Barcelona megtartaná, Portimao megszerezné az F1-es nagydíjat

Forma-1, Spanyol Nagydíj,  Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Mercedes
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2019, Grand Prix of Spain, Start, #44 Lewis Hamilton (GBR, Mercedes AMG Petronas Motorsport), #77 Valtteri Bottas (FIN, Mercedes AMG Petronas Motorsport), #5 Sebastian Vettel (GER, Scuderia Ferrari Mission Winnow), 12.05.2019. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Csata alakulhat ki az Ibériai-félszigeten, miután Barcelona kész megtartani az idei F1-es Spanyol Nagydíjat, miközben a portimaói pálya igazgatója is bejelentkezett a rendezésre.

Továbbra is képlékeny, hogy miként festhet az idei Forma-1-es világbajnokság versenynaptára, egyelőre csak annyi biztos, hogy a 2020. július 5-én esedékes Osztrák Nagydíj lesz az első futam, amennyiben addigra összeáll egy folytonos menetrend.

A sajtóban több spekulatív változat is megjelent, de ezek valóságalapjáról sokat elárul, hogy a barcelonai pálya igazgatója sem tudja még, hogy az átalakított menetrendbe befér-e a Spanyol Nagydíj. Joan Fontsere mindenesetre az Autosportnak elmondta, jelezte a Liberty Mediának, hogy a 30 éves tapasztalatukra és a logisztikai szempontból kedvező fekvésüknek köszönhetően készek fogadni a mezőnyt a nyár folyamán.

A Spanyol Nagydíj szervezői készek nyáron is fogadni a mezőnyt Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Szoros kapcsolatban vagyunk az F1-gyel és egyeztetünk egy új dátummal kapcsolatban – mondta Fontsere. – Megkérdezték tőlünk, hogy vannak-e lehetetlen dátumok a mi szempontunkból és nemmel feleltünk. Meg akarjuk tartani a versenyt, mindent kezelni tudunk, hogy segítsük az F1-et” – szögezte le az igazgató, aki elárulta, ezúttal a nyári időpont sem okoz gondot.

Barcelona eddig elutasította, hogy a szabadságolások idején, nyáron tartsák meg a versenyt, zárt kapuk esetén viszont ez is működhet, és elősegítheti a szállodák fokozatos újranyitását is.

„Közönség nélkül két-három héten belül meg tudunk tartani egy rendezvényt. Ezt könnyedén megoldjuk, az év 320 napján van valamilyen aktivitás a pályán, úgyhogy a gépezetünk készen áll. Közönség nélkül sokkal egyszerűbb is lesz, mert nem kell marketingkampányt szervezni, nem kell beléptetés és egyebek” – szögezte le.

A portimaói pályán egyelőre csak F1-es tesztelést rendeztek Forrás: AFP/Francisco Leong

Barcelona helye egyelőre nem biztos a Forma-1 versenynaptárában, már az idei nagydíj is csak egy utolsó pillanatban összehozott szerződéshosszabbítás miatt maradhatott a programban. A katalán pálya helyére Jerez és legutóbb már a portugáliai Portimao is bejelentkezett. A korábban tesztelésre is használt, korszerű helyszín az idén is képbe kerülhet.

– idézte a The-Race.com Paulo Pinheirót, a pálya igazgatóját. – Csodálatos versenypályánk van, ami különböző kombinációkat is kínál. A létesítményeink olyan nagyok, hogy a szervezés szempontjából nem probléma, hogy mindenkinek egy helyen kell lennie.”