Társoldalunk:

Alonso jövőre versenyezni fog, de nem biztos, hogy az F1-ben

2020.05.19. 14:33

Videós interjúval nyitotta meg Fernando Alonso a Read Madrid egyetemének egyhetes kurzusát. A spanyol autóversenyző beszélt a klubhoz kötődő rajongásáról is, valamint arról, hogy a közeljövőben újra a pályaversenyzés felé fordul.

Sebastian Vettel jövője mellett Fernando Alonso esetleges visszatérése a Forma-1-es átigazolási piac két központi kérdése. A spanyol pilótával kapcsolatban olyan hírek is érkeztek, hogy szinte biztosan a Renault versenyzője lesz 2021-től, ő azonban a Real Madrid egyeteme, az Universidad Europea által szervezett egyhetes kurzus megnyitóján azt mondta, még nem alakult ki a jövő évi programja.

Alonso egy videós interjú során jelentkezett be, a beszélgetést a klublegenda Emilio Butragueño vezette, de a kétszeres F1-es és egyszeres WEC-világbajnok a hallgatók kérdéseire is válaszolt. Mindkét esetben felmerült, hogy Alonso milyen tervekkel készül a koronavírus utáni időszakra, és visszatekintett az év eleji kalandjára is a Dakar-ralin.

Alonso a tavalyi Olasz NagydíjonForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Új kihívásokat és lehetőségeket kerestem a következő évekre nézve, és a Dakar kihívását választottam. Olyan volt, mintha feldobtam volna egy érmét, hogy kiderüljön, élvezem-e egy ennyire más autó vezetését. Pozitív élmény volt, biztos vagyok abban, hogy a jövőben újra megpróbálom, de a következő két-három évre kiváló fizikai állapotba hoztam magam, és a motivációm is az egekben van” – idézte a klub honlapja.

Egy csúcskategóriára akartam összpontosítani, legyen az a visszatérés az F1-be, a sportautó-világbajnokság, az IndyCar. Egy csúcskategória lesz a következő megmérettetés, mert még mindig úgy gondolom, 100 százalékos formában vagyok.” 

Butragueño kérdésére válaszolva Alonso tagadta, hogy már konkrét megállapodást kötött volna az F1-es visszatéréssel kapcsolatban, és megerősítette azt is, hogy részt vesz az Indianapolis 500-on, ahol újabb kísérletet tesz az autósportok tripla koronája elhódítására, miután 2005-ben és 2007-ben megnyerte a Monacói Nagydíjat, 2018-ban és 2019-ben pedig a Le Mans-i 24 órás versenyt.

Alonso a Renault színeiben nyert először a Forma-1-ben a 2003-as Magyar Nagydíjon, 2005-ben és 2006-ban világbajnok is lettForrás: AFP/Attila Kisbenedek

„Láttam, hogy bizonyos gyakorisággal megjelenik a nevem az újságokban és a hírekben, de a valóság az, hogy nincs semmi újdonság, nem kommunikálhatok nagy bejelentésről – idézte a La Gazzetta dello Sport. – Ahogy korábban is említettem, csak annyit mondhatok, hogy a legmagasabb mentális és fizikális szinten vagyok, ebből következően ismét nagy kihívásokat keresek.

A 2019-es évem, az első a Forma-1 nélkül, nagyon feszült volt, mindenben benne voltam. Ezért azt terveztem, hogy nyugalmas 2020-as évem lesz, aztán a világjárvány miatt mindenkié az lett.” 

„Augusztus 23-án rajthoz állok az Indianapolis 500-on, utána a 2021-es évre készülve ismét újratöltöm az akkumulátoraimat” – összegzett. Alonso álláspontját visszhangozta kedden az AS című sportlap is, ami arról ír, hogy a spanyol pilóta visszacsábítása segíthet a Renault-nak fenntartani az F1-es szereplést, és Alonso leigazolása jó üzenet lenne az autógyár menedzsmentje felé.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK