Webber: A vírus szempontjából az F1 van a legnehezebb helyzetben

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, F1 logo, Forma-1 logo, F1 zászló
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 13: The F1 flag is pictured flying over the circuit before practice for the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 13, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Mark Webber úgy véli, a Forma-1 különösen nehéz helyzetben van a koronavírus miatt, mivel sok különböző nemzet részt vesz a sportágban. Az ausztrál expilóta ugyanakkor optimista az újraindulással kapcsolatban.

A koronavírus-járvány gyakorlatilag teljes leállásra kényszerítette a sportvilágot, így az autóversenyzést, azon belül pedig az F1-et is. A döntéshozók jelenleg azon dolgoznak, hogy minél hamarabb, ugyanakkor a lehető legbiztonságosabb körülmények között újraindíthassák az életet.

A kilencszeres futamgyőztes Mark Webber úgy véli, ebből a szempontból az F1 minden sportágnál nehezebb helyzetben van. A Minardi, a Jaguar, a Williams, valamint a Red Bull egykori versenyzője szerint ennek oka a sorozat globális volta.

Webber szerint az F1 minden sportágnál nehezebb helyzetben van Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Rengeteg alkalommal lépjük át a határokat, a részvevők pedig számos különböző országból érkeznek – nyilatkozta az ausztrál 9now nevű hírcsatornának. – Ebből a szempontból a Forma-1 valószínűleg a legrosszabb szituációban lévő sportág a világon.

Az elmúlt napok, illetve hetek hírei alapján egyre valószínűbb, hogy a világbajnokság júliusban, Ausztriában fog elindulni, majd Silverstone-ba látogat a mezőny. Az előbbi mondatai ellenére Webber optimista azzal kapcsolatban, hogy ezek a futamok problémamentesen fognak lezajlani. „Úgy gondolom, ha megtalálják a tesztelés megfelelő módját, akkor a Forma-1 visszatér, remélhetőleg már júliusban” – mondta.

Ugyan mostanra már kiderült, hogy az első tíz versenyt halasztani vagy törölni kellett, de márciusban a mezőny még elutazott a melbourne-i Ausztrál Nagydíjra.

A hétvégét azután fújták le, hogy az egyik McLaren-alkalmazott pozitív tesztet produkált. A döntéshozókat sokan kritizálták amiatt, hogy csak pár órával az első szabadedzés tervezett kezdési időpontja előtt született meg az elhatározás, ráadásul az odalátogató szurkolók is feleslegesen várakoztak. Webber azonban úgy látja, a felelősök mindent megtettek, amit lehetett.

Webber megvédte az ausztráliai döntéshozókat, de azt elismerte, hogy a szurkolók pórul jártak Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Quinn Rooney

„Azon a ponton már csak órák kérdése volt, hogy elinduljon a versenyhétvége – magyarázta. – Véleményem szerint abban a helyzetben mindent megtettek, ami tőlük tellett, de sajnos addigra már volt néhány pozitív teszt a paddockon belül. Persze a bejelentés pillanata kellemetlen volt, mert a szurkolók már ott voltak.”

Az ausztrál pilóta hozzátette, a döntéshozatal azért is tartott sokáig, mert meg kellett várni Chase Carey-t, a Forma-1 elnök-vezérigazgatóját, aki Vietnámból repült a helyszínre.

A bizonytalanság óráiban több, egymásnak teljesen ellentmondó hír jelent meg a sajtóban. Webber szerint azért szivároghatott ki ennyi információ, mert az események hiába zajlottak helyi idő szerint éjszaka, az eltérő európai időzóna miatt a média, azon belül is főleg az olasz és a brit sajtó képviselői rengeteget foglakoztak az üggyel.