Társoldalunk:

Rémisztő a csődtől tartani, de az F1 nem enged a biztonságból

2020.05.08. 13:50

A Forma-1-ben résztvevők biztonsága a legfontosabb, ez az anyagi szempontokat is felülírja, jelentette ki a nehéz időszakot élő Williams csapatfőnöke. A versenyzői szakszervezet elnöke szerint a sportág felkészül a koronavírus kezelésére is.

Március óta a legfőbb téma a Forma-1-ben, hogy a koronavírus következtében mikor és milyen körülmények között indulhat újra a versenyzés, és addig miből finanszírozzák magukat a csapatok. A legnagyobb bajban a független istállók vannak, a Williams már el is adósodott és a McLaren tulajdonosai is állami kölcsönt kértek, egyelőre sikertelenül.

Claire Williams azonban a Sky Sports vodcastjában leszögezte, nem lehet elsietni az újbóli versenyzést anyagi szempontok miatt, azt tartja a legfontosabbnak, hogy a Forma-1-ben dolgozók biztonsága ne legyen kérdéses.

Elkapott melbourne-i pillanat a Williamsnél: a közösségi távolságtartás szabályaiba ez már nem férne beleForrás: AFP/Glenn Nicholls

„Rémisztő, hogy nem csak egy-két csapat tűnhet el, hanem borzasztóan sok is, ha nem tudunk visszatérni a versenypályákra, mert a sportágunk pénzügyi modellje nagyon támaszkodik azokra a pénzekre, amelyeket a konstruktőri világbajnokságban elért eredmény után kapunk. Viszont,

mérlegre kell tenni a versenyzés szükségszerűségét a csapat túlélése érdekében és a valóságot, hogy az embereinknek biztonságban kell maradniuk.”

„Nálam az embereink mindig is felülkerekednek. Mindenképpen remélem, hogy ettől nem fog tönkremenni a csapatunk, de az embereink biztonsága abszolút kulcskérdés, legyen szó a Grove-ba való visszatérésről vagy az utazásról. Az biztos, hogy mi nem fogjuk visszaküldeni az embereket versenyezni, mielőtt az helyénvaló.”

A pilóták védve vannak, a személyzet kevésbéForrás: NurPhoto via Getty Images/Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto/Joan Valls

Williams szerint az F1 jogtulajdonosa minden szükséges előírást meghoz majd, és erre számít Alexander Wurz, a versenyzői szakszervezet (GPDA) elnöke is. Az osztrák expilóta a Racefans hasábjain kijelentette, a koronavírus újszerű fenyegetést jelent a sportág számára, miután eddig elsősorban a balesetek következményeit próbálták enyhíteni, de

ebben az iparágban senkinek sem kell bemutatni a biztonsági protokollokat és azok végrehajtását. Senkit sem kell figyelmeztetni, hogy tartsa be.” 

„Nagyszerű, hogy az iparág most azzal foglalkozik, hogyan lehet igazítani a működési modelleken és miként lehet újra dolgozni, amint a kormányok és a nemzetközi helyzet ezt megengedi. Ezt nagyon tisztelem és a GPDA révén mi is megtesszük, amit csak lehet, hogy a sportágunk újra élettel teljen meg – mondta. – Ez nem is a Forma-1 lenne, ha nem lennénk készek mindent beleadni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK