Társoldalunk:
Hírlevél

Webber: A vírus szempontjából az F1 van a legnehezebb helyzetben

2020.05.10. 17:30

Mark Webber úgy véli, a Forma-1 különösen nehéz helyzetben van a koronavírus miatt, mivel sok különböző nemzet részt vesz a sportágban. Az ausztrál expilóta ugyanakkor optimista az újraindulással kapcsolatban.

A koronavírus-járvány gyakorlatilag teljes leállásra kényszerítette a sportvilágot, így az autóversenyzést, azon belül pedig az F1-et is. A döntéshozók jelenleg azon dolgoznak, hogy minél hamarabb, ugyanakkor a lehető legbiztonságosabb körülmények között újraindíthassák az életet.

A kilencszeres futamgyőztes Mark Webber úgy véli, ebből a szempontból az F1 minden sportágnál nehezebb helyzetben van. A Minardi, a Jaguar, a Williams, valamint a Red Bull egykori versenyzője szerint ennek oka a sorozat globális volta.

Webber szerint az F1 minden sportágnál nehezebb helyzetben vanForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Rengeteg alkalommal lépjük át a határokat, a részvevők pedig számos különböző országból érkeznek – nyilatkozta az ausztrál 9now nevű hírcsatornának. – Ebből a szempontból a Forma-1 valószínűleg a legrosszabb szituációban lévő sportág a világon.

Az rendben van, hogy a csapatok központja az Egyesült Királyságban vagy Olaszországban található, de ettől még országok tömkelege érintett.”

Az elmúlt napok, illetve hetek hírei alapján egyre valószínűbb, hogy a világbajnokság júliusban, Ausztriában fog elindulni, majd Silverstone-ba látogat a mezőny. Az előbbi mondatai ellenére Webber optimista azzal kapcsolatban, hogy ezek a futamok problémamentesen fognak lezajlani. „Úgy gondolom, ha megtalálják a tesztelés megfelelő módját, akkor a Forma-1 visszatér, remélhetőleg már júliusban” – mondta.

Ugyan mostanra már kiderült, hogy az első tíz versenyt halasztani vagy törölni kellett, de márciusban a mezőny még elutazott a melbourne-i Ausztrál Nagydíjra.

A hétvégét azután fújták le, hogy az egyik McLaren-alkalmazott pozitív tesztet produkált. A döntéshozókat sokan kritizálták amiatt, hogy csak pár órával az első szabadedzés tervezett kezdési időpontja előtt született meg az elhatározás, ráadásul az odalátogató szurkolók is feleslegesen várakoztak. Webber azonban úgy látja, a felelősök mindent megtettek, amit lehetett.

Webber megvédte az ausztráliai döntéshozókat, de azt elismerte, hogy a szurkolók pórul jártakForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Quinn Rooney

„Azon a ponton már csak órák kérdése volt, hogy elinduljon a versenyhétvége – magyarázta. – Véleményem szerint abban a helyzetben mindent megtettek, ami tőlük tellett, de sajnos addigra már volt néhány pozitív teszt a paddockon belül. Persze a bejelentés pillanata kellemetlen volt, mert a szurkolók már ott voltak.”

Az ausztrál pilóta hozzátette, a döntéshozatal azért is tartott sokáig, mert meg kellett várni Chase Carey-t, a Forma-1 elnök-vezérigazgatóját, aki Vietnámból repült a helyszínre.

A bizonytalanság óráiban több, egymásnak teljesen ellentmondó hír jelent meg a sajtóban. Webber szerint azért szivároghatott ki ennyi információ, mert az események hiába zajlottak helyi idő szerint éjszaka, az eltérő európai időzóna miatt a média, azon belül is főleg az olasz és a brit sajtó képviselői rengeteget foglakoztak az üggyel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK