Társoldalunk:
Hírlevél

Ecclestone a Mercedesbe ültetné Vettelt

2020.05.20. 13:00

Bernie Ecclestone, a Forma-1 korábbi ügyvezető igazgatója azt javasolja a Mercedesnek, hogy gondolkozzon el a Ferraritól távozó Sebastian Vettel szerződtetésén, mert nagyon jól járna a négyszeres világbajnokkal.

Noha Bernie Ecclestone már nem vesz részt az F1 vezetésében, a sportág korábbi ügyvezető igazgatója nem távolodott el teljesen a királykategória körforgásától, még mindigi van befolyása, és több résztvevővel is rendszeresen tartja a kapcsolatot. Ezen kívül azt is tudni lehet róla, hogy baráti viszonyt ápol Sebastian Vettellel.

Mark Webber, a négyszeres világbajnok korábbi csapattársa szerint ez pedig kulcstényező lehet Vettel jövőjének szempontjából. „Ne becsüljük le, hogy Sebastian kitől kap tanácsokat... Bernie-től" – írta a Twitteren az ausztrál, aki szerint Ecclestone szava is szerepet játszhatott abban, hogy Vettel szakított a Ferrarival. A kérdés az, hogy a 89 esztendős üzletember kapcsolatait kihasználva segít-e új csapatot találni barátjának.

Ecclestone segíthet Vettelnek?Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

Vettelnek papíron két lehetősége van arra, hogy folytassa a Forma-1-ben: a Renault és a Mercedes. Azonnal nyerni azonban értelemszerűen csak utóbbival tud. A kérdés csak az, hogy Toto Wolff hajlandó-e szerződtetni őt a várhatóan hosszabbító Lewis Hamilton mellé. Az osztrák üzletember nem zárta ki ezt a lehetőséget, de leszögezte, hogy elsősorban jelenlegi versenyzőivel számol. Ecclestone szerint a Mercedes jól járna Vettel érkezésével.A jelenlegi helyzetben a Mercedesnek meg kellene fontolnia egy olyan német hős leigazolását, mint Sebastian – nyilatkozta az F1-insider.com-nak. – Ez érzelmi löketet adhat az alkalmazottaknak és pozitív üznetet közvetíthet a külvilágnak. Bárhogy is legyen, Vettelnek óriási lenne a PR-hatékonysága a Mercedesnél."

Kérdés, hogy Ecclestone tud-e segíteni Vettelnek abban, hogy megkapja Valtteri Bottas helyét 2021-re. A hírek szerint az F1 egykori ügyvezető igazgatójának nem felhőtlen a kapcsolata Wolff-al,

ami egy korábbi nézeteltérésre vezethető vissza Wolff és a számos csapat főnökeként az F1-ben megforduló Colin Kolles között. Ennek lényege, hogy Wolff állítólag nem tartott be egy Kolles-szal kötött megállapodást, aki miután bejuttatta őt a Williams részvényesei közé, pénzt, illetve a grove-i istálló csapatfőnöki székét várta el cserébe.

Ecclestone-nak Wolffra kellene hatnia valahogy, ha Vettelt be akarja juttatni a MercedeshezForrás: AFP/2015 Getty Images/Charles Coates

A felek közötti nézeteltérést a nagy óragyűjtő Ecclestone segített rendezni, ezért cserébe pedig Wolff egy értékes Rolex-karórával ajándékozta meg. Kolles az F1-insidernek megerősítette, hogy ezt a lépést ő javasolta Wolff-nak, aki „azonnal elfogadta" a tanácsot. Csakhogy az óra már nincs Ecclestone birtokában. „Tavaly Wolff felesége eljött meglátogatni, hogy megnézze az óragyűjteményemet. De Susie-nak csak egyetlen célja volt: vissza akarta szerezni a férje Rolexét. Amikor meglátta a kiállított órát, elkezdett siránkozni, hogy mennyit jelentett az óra Totónak az édesapja miatt. Annyira elképedtem, hogy odaadtam neki. Annyit sem mondott, hogy köszönöm. Csak később jöttem rá, hogy az óra már nem Totoé volt, mert nekem adta 2013-ban."

Az F1-insider Toto és Susie Wolff-ot, valamint a Mercedest is hiába kereste, hogy reagáljon Ecclestone szavaira.

A Renault is opció lehet?

Ecclestone mostani nyilatkozata azért is érdekes, mert korábban a Bildnek a Renault-t jelölte meg, mint ideális helyet Vettelnek.Hogy őszinte legyek, én egy olyan csapathoz mennék, amelyik nem topcsapat, de olyan emberekkel dolgozik, akik felépíthetnek egyet.– mondta. – Nem látom sok értelmét, hogy miért menne például a Mercedeshez. Főnyeremény lenne egy épülő csapatnak, és neki is jót tenne, ha valami teljesen újba fogna, mint ahogy a Red Bull-lal tette."

A Renault is opció lehet VettelnekForrás: ERIC VARGIOLU / DPPI/Eric Vargiolu

Ecclestone úgy véli, Vettel és a Ferrari szakítása már korábban elkerülhetetlenné vált, mert a négyszeres világbajnok sosem kapta meg azt a támogatást, amit mentora és példaképe, Michael Schumacher. „Soha nem alakult ki közöttük az a varázs, mint Michael Schumacher esetében. A csapat és a főnökei soha nem álltak annyira Sebastian mögé, mint tették azt Schumacherrel."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK