Társoldalunk:
Hírlevél

Kútba eshet a Brit Nagydíj, ha az F1 nem kap felmentést a karantén alól

2020.05.19. 16:13

A Forma-1 jogtulajdonosa szerint nem lehet megrendezni a Brit Nagydíjat, ha a sportág nem kap felmentést a kormányzat hamarosan életbe lépő, beutazásra vonatkozó szigorításai alól.

Némi kötélhúzás után megállapodott a Forma-1 jogtulajdonosa és a Brit Nagydíjat rendező Silverstone, hogy akár két versenyt is tartanak az első F1-es nagydíj helyszínén, a sportág egyik szóvivője azonban a BBC-nek leszögezte, ez csak akkor lehetséges, ha a brit kormányzat felmentést ad a Forma-1-ben dolgozók számára a beutazás utáni 14 napos karantén alól.

A kormányzat megtorpedózhatja a Brit Nagydíj ügyétForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Az Autosport úgy tudja, a sportesemények résztvevői várhatóan nem mentesülnek a szabályozás alól, és egyéni elbírálásra sem lesz majd lehetőség, mert az vitákra adhat okot. A Sun című brit bulvárlap arról írt, hogy a sportért is felelős államtitkár, Oliver Dowden támogatná a kivételeket, miniszteri szinten azonban egyelőre csak a kamionsofőrök és a diplomaták ügye van napirenden.

A helyzetet háromhetente vizsgálhatják felül, ez azonban pont elegendő legyen ahhoz, hogy a Brit Nagydíj meghiúsuljon.  

„Egy kizárólag az F1-es személyzet által használt repülőgépen utaznánk vissza az Egyesült Királyságba és mindenkit tesztelnének, ami teljesen szükségtelenné teszi a karantént. Ha minden élsport visszatér a televízióba, akkor kivételeket kell tenni – szögezte le az F1 szóvivője a BBC-nek. – Ezen felül, szó szerint állások tízezreit befolyásolják az F1-hez és az ellátási lánchoz kapcsolódóan.”

Silverstone kiesése utat nyithat a HockenheimringnekForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

A brit közmédia úgy tudja, az Osztrák Nagydíj és utána még egy spielbergi futam megrendezése nincs veszélyben. Amennyiben az F1 személyzete nem térhet vissza a szigetországba, várhatóan a kontinentális Európában marad a mezőny, és alternatív helyszínen, valószínűleg a Hockenheimringen folytatódik a szezon.

A Red Bull már benyújtotta a tervet

Az Osztrák Nagydíj szervezői közben benyújtották az egészségügyi minisztériumnak a biztonsági protokollokra vonatkozó tervezetet, ebben rögzítik, hogy akkor sem állítanák le a versenyhétvégét, ha az Ausztrál Nagydíjhoz hasonlóan koronavírusos beteget találnak a paddockban. Ezt Gerard Saillant, az FIA főorvosa is támogatja, a L’Équipe-nek azt mondta, a melbourne-i futam lefújása olyan volt, mintha egy beteg utas miatt lezárnának egy egész metrót.

Még nem hivatalos, de igen valószínű, hogy két futam lesz AusztriábanForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Az ORF-nek Helmut Marko elárulta, „izolációs központokat” alakítanak ki, és a beteg környezetét is azonnal tesztelni fogják. A Red Bull motorsport tanácsadója kijelentette, a csapatok létszáma a felére, átlagosan 80 főre csökken, mindenkit folyamatosan tesztelni fognak, ezért a paddockban és a pálya környékén élőknek sem kell tartania a fertőzésveszélytől, hiszen rámutatott, az osztrák előírások szerint egyelőre egyébként is csak negatív teszttel rendelkező személyek léphetnek be az országba.  

A csapatokat egymástól elkülönítik, mindegyiket külön hotelben szállásolják el. A biztonsági koncepcióban az is szerepel, hogy a futamokat július 5-én és 12-én tartanák meg.  

„Itt a televízió diktál” – erősített meg Marko, arra utalva, hogy eredetileg egy hétvégén rendeztek volna két futamot, a tévétársaságok számára azonban kedvezőbb, ha a versenyeket két különböző hétvégén közvetíthetik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK