Társoldalunk:
Hírlevél

A koronavírus-járvány évekkel hosszabbíthatta meg Bottas karrierjét

2020.05.06. 17:46

Valtteri Bottas állítja, lehet, hogy évekkel tovább versenyezhet a Forma-1-ben a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetnek köszönhetően.

Pozitívum a koronavírus-járvány miatt elhalasztott Forma-1-es szezonban, hogy az évek óta az autósport mókuskerekében élő pilóták és csapattagok egy kicsit ki tudták pihenni magukat, és több idejük jutott a feltöltődésre, mint általában. Igaz ez Valtteri Bottasra, a Mercedes versenyzőjére is, aki szerint könnyen ki lehet égni ebben a szakmában, a kényszerszünet így akár évekkel is meghosszabbíthatta egy-egy versenyző pályafutását.

Bottasnak jót tett a szünetForrás: Getty Images/2020 Eric Alonso/MB Media/Eric Alonso/Mb Media

Miután a szezon első 10 versenyét törölték vagy elhalasztották, és jelenleg a július 5-i szezonrajt tűnik valószínűnek, a téli szünet – jóllehet, közben teszteltek kétszer három napot a csapatok – közel négy hónappal hosszabb lett.

Amennyiben a tesztelést is idevesszük, a pilótáknak februártól decemberig tartott volna az idény, több ilyen szezon egymás után pedig igen megterhelő tud lenni.

„Általában a szezon nagyon sokat kivesz az emberből, különösen, ha nyomást helyez saját magára” – magyarázta Bottas a Mercedes által közzétett videóban.Ha ehhez még hozzávesszük a külső nyomást, akkor ebben a sportban minden versenyzőnél nagy a kockázata a kiégésnek. De nem csak náluk, hanem a csapattagoknál és mindenkinél, aki ebben a feszített tempóban él a szezon során."

Bottas szerint ahhoz, hogy minél hosszabb ideig el tudja valaki nyújtani a pályafutását, néha önzőnek kell lennie. „Hallgatni kell saját magadra és amikor van rá esély, néha kicsit önzőnek kell lenni és azt csinálni, amit akarsz. Meg kell találni a módot arra, hogy az embernek legyen ideje magára, amikor úgy érzi, hogy erre van szüksége. Máskülönben ha évről évről 0-24-ben pörgünk és minden a Forma-1-ről szól, annak nem lesz jó vége."

Vele is előfordult, hogy kezdett elege lenniForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

A finn pilóta mindezt tapasztalatból mondja. „Már átéltem ezt, én is túlságosan csak erre fókuszáltam. Nem volt sok minden az életemben az F1-en kívül, határán voltam annak, hogy túlságosan kimerüljek, és elkezdtem elveszíteni a motivációmat és a szeretetemet a sportág iránt. Da tanultam belőle, és már van bátorságom szünetet tartani és más dolgokkal foglalkozni, mert tudom, hogy az számomra jó lesz."

Bottas arról is beszélt, hogy sokszor kívánja, hogy ne ismerjék fel az emberek, de már megtanult együtt élni azzal, hogy az év nagy részében ez nem lehetséges. Egyúttal szerencsésnek tartja magát, hogy azt csinálja, amit szeret, és

még jópár évet szeretne eltölteni a Forma-1-ben, amihez úgy érzi, a mostani szünet is a segítségére lehet.

„Még sok évem van az F1-ben. Úgy érzem, hogy még nem értem el a csúcsot a teljesítményemben. Talán egyszer majd úgy érzem, hogy elég volt. Nem tudom. Talán ez az otthon töltött időszak még ad pár évet. Ki tudja? Egy nap vissza fogok vonulni, de ennek még közel sincs itt az ideje."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK