Több helyszínen is csak szeptemberben tudnak F1-es nagydíjat rendezni

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Orosz Nagydíj
SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 29: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 takes the chequered flag during the F1 Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom on September 29, 2019 in Sochi, Russia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Orosz Nagydíj szervezői még nem mondtak le arról, hogy közönségrendezvényként tartsák meg az eredetileg szeptemberre tervezett versenyt, és azt sem szeretnék, ha változna a dátum. Bakuban is határidőt szabtak, Zandvoort pedig kezd letenni az idei bemutatkozásról.

Továbbra is képlékeny, hogy milyen menetrend szerint lehet megrendezni az idei Forma-1-es világbajnokságot, az biztos csupán, hogy 2020. július 5. előtt biztosan nem lesz verseny, ekkor remélhetőleg az Osztrák Nagydíjjal megkezdődhet majd a szezon. Nálunk a Hungaroring zárt kapus versenyre számít, de nagyon sok még a kérdőjel.

Ezek között szerepel az is, hogy milyen sorrendben következnek majd a versenyek: a Liberty Media egyelőre annyit közölt, hogy Európában, majd Eurázsiában, később Ázsiában és Amerikában, végül pedig a Közel-Keleten terveznek futamokat, a pontos dátumok viszont egyelőre nem ismertek. Az Orosz Nagydíj promótere viszont felfedte, ők szeretnének az eredeti helyükön maradni.

Szocsiban egyelőre nem változtatnak a terveken Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Szeretnénk megtartani a 2020-as Orosz Nagydíj dátumát, mert sok szurkoló már megváltotta a jegyét és szeptember vége remek időpont a versenynek – idézte a ROSGONKI közleményét a MotorsportWeek.com. – Amennyiben [egy új dátumra] van szükség, készek vagyunk áttekinteni az alternatívákat.”

A pálya kész arra is, hogy akár egynél több futamot is rendezzen, ezt azonban előre el kell dönteni. A stáb legtöbb tagja jelenleg otthonról dolgozik, de így is fel tudnak készülni a szeptemberi rendezésre.

A koraőszi időszakot célozza meg az Azeri Nagydíjat rendező Baku City Circuit ügyvezetője, Arif Rahimov is. A futamot eredetileg júniusban tartanák meg, de a koronavírus következtében elhalasztották, Rahimov viszont leszögezte, szeretnék megrendezni, azonban a futam utcai jellege miatt nem lehet a végtelenségig halogatni.

Bakuban sem számolnak azzal, hogy a városi verseny zárt kapus lenne Forrás: Antonin Vincent / DPPI

„Megegyeztünk az F1-gyel, hogy a versenyt október közepén túl nem kellene halogatni. Mi tényleg törődünk a szurkolóinkkal és fontos nekünk, hogy jól érezzék magukat, ezért azt szeretnénk, hogy élvezzék a csodálatos bakui időjárást a versenyhétvége során” – szögezte le, de hozzátette, az lenne az ideális, ha a szeptember 15-én kezdődő tanítási időszak előtt pótolnák a futamot.

A bakui pálya felépítéséhez 13-14 hét szükséges, de a nyári időszakban ez 11-12 hétre csökkenthető.

Ingatag a Holland Nagydíj megrendezése is: Jan Lammers, a zandvoorti pálya igazgatója szerint a közönség már elfogadná, hogy Max Verstappent legalább a tévében lássák versenyezni úgy, hogy a jegyek érvényesek maradnak 2021-re, de így sem tartja valószínűnek, hogy az idén megtartják a futamot. Ha igen, ez akkor is csak úgy lehetséges, ha ez a helyieknek nem kerül semmibe.

„Leghamarabb valamikor szeptember végén lehetne, de ezzel már nem számolunk, beletörődtünk, hogy nagy valószínűséggel egyszerűen el kell tolnunk egy évvel” – utalt Lammers a rendezésre.