Társoldalunk:

Dokumentumfilmet vetít Sennáról a közszolgálati sportcsatorna

2020.04.29. 16:26

Halálának évfordulóján Ayrton Sennára emlékezik az M4 Sport, és leadja Dobor Dezső háromszoros világbajnokról készült, 1995-ös dokumentumfilmjét.

Május 1-jén, pénteken lesz 26 éve, hogy Ayrton Senna életét vesztette a San Marinói Nagydíjon elszenvedett baleset következtében. A néhai háromszoros világbajnokról világszerte megemlékeznek, többek között Magyarországon is, ahol az M4 Sport péntek este 19:30-tól levetíti "Az egy cserép virág helyett..." című dokumentumfilmet, amelyet Dobor Dezső készített 1995-ben, a legendás pilóta halálnak első évfordulójára.

Senna már 26 éve nincs köztünkForrás: AFP/Jean-Loup Gautreau

Dobor Dezső egyórás, a Magyar Televízió által 1995 május 1-jén bemutatott filmje a brazil pilóta versenypályán töltött éveit követi végig a kezdetektől egészen az 1994-es végzetes imolai hétvégéig.

A film olyan helyekre is elviszi a nézőt, amelyeket a versenyek közvetítése során nem láthatott.

Nyilatkozik benne például az az ember, aki gokartos korában először tanítgatta az ifjú Sennát az interlagosi pálya mellett, de megszólalnak olyan, jóval ismertebb személyek is, mint Eddie Jordan, az egykori Jordan-istálló tulajdonosa és csapatfőnöke, Ron Dennis, a McLaren Sennával három vb-címet nyerő korábbi csapatfőnöke, a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen, a már az F1 előtt is a brazillal versenyző, jelenleg a Sky Sports szakkommentátoraként dolgozó Martin Brundle, a szintén ex F1-es pilóta Jonathan Palmer, a szintén háromszoros világbajnok Niki Lauda, a magyar drukkerek körében is töretlen népszerűségnek örvendő Jean Alesi, valamint maga Pelé is.

Az első Magyar Nagydíjról is láthatunk felvételeket Dobor Dezső filmjébenForrás: Getty Images/Paul-Henri Cahier/Paul-Henri Cahier

A visszatekintést rengeteg archív felvétel színesíti többek között az első Magyar Nagydíjról, valamint a felsoroltak mellett olyan újságírók, szerelők és barátok is mesélnek Sennáról, akik közelről ismerték. Emellett természetesen a tragikus imolai hétvége leegszörnyűbb képsorai is megelevenednek. Wéber Gábor, a magyarországi F1-es közvetítések kommentátora nem ismerte személyesen a brazilt, halálának emléke azonban benne is élénken él. Amikor meghallottam a rádiós híreket, azt gondoltam, hogy valamit félreolvastak.

Akár autóhiba volt, akár más jelenség okozta Senna balesetét, kivédhetetlen volt. Tipikusan olyan szituáció, amelynél inkább a pálya volt már kevéssé alkalmas a versenyzésre. Mai szemmel nézve egy akkori imolai biztonságú pályán ma nem is rendezhetnének versenyt. Betonfallal, egy ilyen gyors kanyar külső ívén - ha ott modern biztonsági megoldások lettek volna, akkor valószínűleg egy ilyen baleset esetén is kisebb sérüléssel, vagy sérülés nélkül ússza meg. Nem így történt.” 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK