Társoldalunk:
Hírlevél

Hamiltont úgy kellett visszafogni, amikor kipróbálta Rossi motorját

2020.05.02. 12:28

A Yamaha MotoGP-istállójának csapatmenedzsere elárult néhány részletet Lewis Hamilton és Valentino Rossi tavalyi cseréjéről, többek között azt is, hogy a Mercedes pilótájának két órát kellett a garázsban vesztegelni, mielőtt felülhetett volna a Doktor motorjára.

Lewis Hamilton és Valentino Rossi különleges eseményen vettek részt a tavalyi F1-es szezon befejezése után, Valenciában ugyanis kipróbálhatták egymás versenygépét. A hétszeres MotoGP-világbajnok a Mercedes 2017-es autójába, a hatszoros F1-es világbajnok pedig a Doktor tavalyi motorjára pattant.

Bár a két csapat közös főszponzora által szervezett promóciós eseményről volt szó, nem csak bemutató köröket futottak, hanem rendesen meghajtották a másik munkaeszközét. Massimo Meregalli, a Yamaha csapatmenedzsere elárulta, Hamiltont egyenesen meg kellett akadályozniuk abban, hogy túl korán kimenjen a pályára.

Elöl Rossi, mögötte HamiltonForrás: Getty Images for Monster Energy/2019 Getty Images/Guido De Bortoli

A két világbajnoknak egy teljes nap állt a rendelkezésére a Ricardo Tormo-versenypályán, Hamilton pedig mintha F1-es teszten lenne, már reggel kilenckor megkezdte volna a körözést, csakhogy a Yamahának erről más volt a véleménye. „Szép nap volt, mindenki úgy volt vele, hogy ez csak egy promóciós esemény, de egyáltalán nem olyan volt” – elevenítette fel emlékeit Meregalli az Autosportnak. Hamilton nagyon korán megérkezett a pályára, nekünk kellett leállítanunk, mert már reggel 9-kor motorra akart ülni, akkor azonban még túl hideg volt. Ezután pedig a teljes programot meg kellett változtatnunk, mert Vale kicsit késve jött meg, és azt akarták, hogy Lewis minél hamarabb menjen ki a pályára. Mi azonban mondtuk neki, hogy Valenciában, decemberben, 11 óra előtt ez nem lehetséges. Miután elveszített két órát, olyan sokat igyekezett motorozni, amennyit csak lehetett."

Hamilton azt megelőzően 2019 elején, Jerezben is tesztelt egy Yamahát, igaz, akkor nem a MotoGP-gépet, azt Valenciában próbálta ki először. Meregalli szerint ahhoz képest, hogy igen tapasztalatlannak számít két keréken, jól teljesített.

Mindkét világbajnok élvezte a cserétForrás: Getty Images for Monster Energy/2019 Getty Images/Guido De Bortoli

„Mindössze nyolcszor ült versenymotoron azelőtt, hogy kipróbálta a MotoGP-gépet, úgyhogy véleményem szerint nem ártott magának a teszttel. Világos, hogy megpróbáltuk a lehető legjobb állapotba hozni a motort, a motorvezérlést ugyanakkor vizes pályára állítottuk, valamint a gumik sem olyanok voltak, amelyeket versenyhétvégén használunk, mert a szabályok ezt nem engedik. Szeles, hideg idő volt, úgyhogy a körülmények nem voltak ideálisak, de Hamilton így is csak akkor állt meg, mikor meglengették neki a kockás zászlót."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK