Hamilton: Az Ausztrál Nagydíj lefújása az egész Forma-1-et megrázta

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 12: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP speaks to the media during a press conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 12, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton elárulta, számára teljesen szürreálisak voltak az ausztráliai események, amelyek sokkolták az egész Forma-1-et. A hatszoros világbajnok nehezen élte meg, hogy a szokásokkal ellentétben ezúttal nem indult el a szezon, ugyanakkor látja az ezt okozó folyamatok pozitívumait is.

Szinte az utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy az Ausztrál Nagydíjat viszonylag normális módon meg lehet rendezni, azonban a McLaren egyik csapattagjának pozitív koronavírustesztje mindent megváltoztatott, és a futamot végül nem tartották meg. Azóta kiderült, hogy a következő kilenc nagydíjhétvége is hasonló sorsra jutott.

Lewis Hamilton (és állítólag Sebastian Vettel) volt az, aki már akkor felszólalt a futam megrendezése ellen, amikor még úgy tűnt, az F1-es hétvége szempontjából minden rendben van. A brit pilóta a csütörtöki sajtótájékoztatón kijelentette, csupán a pénz miatt kellett elutazniuk a helyszínre. Mindezek ellenére a 35 éves versenyző is furcsán érezte magát, amikor megszületett a végső döntés.

Hamilton szerint a melbourne-i hétvége lefújása sokként hatott a rendszerre Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Úgy vélem, a történtek az egész Forma-1-et megrázták – mondta el a Mercedes által nemrég közzétett videóban. – Csütörtökön nyilatkoztam arról, hogy egyáltalán ott kellene-e lennünk, de másnap reggel izgatottságot éreztem amiatt, hogy újra autóba ülhetek. Aztán hallottam, hogy mégsem gurulunk pályára, ami nagyon-nagyon szürreális volt.”

Hamilton nem utazott el rögtön, hanem pár napig még maradt Ausztráliában, ahol önkéntes karanténba vonult, mert kiderült, hogy fertőzött emberekkel érintkezett.

A Mercedes pilótája nehezen élte meg, hogy eltértek a megszokott menetrendtől, hiszen, ahogyan minden évben, ezúttal is próbált felkészülni a rajtra.

„Kemény volt, hiszen az évek során megtanultam, hogyan kerüljek megfelelő állapotba – magyarázta. – Tudom, mennyit jelent a felkészülés, és tisztában vagyok vele, mit kell tennem ahhoz, hogy jobban kezdjük a szezont, mint valaha.

Hamilton hozzátette, hiányzik neki a versenyzés. Persze tudja, nem örökre veszítette el, de jelenleg nem foglalkozhat azzal, amit szeret. Mindezek ellenére a brit pilóta próbál a pozitívumokra koncentrálni.

Hamiltonnak hiányzik a versenyzés Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„Ha körülnézünk a világban, látjuk, hogy az égbolt egyre jobban tisztul. Emellett úgy gondolom, az emberek jobban értékelik a családjukat, illetve az egyéb kapcsolataikat. Sok mindent ki lehet hozni [a helyzetből], és remélem, mindannyian érettebbek leszünk, amire ez az egész véget ér.”