Társoldalunk:
Hírlevél

Hungaroring: Korai arról beszélni, hogy két F1-es Magyar Nagydíj lesz

2020.04.28. 19:06

Egyelőre nem tudni, hogy milyen formában rendezik meg az eredetileg augusztus elején esedékes Forma-1-es Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gyulay Zsolt szerint még nem tartanak ott a tárgyalások, hogy esetlegesen egymás után több nagydíjról is szó essen.

Várhatóan rendhagyó formában rendezik meg az idei Forma-1-es világbajnokságot, miután a szezon első tíz nagydíjhétvégéjét törölni vagy halasztani kellett a koronavírus következtében. A Forma-1 jogtulajdonosa, a Liberty Media hivatalosan egyelőre csak annyit közölt, hogy a 2020. július 5-én esedékes Osztrák Nagydíjjal indulhat a szezon, amit utána kontinensekre bontva bonyolítanának a naptári év végéig.

Tavaly Verstappen és Hamilton nagyot vívott a Magyar NagydíjonForrás: Sam Bloxham / LAT Images/Motorsport Images

A versenynaptár eredeti állása szerint az Osztrák Nagydíj után a Brit Nagydíj és 2020. augusztus 2-án a 35. Magyar Nagydíj következne, de a Red Bull Ring és Silverstone kapcsán is felmerült, hogy a helyszínek egymás után több nagydíjat is rendezhetnek. Hivatalos megerősítés egyelőre nem érkezett, mindössze osztrák értesülések szóltak arról, hogy július 5. után 12-én is lehet verseny Spielbergben.

Ez azt sugallja, hogy változhat a brit és a magyar futam időpontja is, ráadásul a Bild című német bulvárlap kedden arról számolt be, hogy módosított dátumokon, 2020. augusztus 16-án és 18-án két Magyar Nagydíjat is rendezhetnek. Erről viszont a Hungaroring nem tud, és Gyulay Zsolt állásfoglalása alapján még igen sok tisztázandó részlet van az idei verseny kapcsán.   

Két opció van. Az egyik, hogy Ausztriához hasonlóan zártkapus versenyt rendezünk. Ez természetesen óriási kiesés minden promóternek. A másik eshetőség, hogy nézők előtt rendezzük meg a versenyt – ebben pedig már 35 éves gyakorlatunk van”  

– idézi az elnök-vezérigazgatót a GPhíreknek eljuttatott közlemény. Gyulay Zsolttal április elején beszélgettünk a kialakult helyzetről, a pálya első embere már akkor jelezte, hogy jól alakult a jegyértékesítés az idei versenyre, de a vírushelyzet miatt természetesen megállt a jegyvásárlási kedv, a pálya viszont jó állapotban van és a promóter is készül az augusztus 2-án esedékes rendezvényre. 

Még az sem biztos, hogy zárt kapus verseny lesz, a dátum és a formátum megváltoztatása pedig nem került napirendreForrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden

A GPhíreknek adott interjúban Gyulay Zsolt hangsúlyozta, a Hungaroring kész rugalmasan kezelni a jogtulajdonos kéréseit, de megjegyezte, erőltetettnek tartaná, ha a világbajnokságban egy helyszínen több futamot is rendeznének. A Bild értesülésére reagálva a közleményben úgy vélte: 

Egyelőre korai lenne az egymás utáni két versenyről beszélni, mert nem tartanak itt a tárgyalások."

„A pálya nyilván alkalmas egymás utáni két verseny lebonyolítására, ráadásul turisztikai és gazdasági szempontból is sokat jelentene az országnak, ha egymás után két hetet töltenének nálunk a csapatok.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK