Megszületett az egyezség, jöhet a dupla F1-es futam Silverstone-ban

Forma-1, Brit Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 14: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 on track during the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 14, 2019 in Northampton, England. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Jókora lépéssel közelebb került az F1 ahhoz, hogy legyen az idén nyáron Brit Nagydíj, sőt, a mezőny mindjárt két versenyt is futhat Silverstone-ban. Eközben egy másik klasszikus helyszín is jó híreket kapott.

Nagy lépést tettek az idei Brit Nagydíj megrendezése felé a verseny szervezői, miután a korábbi nézetkülönbségeket áthidalva egyezségre jutottak az F1-et tulajdonló Liberty Media-val arról, hogy két futamot rendeznek a szigetországban. A silverstone-i futamok ezzel együtt még nem biztosítottak, a végső döntést ugyanis a kormány mondja ki.

Eközben az augusztus 30-ára tervezett Belga Nagydíj megkapta a zöld jelzést a belga kormánytól, úgyhogy már csak az ottani promóternek és a Libertynek kell megegyeznie a versenyről.

Ha minden jól megy, a szezon harmadik és negyedik versenye Silverstone-ban lesz Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Örömmel erősíthetem meg, hogy Silverstone és az F1 egyezségre jutottak abban, hogy a nyáron a pálya két zárt kapus versenynek ad otthont – nyilatkozta Stuart Pringle, a silverstone-i pálya igazgatója az Autosportnak. – Ugyanakkor ezekhez a versenyekhez a kormány jóváhagyása szükséges, mivel az elsődleges szempont minden résztvevő biztonsága és a COVID-19 szabályozások szigorú betartása. Meg szeretném köszönni minden szurkolónak, aki támogatott minket, és biztosítani szeretném őket, hogy eltökélt szándékunk segíteni az F1-et a minél jobb show létrehozásában az idén nyáron."

A silverstone-i szervezők már egy ideje tárgyalásokat folytattak az F1 jogtulajdonosával, az álláspontok azonban sokáig különbözőek voltak arról, hogy az F1-nek mennyit kell fizetnie a rendezésért cserébe, lévén nézők nélkül a pályának nem lesz bevétele a futamokból. Most, hogy megszületett a megállapodás, és már csak a kormány jóváhagyása szükséges, a további részletek kidolgozásán van a sor.

Az Autosport értesülései szerint az első silverstone-i futam július 26-án, a második pedig augusztus 2-án lenne, így egy hét pihenőt kapnának a csapatok az ausztriai duplázás után.

Amennyiben ez a forgatókönyv valósul meg, az a Magyar Nagydíj eltolását is jelentené, hiszen augusztus 2-án eredetileg a Hungaroringen versenyezne a mezőny. Egyelőre azonban még nincs megerősített versenynaptár, az Autosportnak az F1 szóvivője azt mondta: „jelenleg is dolgoznak a promóterekkel az új versenynaptáron."

Belgium is egy lépéssel közelebb a versenyhez

Sokáig az augusztus végére tervezett Belga Nagydíj megrendezése is kérdéses volt, mivel az országban augusztus 31-ig minden tömegrendezvényt betiltottak, pénteken a belga kormány azonban hivatalosan is áldását adta, hogy zárt kapuk mögött megrendezhessék az augusztus 30-i Belga Nagydíjat. „Végre megkaptuk a zöld jelzést a kormánytól. Az F1-gyel már kötöttünk egy alap megállapodást, a továbbiakhoz azonban szükségünk volt a kormány döntésére" – nyilatkozta Stijn De Boever, a verseny kereskedelmi igazgatója az Autosportnak.

A kormány részéről nincs akadálya az augusztus végi Belga Nagydíjnak Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

De Boever elmondta, a terv az, hogy a régiónak nem kell fizetnie a futamrendezésért, ami pedig a biztonsági intézkedéseket illeti, az F1-gyel történő egyeztetéseken túl a többi promóterrel is tartják a kapcsolatot, és ami például beválik az Osztrák Nagydíj esetében, azt ők is igyekeznek majd átvenni. A szervezők ezen kívül bejelentették, hogy a már megvásárolt jegyek a 2021-es futamra érvényesek maradnak, de pénzvisszafizetésre is lehetőség van.