Társoldalunk:

A koronavírus az őszi F1-es USA Nagydíjat is veszélybe sodorhatja

2020.05.21. 17:57

Könnyen lehet, hogy az USA Nagydíj tervezett időpontjában Austinban még nem fogják engedélyezni a tömegrendezvények megtartását. A zárt kapus futam pedig pénzügyi szempontból nem biztos, hogy lehetséges.

Az F1-es közvélemény jelenleg a nyári európai futamokkal foglalkozik, ami egyrészt érthető, másrészt viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy a tengerentúli helyszínekkel minden rendben van. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy az őszre tervezett amerikai, illetve ázsiai versenyek közül nem mindegyiket lehet majd megrendezni, mert a járványhelyzet nem teszi lehetővé.

Most például az USA Nagydíj került komoly veszélybe. Az austini versenyt az eredeti versenynaptár szerint október 25-én rendeznék meg, és a sajtóban megjelent információk szerint az új változatban is maradna ez az időpont. Azonban arra nincs garancia, hogy addigra engedélyezni fogják a tömegrendezvényeket.

Veszélybe került az idei austini versenyForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A városban jelenleg a 3-as fázisban tart a szigorítások feloldása, ami azt jelenti, hogy legfeljebb 10 ember gyülekezhet egy helyen. Emiatt a Circuit of The Americas most zárva tart, bár nemrég egy jótékonysági esemény keretében kinyitott, és az érdeklődők egy bizonyos összegért cserébe mehettek egy kört a pályán.

Ahhoz, hogy a Forma-1-hez hasonló nagy eseményeket nézőkkel együtt tarthassák meg, előbb el kell érni az 1-es fázist, ami nem biztos, hogy gyors folyamat lesz.

Dr. Mark Escott, az ideiglenesen működő austini egészségügyi bizottság vezetője kijelentette, a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás feloldása nem tartozik a prioritások közé.

„A sok embert vonzó események leállítása volt az első intézkedésünk, és utoljára ezeknek fogunk ismét zöld utat adni – nyilatkozta az Austin-Statesmannek. – Még mindig hatalmas a kockázata annak, hogy az emberek megfertőzzék egymást, főleg az azonos háztartásban élők.”

Escott hozzátette, jelenleg is dolgoznak egy megoldáson, ami átláthatóbbá, megjósolhatóbbá teszi a döntéshozók következő lépését, ezzel is segítve az érintetteket, hogy pontosabban tudjanak tervezni.

Ezzel együtt a szakember nem tartja valószínűnek, hogy az idei év végéig engedélyezni fogják a 2500 főnél nagyobb eseményeket. Escott ugyanakkor azt is elárulta, hogy a helyzet gyorsan megváltozhat, ha a fertőzöttségi adatok javulni kezdenek.

„Dolgoznunk kell azon, hogy az emberek megfelelő távolságot tartsanak egymástól, és arra is figyelnünk kell, hogy a betegek maradjanak otthon, és teszteljük le őket. Így tudjuk megfelelő módon kezelni ezt a szituációt.” Mondanivalóját azzal zárta le, hogy a társadalomnak együtt kell tennie azért, hogy ősszel minél több korlátozást feloldhassanak.

A Circuit of The Americas esetében nem valószínű, hogy a zárt kapu lehetséges megoldásForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Néhány európai helyszín, így például a Magyar Nagydíj esetében biztos, a többinél pedig igencsak valószínű, hogy amennyiben idén otthont ad egy F1-es hétvégének, akkor az esemény nézők nélkül fog lezajlani. Ez első látásra Austinban is logikus megoldás lenne, azonban a város az idegenforgalmi adóból befolyt összegből fizeti a versenyrendezési díjat.

Ennek következtében a zárt kapuval lehetetlenné válna, hogy a szokásos összeget előteremtsék.

Az Autosport értesülései szerint az F1 a tengerentúli helyszínektől továbbra is el fogja kérni a pénzt, hogy fedezzék az utazási költségeket, miközben az európai pályák sokkal jobban járnak ebből a szempontból.

A lap megkereste Bobby Epsteint, a Circuit of The Americas elnökét, hogy mondjon valamit a fejleményekről, azonban érdemi válasz nem érkezett tőle. „Tényleg nem tudok mit hozzáfűzni – jelentette ki. – Jelen pillanatban törvény tiltja a jelentősebb méretű események megrendezését, így még mi sem nyithatunk ki.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK