Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone, a Forma-1 korábbi ügyvezető igazgatója azt javasolja a Mercedesnek, hogy gondolkozzon el a Ferraritól távozó Sebastian Vettel szerződtetésén, mert nagyon jól járna a négyszeres világbajnokkal.

Noha Bernie Ecclestone már nem vesz részt az F1 vezetésében, a sportág korábbi ügyvezető igazgatója nem távolodott el teljesen a királykategória körforgásától, még mindigi van befolyása, és több résztvevővel is rendszeresen tartja a kapcsolatot. Ezen kívül azt is tudni lehet róla, hogy baráti viszonyt ápol Sebastian Vettellel.

Mark Webber, a négyszeres világbajnok korábbi csapattársa szerint ez pedig kulcstényező lehet Vettel jövőjének szempontjából. „Ne becsüljük le, hogy Sebastian kitől kap tanácsokat... Bernie-től" – írta a Twitteren az ausztrál, aki szerint Ecclestone szava is szerepet játszhatott abban, hogy Vettel szakított a Ferrarival. A kérdés az, hogy a 89 esztendős üzletember kapcsolatait kihasználva segít-e új csapatot találni barátjának.

Ecclestone segíthet Vettelnek? Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

Vettelnek papíron két lehetősége van arra, hogy folytassa a Forma-1-ben: a Renault és a Mercedes. Azonnal nyerni azonban értelemszerűen csak utóbbival tud. A kérdés csak az, hogy Toto Wolff hajlandó-e szerződtetni őt a várhatóan hosszabbító Lewis Hamilton mellé. Az osztrák üzletember nem zárta ki ezt a lehetőséget, de leszögezte, hogy elsősorban jelenlegi versenyzőivel számol. Ecclestone szerint a Mercedes jól járna Vettel érkezésével.

– nyilatkozta az F1-insider.com-nak. – Ez érzelmi löketet adhat az alkalmazottaknak és pozitív üznetet közvetíthet a külvilágnak. Bárhogy is legyen, Vettelnek óriási lenne a PR-hatékonysága a Mercedesnél."

Kérdés, hogy Ecclestone tud-e segíteni Vettelnek abban, hogy megkapja Valtteri Bottas helyét 2021-re. A hírek szerint az F1 egykori ügyvezető igazgatójának nem felhőtlen a kapcsolata Wolff-al,

ami egy korábbi nézeteltérésre vezethető vissza Wolff és a számos csapat főnökeként az F1-ben megforduló Colin Kolles között. Ennek lényege, hogy Wolff állítólag nem tartott be egy Kolles-szal kötött megállapodást, aki miután bejuttatta őt a Williams részvényesei közé, pénzt, illetve a grove-i istálló csapatfőnöki székét várta el cserébe.

Ecclestone-nak Wolffra kellene hatnia valahogy, ha Vettelt be akarja juttatni a Mercedeshez Forrás: AFP/2015 Getty Images/Charles Coates

A felek közötti nézeteltérést a nagy óragyűjtő Ecclestone segített rendezni, ezért cserébe pedig Wolff egy értékes Rolex-karórával ajándékozta meg. Kolles az F1-insidernek megerősítette, hogy ezt a lépést ő javasolta Wolff-nak, aki „azonnal elfogadta" a tanácsot. Csakhogy az óra már nincs Ecclestone birtokában. „Tavaly Wolff felesége eljött meglátogatni, hogy megnézze az óragyűjteményemet. De Susie-nak csak egyetlen célja volt: vissza akarta szerezni a férje Rolexét.

Annyit sem mondott, hogy köszönöm. Csak később jöttem rá, hogy az óra már nem Totoé volt, mert nekem adta 2013-ban."

Az F1-insider Toto és Susie Wolff-ot, valamint a Mercedest is hiába kereste, hogy reagáljon Ecclestone szavaira.

A Renault is opció lehet?

Ecclestone mostani nyilatkozata azért is érdekes, mert korábban a Bildnek a Renault-t jelölte meg, mint ideális helyet Vettelnek.

– mondta. – Nem látom sok értelmét, hogy miért menne például a Mercedeshez. Főnyeremény lenne egy épülő csapatnak, és neki is jót tenne, ha valami teljesen újba fogna, mint ahogy a Red Bull-lal tette."

A Renault is opció lehet Vettelnek Forrás: ERIC VARGIOLU / DPPI/Eric Vargiolu

Ecclestone úgy véli, Vettel és a Ferrari szakítása már korábban elkerülhetetlenné vált, mert a négyszeres világbajnok sosem kapta meg azt a támogatást, amit mentora és példaképe, Michael Schumacher. „Soha nem alakult ki közöttük az a varázs, mint Michael Schumacher esetében. A csapat és a főnökei soha nem álltak annyira Sebastian mögé, mint tették azt Schumacherrel."