Társoldalunk:
Hírlevél

Így kergette Schumacher az őrület határára a csapattársát

2020.05.12. 06:08

Nico Rosberg elárulta, rögtön elbizonytalanodott, amikor kiderült, Michael Schumacher lesz a csapattársa a Mercedesnél, és a hétszeres világbajnok később is folyamatosan dolgozott azon, hogy megingassa őt. Rosberg szerint tanulságos három szezont töltött legendás honfitársa mellett.

Nagy lelkesedéssel várta a Forma-1 közvéleménye Michael Schumacher visszatérését a Mercedesszel a 2010-es szezon során. Ma már tudjuk, hogy az eredmények terén a hétszeres világbajnok nem tudott felnőni korábbi önmagához, de hároméves jutalomjátéka így is számos sztorit generált, ráadásul hozzátett ahhoz, hogy az Ezüstnyilak napjainkra verhetetlenné váljanak.

Schumachert gyakran vádolják azzal, hogy a pályán hajlamos volt átlépni a sportszerűség határát, a csapaton belül pedig igyekezett olyan helyzetet teremteni, hogy csapattársa ne lehessen veszélyes rá. Noha a Mercedes korábbi ügyvezetője, Nick Fry erre nem emlékezett, Nico Rosberg szerint a német legenda a pszichológiai játszmák nagymestere is volt.

Schumacher kíméletlensége a visszatérése után is a régi voltForrás: AFP/Sascha Schuermann

Rosberg az F1 hivatalos weboldalán megjelent videointerjúban elárulta, híres honfitársa már azelőtt kibillentette őt az egyensúlyából, hogy megkezdték a közös munkát. A 2016-os világbajnok 2009 végén szerződött le az istállóval, amit akkoriban Ross Brawn irányított, de akkor még nem sejtette, hogy a brit szakember egyik bizalmasa is hamarosan csatlakozik. Aztán

egyszer csak jött egy telefon, és kiderült, hogy Schumacher visszatér a Forma-1-be.   

„Nos, az nem volt jó pillanat – mondta Rosberg mosolyogva. – Nagyon fel voltam dobva, hogy én vezethetem a Mercedes-csapatot, és a Schumacher név a radaron sem volt. Senki sem beszélt róla, aztán hirtelen Ross felhívott azzal, hogy a csapattársam egyébként nem Jenson Button vagy Nick Heidfeld lesz, hanem Michael Schumacher. Úristen!” – fogta a fejét.

Rosbergnek el kellett fogadtatnia magát Schumacher mellettForrás: AFP/Pedro Armestre

„A legőrültebb gondolatok [jártak a fejemben], hogy esélyem sem lesz és az egész csapat ellenem fordul majd, és Michael manipulációk révén átviszi az akaratát. Azt sem tudtam, hogy képes leszek-e majd tartani vele a lépést, hiszen ő minden idők legjobbja. Vajon lesz-e ellene esélyem? Ez elég örült pillanat volt.”

Rosberg elismerte, pályafutása elején mentálisan nem volt elég erős, ezért később pszichológiát is tanult, de Schumacher oldalán is értékes leckékkel gazdagodott.

„Michael pszichológiai harcos. A közös három szezon során ezáltal hihetetlenül sokat tanultam. Neki ezzel foglalkoznia sem kell, természetesen a számára, hogy megpróbál az ellenfelei fejébe férkőzni. Én voltam a csapattársa, egyben a legnagyobb ellenfele is. Reggeltől estig ezt csinálta, számos példa is akad erre: a monacói vécé volt az egyik” – idézett fel egy korábbi történetet.

A három közös szezon során általában Rosbergnek állt a zászlóForrás: Mercedes

„Csak egy mosdó volt a garázsban és öt perccel az időmérő előtt tudta, hogy kívül álltam, mert kopogtattam, mint egy őrült, és mondtam, hogy bárki is van bent, jöjjön ki, mert pisilnem kell az időmérő előtt. Én pánikoltam, ő meg bent csak nézte az óráját, lazult, az én fejemben meg egyre csak növekedett a nyomás.”

Egy perc volt már csak hátra, teljesen lazán kisétált, és azt mondta: bocs, nem tudtam, hogy itt vagy. Én addigra már teljesen kikészültem.” 

Rosberg felidézte, hogy Schumacher hajlamos volt felsőruházat nélkül járkálni a mérnöki irodában csak azért, hogy mutogassa a kockás hasát, és ezzel fitogtassa az erejét. Ez és a korábbi eredményei révén kivívott tekintélye arra is feljogosította, hogy eleinte az ujja köré csavarja a mérnöki gárdát, és ezzel irányítsa a csapaton belül zajló folyamatokat.

Michael olyan volt a csapatnál, mint az isten. A stratégiai megbeszéléseken még az enyémet is Michaellel beszélték meg, és nem velem 

– nevetett. – Pedig ott ültem. Ezt szóvá tettem a stratégának, aki vezette a megbeszélést, együtt átbeszéltük, és ennek nagy hatása volt. Utána sokkal jobban mentek a dolgok, én is otthonosabban éreztem magam, és több figyelmet kaptam. Végül is, pusztán azért, mert mutattam egy kis gyengeséget, és kifejeztem az érzéseimet.”

Csapaton belül is ment a játszmázásForrás: Getty Images/2010 Getty Images/Mark Thompson

Rosberg eredményein nem látszott, hogy a háttérben milyen helyzetből indult, 2010-ben majdnem kétszer annyi pontot szerzett Schumachernél, és mindhárom közös szezonjuk során legyőzte híres ellenfelét, akinek reflexei kissé megkoptak, így furcsa balesetekbe keveredett és talán a vezetési stílusa sem működött annyira, de így is sokat hozzátett az újkori Mercedes sikercsapatának megformálásához. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK