Társoldalunk:

Hivatalos: Nem lesz júniusban F1-es Francia Nagydíj

2020.04.27. 10:58

A koronavírus-járvány miatt nem rendezik meg június 28-án a Forma-1-es Francia Nagydíjat, amelyre vélhetően az idén már egyáltalán nem kerül sor. Eközben a Brit Nagydíj szervezői bejelentették: ha lesz is futam az idén, arra nézők biztosan nem mehetnek.

Bekövetkezett az, amire már eddig is lehetett számítani: újabb versenyt kellett kihúzni az idei Forma-1-es világbajnokságból. Ezúttal a június 28-ára tervezett Francia Nagydíj esett áldozatául a koronavírus-járványnak, a Paul Ricard-versenypályán esedékes futamot nem fogják tudni eredeti időpontjában megrendezni, a nagydíj ügyvezető igazgatójának szavai pedig arra engednek következtetni, hogy nem is tervezik annak pótlását, helyette már 2021-re koncentrálnak. A Francia Nagydíj a tizedik versenyhétvége az eredeti 2020-as naptárban, amelyet vagy elhalasztanak, vagy törölnek.

Ebben a látványban az idén valószínűleg nem lesz részünkForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

A franciaországi futam megrendezése már akkor igen kérdésessé vált, amikor a francia kormány bejelentette: legalább július közepéig megtiltja tömegrendezvények tartását az országban, valamint határozatlan ideig lezárja határait. A Francia Nagydíj most kiadott közleményében kiállt a kormány döntése mellett. A koronavírus-járvány jelenlegi helyzetére való tekintettel és a francia kormány döntéseit figyelembe véve, a Francia Nagydíj megrendezése lehetetlenné vált. A figyelmünket ezért már 2021 nyarára fordítjuk, hogy a nézőknek egy még jobb eseményt kínáljunk Dél-Franciaország szívében" – olvashatók Eric Bouiller, a Francia Nagydíj ügyvezető igazgatójának szavai.

A Forma-1 vezetői korábban a zártkapus verseny rendezésének lehetőségét is vizsgálták, most azonban kénytelenek voltak elfogadni a szervezők döntését. „Szoros kapcsolatban álltunk a francia promóterekkel, és bár csalódást keltő a döntés a szurkolóinknak és az F1-es közösségnek, teljes mértékben támogatjuk a döntést, és várjuk, hogy hamarosan visszatérhessünk a Paul Ricard-ra" – nyilatkozta Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója.

Silverstone-ba egyelőre csak nézők nem mehetnek

Sokáig az sem tűnt lehetetlennek, hogy a júliusi Brit Nagydíj lesz az idei első Forma-1-es futam, jelenleg azonban a Francia Nagydíj törlésével a sorban hivatalosan is előrelépő Osztrák Nagydíj tűnik esélyesnek erre. A legvalószínűbb forgatókönyvnek eddig is azt tartották a szakértők, hogy Ausztriában és az Egyesült Királyságban rendezik az első négy versenyt, 2-2 eloszlásban. Noha ez a lehetőség továbbra is fennáll, szinte biztos, hogy nézők egyik futamon sem lesznek.

Ha lesz is futam, Silverstone-ban az idén üresek lesznek a lelátókForrás: Mark Sutton / LAT Images/Motorsport Images

A Brit Nagydíj szervezői korábban már közölték, hogy április végéig van lehetőségük kivárni a versenyük idei megrendezésével kapcsolatban. Az akkori közlemény szerint ez magára a futam megtartására vonatkozik, erről azonban még nem született döntés, 

arról viszont igen, hogy ha lesz is, az idei silverstone-i verseny biztosan zárt kapuk mögött fog zajlani. 

„Hihetetlenül csalódott vagyok, hogy közölnöm kell, nem tudjuk nézők előtt megrendezni az idei Brit Nagydíjat” – olvashatók Stuart Pringle szavai a silverstone-i pálya ügyvezető igazgatója által a szurkolókhoz intézett levélben.  Olyan sokáig halogattuk ezt a nehéz döntést, ameddig csak lehetett, de figyelembe véve a jelenlegi helyzetet és a kormány intézkedéseit a belátható jövőre nézve, teljesen világos, hogy nem lesz lehetséges normál körülmények között megrendezni a versenyt. A kötelezettségünk, hogy óvjuk mindenki egészségét és biztonságát, beleértve azokat, akik előkészítik az eseményt, az önkéntes pályabírókat, és természetesen Önöket, a csodálatos szurkolókat, azt jelenti, hogy ez a legjobb, legbiztonságosabb és az egyetlen döntés, amit hozhattunk."

A drukkerek az idén legfeljebb a tv-képernyők előtt ünnepelhetnek HamiltonnalForrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

A futamot egyelőre azonban nem törölték, jelenleg a zártkapus rendezés lehetőségeit vizsgálják. „Korábban mindig azt mondtuk, hogy ha ebben a helyzetben találjuk magunkat, akkor támogatni fogjuk a Forma-1 vezetését, amely alternatív megoldásokat keres az idei futamok megrendezésére. Most a zártkapus futam megvalósíthatóságán dolgozunk. Amennyiben ez lehetséges, némi megnyugvást adhat önöknek, hogy a Brit Nagydíjat a Sky Sports és a Channel 4 is élőben fogja közvetíteni."

Stuart Pringle egy nemes gesztust is tett a 2021-es, vélhetően már nézőkkel zajló nagydíjra. „Megerősíthetem, hogy jövőre több ezer jegyet szeretnénk adni az egészségügyben és más kulcsterületen dolgozóknak, akik szó szerint az életüket kockáztatják értünk ezekben a nehéz időkben. Senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy milyen sokkal tartozunk nekik."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK