Társoldalunk:
Hírlevél

F1: Új helyszínek kerülhetnek a 2020-as versenynaptárba

2020.05.08. 08:36

Lehetséges, hogy olyan pályákon is F1-es nagydíjakat rendezhetnek 2020-ban, amelyek eredetileg nem szerepeltek a versenynaptárban. Chase Carey elnök-vezérigazgató szerint van némi esély a szezon teljes törlésére, de arra számít, hogy karácsonyig lefutják az idei versenyeket.

Lehetséges, hogy olyan pályákon is F1-es nagydíjakat rendezhetnek 2020-ban, amelyek eredetileg nem szerepeltek a versenynaptárban. Chase Carey elnök-vezérigazgató szerint van némi esély a szezon teljes törlésére, de arra számít, hogy karácsonyig lefutják az idei versenyeket.

Továbbra is kevés a hivatalos információ az idei Forma-1-es világbajnokság megrendezésével kapcsolatban, de Chase Carey, a Liberty Media elnök-vezérigazgatója egy telefonos konferencián elárult néhány részletet a terveikről.

Verstappen a tavalyi Német NagydíjonForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

Az amerikai üzletember bejelentette, hogy az első negyedévben 200 millió dollárt vesztettek a versenyek elmaradása miatt, és a második negyedévben sem számítanak javulásra, mivel júniussal bezárólag sem rendeznek futamokat. Utána viszont „minden lehetőséget” megvizsgálnak, hogy elindulhasson a szezon.

„Ausztrália óta fáradhatatlanul dolgozunk és aktívan egyeztetünk a promóterekkel, hogy összeálljon egy potenciális versenynaptár 2020-ra – mondta Carey. – Két fő kihívással küzdünk: hogy megtaláljuk azokat a helyeket, ahol versenyeket rendezhetünk, és meghatározzuk, hogyan szállíthatjuk oda a szükséges érdekelteket, valamint a felszerelést.” 

Az összes promóterrel tárgyalunk és néhány olyan pályával is, ami eddig nem szerepelt a 2020-as naptárunkban, hogy minden lehetőséget biztosan megvizsgáljunk.” 

F1-es nagydíjat olyan pályákon lehet rendezni, ami rendelkezik az FIA Grade 1 besorolásával, így felmerülhet Portimao, Imola és a Hockenheimring is, ami nyitott lenne a rendezésre, ha a jogtulajdonos engedne a mostoha anyagi feltételekből. Németország azért is vonzó, mert viszonylag közel van a csapatokhoz, illetve a Bundesligában júniustól lehet zárt kapus meccseket játszani.

Schumacher visszavonulása után az imolai pályát átépítették, de a német pilótával ellentétben a helyszín nem tért visszaForrás: Getty Images

Carey elismerte, van egy kis esély arra, hogy a koronavírus miatt egyáltalán nem rendeznek majd versenyeket, de magabiztos azzal kapcsolatban, hogy 2020. július 5-én és 12-én Ausztriában megkezdődhet majd a szezon. „A célunk az, hogy a július 4-5-ei hétvégén elindítsuk a szezont Ausztriában – erősítette meg. – Valószínű, hogy július 11-12-én is versenyzünk Ausztriában.”

Előrehaladott állapotban vagyunk azzal kapcsolatban, hogy szeptember elejéig összeálljon a menetrend, beleértve a hagyományos augusztusi szünet alatt zajló versenyeket is.”  

Az F1 első embere megerősítette, hogy eleinte zárt kapus eseményekkel számolnak, de reméli, hogy a szezon vége felé a közönség is visszatérhet majd a pályákra. Elismerte, lehetséges, hogy a szezon áthúzódik a következő naptári évre, de törekednek a karácsony előtti befejezésre. „Egyre optimistábbak vagyunk az idei rendezésre képes és hajlandó helyszínek számával kapcsolatban.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK