Társoldalunk:
Hírlevél

Vonzó lehetőségnek tartja a dupla futamokat az F1 sportigazgatója

2020.05.01. 10:58

Ross Brawn szerint megfontolandó, hogy az idei szezon során egy helyszínen több F1-es futamot is rendezzenek, elsősorban a biztonsági szempontok miatt. Ausztria ideális helyszín.

A Forma-1 jogtulajdonosa, a Liberty Media vizsgálja a dupla futamok megrendezésének lehetőségét, ismerte el Ross Brawn, az F1 sportigazgatója a sportág új podcastjában. A héten a Bild című német bulvárlap megszellőztetett egy lehetséges versenynaptár-tervezetet, amelyben az Osztrák, a Brit és a Magyar Nagydíj is dupla futammal szerepel, de Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója ezt túl korai felvetésnek tartotta.

Még mindig nem tudni, melyik helyszín rendez versenyt és hány alkalommalForrás: Red Bull

Noha hivatalos megerősítés egyelőre nincs, a Liberty Media arra készül, hogy 2020. július 5-én az Osztrák Nagydíjjal, zárt kapuk mögött elindul a szezon, de korábban azt kommunikálták, csak akkor indul újra a versenyzés, ha utána valamilyen formában, de biztosan le lehet futni az idei szezont. Az ismert, hogy a Brit Nagydíjat és a Magyar Nagydíjat is csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni.

Hivatalosan nyolc futam kell ahhoz, hogy világbajnokot lehessen hirdetni, de a Liberty célja, hogy 15-18 versenyt megrendezzenek, elsősorban a televíziós szerződésekben foglaltak betartása érdekében. 

Noha Európában is enyhülni látszik a koronavírus fenyegetése, a különböző országok tömegrendezvényekre és utazásra vonatkozó korlátozásai várhatóan még legalább hónapokig érvényben maradnak. Ez a Forma-1-nek a versenyek lebonyolításához szükséges, legalább kétezer fős személyzet mozgatása miatt különösen nagy baj, de segítheti a helyzetet, ha egy helyszínen több futamot is megrendeznek.

Motorhome-ok nem lesznek a pályákon, a helyi infrastruktúrának kell megoldania a személyzet ellátásátForrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

„Ezt alaposan vizsgáljuk, mert az egyik logisztikai kihívásunk, hogy mindenkit leteszteljünk, mielőtt belépnek a paddockba, a versenyzés környezetébe – nyilatkozta Brawn. – Ha már ezt megtettük, szerintem vonzó lehetőség, hogy mindenkit ebben a közegben tartsunk még egy versenyre” – összegzett.

„Az is elég nagy kihívás, hogy megtaláljuk a megfelelő helyszíneket a kezdeti versenyekhez, ahol eléggé ellenőrzés alatt tudjuk tartani a környezetet. Ausztria e téren tökéletesen passzol, hiszen van saját repülőtere, és az emberek chartergépekkel is érkezhetnek. Nincs közel nagyvároshoz, rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával.”

Nem lesznek motorhome-ok, de a pálya teljesen meg tudja oldani az étkeztetést.” 

Brawn szerint „tetszetős” lehetőség, hogy ha már elutaztatják a mezőnyt Ausztriába, akkor mindenki ott maradjon egy következő heti versenyre. Jelenleg is dolgoznak azon, hogy biztonságos keretek között megfelelő műsort csinálhassanak. „Több szempontból is fontos, hogy elkezdődjön a szezon: nyilvánvalóan a szurkolók miatt, hiszen mindannyiunkat bosszantanak a csúszások, de emberek ezreinek megélhetése miatt is nagyon lényeges” – jelentette ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK