A koronavírus visszahozhatja a Német Nagydíjat a Forma-1-be

Forma-1, Lewis Hamilton, Max Verstappen, Német Nagydíj
HOCKENHEIM, GERMANY - JULY 28: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 leads Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 behind the safety car during the F1 Grand Prix of Germany at Hockenheimring on July 28, 2019 in Hockenheim, Germany. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem elképzelhetetlen, hogy mégis lesz Forma-1-es Német Nagydíj az idén, miután a versenynaptárból kikerülő hockenheimi pálya egyeztetéseket folytat arról, hogy beugróként szerepeljen a koronavírus-járvány miatt megcsonkított szezonban.

Egy lépéssel közelebb került a Forma-1 ahhoz, hogy legalább elkezdje az idei szezont, de még így is rengeteg a kérdőjel a versenynaptárral kapcsolatban. Úgy néz ki, hogy július elején, Ausztriában rendezhetik az első versenyt, amelyet még egy futam követhet ugyanott, majd a Brit Nagydíj is duplázhat.

A későbbiek azonban még képlékenyek, az F1-nek a kiesett bevételek pótlása miatt minél több futamot kell rendeznie, nem beszélve arról, hogy ha 15 versenynél kevesebb lesz, az a televíziós jogdíjakat is érinti. A a sportág vezetői emiatt most olyan helyszínekkel is felveszik a kapcsolatot, amelyek eredetileg nem szerepeltek az idei versenynaptárban.

Minél több európai futamra van szükség Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója hivatalos közleményben tudatta, hogy a szezon első részében Európában terveznek minél több versenyt rendezni, hogy aztán Ázsia, majd Amerika felé vegyék az irányt. Ha minél több futamot letudnának az öreg kontinensen, az pedig egyfajta biztosíték lehet arra nézve, hogy azután akkor is összejön legalább 15 verseny, ha pár országba nem tudnak elutazni.

Ehhez nyújthat segítséget az idei versenynaptárból kikerülő Hockenheim, amely megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat a Liberty Mediával egy 2020-as versenyről.

A Német Nagydíj sorsa már az utóbbi években is kérdéses volt, a tavalyi futamot végül a Mercedes segítségével tudták megrendezni, a folytatásról azonban nem sikerült megállapodni a Libertyvel, így az idén a tervek szerint már nem lett volna verseny Hockenheimben. De lehet, hogym mégis lesz. „Megerősíthetem, hogy egyeztetünk – nyilatkozta Jorn Teske, a hockenheimi pálya vezérigazgatója az Autosportnak. – Időről időre egyébként is szoktunk beszélni Forma-1-es kollégáinkkal, annyi év együttműködés után normális megkérdezni a másikat, hogy mi a helyzet. Így a versenynaptárral kapcsolatos bizonytalanságról is szó esett."

Hockenheim tavaly az év versenyét hozta Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Teske elmondta, hogy egyeztettek egy esetleges idei verseny megvalósíthatóságáról és megosztották egymással az erre vonatkozó ötleteiket, dátumról és a szerződés feltételeiről azonban még nem esett szó.

Hockenheim szempontjából ez már csak azért is kiemelten fontos, mert a promóter korábban is kínosan ügyelt arra, hogy neki kedvező feltételeket harcoljon ki az F1-től, és miután a múltban többször is gondba került a rendezési költségek miatt, csak akkor hajlandó vendégül látni a mezőnyt, ha a rendezés pénzügyileg fenntartható. „Mindig is azt vallottuk, hogy csak akkor rendezhetünk F1-es versenyt, ha annak nincs ránk nézve kiszámíthatatlan pénzügyi vonzata – mondta Teske. – Az utóbbi években ez volt a legfontosabb alapelvünk. Mindig is ehhez ragaszkodtunk, és sikerült olyan szerződéseket kötnünk, amelyek megfeleltek ennek."

Mindez zártkapus verseny estén sincs másképp, amelytől a promóter sem zárkózik el.

„Ha biztosíthatjuk a hatóságok által megkövetelt feltételeket, és gazdaságilag is van számunkra értelme, akkor nem zárkózunk el egy nézők nélküli futamtól. Ezeket az egyeztetéseket azonban még le kell folytatnunk, semmi sincs konkretizálva, ahogy egyesek gondolnák.

Egyelőre nem aggódnak az Olasz Nagydíjért

A szezon első feléből már több európai futamot is elhalasztottak, a holland, a spanyol, a monacói, az azerbajdzsáni és a francia versenyt sem rendezik meg, ebből a monacóinak és a franciának pedig már biztosan nem is lesz helye az idei versenynaptárban. Ezzel együtt nincs kizárva, hogy további európai futamok is áldozatul essenek, a Belga Nagydíj sorsa is kérdéses, valamint sokak szerint a szeptember eleji Olasz Nagydíjat is el lehet felejteni.

Egyelőre úgy készülnek, hogy lesz Olasz Nagydíj, csak nézők nélkül Forrás: MICHAEL MINELLI/Michael Minelli

Angelo Sticchi Damiani, az Olasz Autóklub elnöke azonban másként látja, szerinte Monzába el fog látogatni a mezőny.

– nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Nem tudjuk, hogy miért terjednek álhírek arról, hogy esetleg nem lesz."

Azt ugyanakkor Sticchi Damiani is elismeri, hogy az országot sújtó járvány miatt egyáltalán nem biztos, hogy az eredeti, szeptember 6-i dátumban meg lehet rendezni a nagydíjat.