Társoldalunk:
Hírlevél

Fogadóórával kerülné el az F1, hogy a versenyzők nyilvánosan károgjanak

2020.05.07. 10:30

Ross Brawn, a Forma-1 sportért felelős igazgatója kijelentette, hamarosan tájékoztatják a pilótákat arról, hogyan kívánják újraindítani a szezont. Az F1 vezetése ezzel a lépéssel szeretné elkerülni, hogy valaki Lewis Hamilton ausztráliai megjegyzéséhez hasonló nyilatkozatot tegyen.

A koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag az egész sportvilágnak újra kell terveznie a versenynaptárát, és ez alól az autósport sem kivétel. Az F1-ben az első tíz versenyt kénytelenek voltak halasztani vagy törölni, és továbbra sincs hivatalos döntés arról, hogy a szezon mikor és hol fog elindulni.

Az egyeztetések ugyanakkor folyamatosan zajlanak a Forma-1 vezetése, az FIA, valamint a csapatfőnökök között. A pilóták viszont nem vesznek részt a tárgyalásokon, így ők közvetlenül nem tudják befolyásolni az eseményeket. Ross Brawn azonban leszögezte, kapcsolatban állnak a versenyzői szakszervezettel, és hamarosan őket is bevonják a folyamatokba.

Brawn lezögezte, hamarosan beavatják a pilótákat a terveikbeForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Robert Cianflone

„A pilóták írtak nekünk, így kaptunk némi visszajelzést – idézi a Daily Mail az F1 sportért felelős igazgatóját. – Ha minden jól megy, nemsokára találkozunk velük, hogy tájékoztassuk őket a terveinkről annak érdekében, hogy minél hamarabb lássák, mi fog történni.”

A brit lap szerint az F1 menedzsmentje azért akarja beavatni a versenyzőket, mert nem szeretnék, hogy az újrainduláskor megismétlődjön Lewis Hamilton melbourne-i esete.

A hatszoros világbajnok a hivatalos sajtótájékoztatón kijelentette, csupán azért kell ott lenniük, mert a sportágban a pénz az úr. Később felmerült, hogy ezt a mondatot nem ő, hanem Sebastian Vettel mondta ki először, a Mercedes versenyzője pedig csak megismételte.

Nem sokkal az ominózus nyilatkozat elhangzása után Hamilton szavai új megvilágításba kerültek: a McLaren egyik alkalmazottja pozitív tesztet produkált, aminek következtében úgy döntöttek, mégsem tartják meg az Ausztrál Nagydíjat.

Azóta többen is kijelentették, hogy nem lett volna szabad Melbourne-be utazniuk, emellett pedig a helyzet annyira súlyossá vált, hogy a következő kilenc verseny is hasonló sorsa jutott. (A Kínai Nagydíj halasztását már korábban bejelentették.)

Hamilton melbourne-i nyilatkozata nagy port kavart, még Chase Carey, az F1 első embere is reagált ráForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

Ami az újrakezdést illeti, a legvalószínűbbnek tűnő forgatókönyv, hogy július 5-én, Ausztriában indul az idény, és könnyen elképzelhető, hogy utána még egy versenyt rendeznek a Red Bull Ringen. Ami viszont szinte biztos, hogy az európai futamokat zárt kapuk mögött fogják megrendezni, és a részvevőknek is szigorú biztonsági előírásoknak kell megfelelniük.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK