt a szituációt.” Mondanivalóját azzal zárta le, hogy a társadalomnak együtt kell tennie azért, hogy ősszel minél több korlátozást feloldhassanak.

A Circuit of The Americas esetében nem valószínű, hogy a zárt kapu lehetséges megoldás Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Néhány európai helyszín, így például a Magyar Nagydíj esetében biztos, a többinél pedig igencsak valószínű, hogy amennyiben idén otthont ad egy F1-es hétvégének, akkor az esemény nézők nélkül fog lezajlani. Ez első látásra Austinban is logikus megoldás lenne, azonban a város az idegenforgalmi adóból befolyt összegből fizeti a versenyrendezési díjat.

Ennek következtében a zárt kapuval lehetetlenné válna, hogy a szokásos összeget előteremtsék.

Az Autosport értesülései szerint az F1 a tengerentúli helyszínektől továbbra is el fogja kérni a pénzt, hogy fedezzék az utazási költségeket, miközben az európai pályák sokkal jobban járnak ebből a szempontból.

A lap megkereste Bobby Epsteint, a Circuit of The Americas elnökét, hogy mondjon valamit a fejleményekről, azonban érdemi válasz nem érkezett tőle. „Tényleg nem tudok mit hozzáfűzni – jelentette ki. – Jelen pillanatban törvény tiltja a jelentősebb méretű események megrendezését, így még mi sem nyithatunk ki.”