Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel: Nincs meg a közös akarat, hogy folytassuk a Ferrarival

2020.05.12. 10:49

Sebastian Vettel tagadja, hogy anyagi természetű vita miatt távozik 2020 végén a Ferraritól. Mattia Binotto csapatfőnök szerint közös megegyezésre jutottak, Charles Leclerc köszönetet mondott.

A 2020-as szezon végén Sebastian Vettel elhagyja a Ferrarit, jelentette be kedden a maranellói istálló. Vettel 2014 végén szerződött a Forma-1 leghíresebb csapatához azzal a céllal, hogy megszerzi pályafutása ötödik világbajnoki címét is, de eddig nem tudta elvezetni a Ferrarit a végső győzelemig, és az előszezoni tesztek alapján úgy tűnik, erre 2020-ban sem lesz sok esélye.

Vettelt továbbra is az élpilóták között tartják számon, de sokat romlott a megítélése az elmúlt évek során, mert kulcsfontosságú pillanatokban többször is vezetői hibákat követett el, ráadásul tavaly alulmaradt fiatal csapattársával, Charles Leclerc-rel szemben. Ez már előrevetítette, hogy Vettelnek csak a korábbiaknál rosszabb feltételekkel ajánlanak új szerződést, amit végül nem fogadott el.

Vettel a 2020-as szezon végén elhagyja a FerraritForrás: NurPhoto via Getty Images/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

„Közösen hoztuk meg a döntést Sebastiannal, amit mindkét fél a legjobbnak tart – nyilatkozta Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke. – Nem volt könnyű eljutni erre az álláspontra, tekintettel arra, hogy Sebastian milyen értékes pilótaként és emberként. Nem volt konkrét ok, ami ehhez az elhatározáshoz vezetett, eltekintve a közös, békés meggyőződéstől, hogy

eljött az idő, hogy a magunk útjait járjuk a céljaink eléréséhez.”  

„Sebastian már most is a Scuderia történetének része: 14 győzelme a csapat harmadik legsikeresebb versenyzőjévé teszi őt, egyben ő szerezte a legtöbb pontot is nálunk. A közösen töltött öt év során háromszor végzett az egyéni világbajnokság első három helyezettje között, és jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a csapat is folyamatosan a legjobb három között szerepelt a konstruktőri értékelésben.”

Vettel megy, Binotto és Leclerc marad a FerrarinálForrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Binotto köszönetet mondott Vettelnek a profizmusért és az emberi kvalitásai miatt is, kijelentette, hiszi, hogy 2020-ban még szép eredményeket érhetnek el. Vettel elmondta, ő is erre törekszik, hálás volt a Ferrari tagjainak és a világhírű szurkolótábornak, a tifosinak is. Kijelentette, reméli, a Ferrari eléri a sikert, amit szerinte a márka megérdemel.  

„2020 végén az együttműködésem véget ér a Scuderia Ferrarival. Ebben a sportban a lehető legjobb eredmények eléréséhez elengedhetetlen, hogy minden érdekelt tökéletes összhangban dolgozzon. A csapattal közösen felismertük, hogy már nincs meg a közös szándék, hogy a jelenlegi szezon után is együtt maradjunk. Pénzügyi kérdések nem játszottak szerepet a közös döntésben.”

Bizonyos döntések meghozatala során én nem így gondolkodom, és soha nem is fogok.” 

Vettel a koronavírus miatti leállásra utalva azt mondta, „az elmúlt néhány hónap során történtek sokunkat ráébresztettek az élet igazi prioritásaira”, szerinte most „új megközelítést kell alkalmazni a megváltozott helyzet miatt.” Hozzátette: „Adok időt magamnak, hogy átgondoljam, mi számít igazán a jövőmmel kapcsolatban.”

Vettel 14 győzelmet szerzett a Ferrari színeiben - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

A fenti sorok arra is utalhatnak, hogy Vettel gondolkodik a visszavonuláson, de Martin Brundle, a Sky Sports szakértője úgy tudja, a német pilóta legalább egy csapattal tárgyal a folytatásról.

Köszönetet mondott távozó csapattársának Charles Leclerc is, aki a döntés révén kedvező helyzetbe kerül a Ferrarinál, hiszen a Scuderia tehetségkutatójának egykori növendékeként és a jövő reménységeként kevésbé kell majd harcolnia, hogy megállja a helyét az istállón belül. Más kérdés, hogy saját bevallása szerint hasznos volt a számára, hogy tapasztalt csapattárs mellé került.

Hatalmas megtiszteltetés, hogy a csapattársad lehettem 

– írta a Twitteren. – A pályán akadtak feszült pillanataink, néhány nagyon jó, és néhány, ami nem úgy alakult, ahogy akartuk, de mindig is tiszteltük egymást, még akkor is, ha kívülről nem mindig ez látszott. Még senkitől sem tanultam annyit, amennyit csapattársként tőled. Köszönök mindent, Seb!”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK