Hivatalos: Nem lesz júniusban F1-es Francia Nagydíj

Forma-1, Francia Nagydíj, 2019, rajt
LE CASTELLET, FRANCE - JUNE 23: Valtteri Bottas driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 leads Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF90 on the first lap during the F1 Grand Prix of France at Circuit Paul Ricard on June 23, 2019 in Le Castellet, France. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt nem rendezik meg június 28-án a Forma-1-es Francia Nagydíjat, amelyre vélhetően az idén már egyáltalán nem kerül sor. Eközben a Brit Nagydíj szervezői bejelentették: ha lesz is futam az idén, arra nézők biztosan nem mehetnek.

Bekövetkezett az, amire már eddig is lehetett számítani: újabb versenyt kellett kihúzni az idei Forma-1-es világbajnokságból. Ezúttal a június 28-ára tervezett Francia Nagydíj esett áldozatául a koronavírus-járványnak, a Paul Ricard-versenypályán esedékes futamot nem fogják tudni eredeti időpontjában megrendezni, a nagydíj ügyvezető igazgatójának szavai pedig arra engednek következtetni, hogy nem is tervezik annak pótlását, helyette már 2021-re koncentrálnak. A Francia Nagydíj a tizedik versenyhétvége az eredeti 2020-as naptárban, amelyet vagy elhalasztanak, vagy törölnek.

Ebben a látványban az idén valószínűleg nem lesz részünk Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

A franciaországi futam megrendezése már akkor igen kérdésessé vált, amikor a francia kormány bejelentette: legalább július közepéig megtiltja tömegrendezvények tartását az országban, valamint határozatlan ideig lezárja határait. A Francia Nagydíj most kiadott közleményében kiállt a kormány döntése mellett.

A figyelmünket ezért már 2021 nyarára fordítjuk, hogy a nézőknek egy még jobb eseményt kínáljunk Dél-Franciaország szívében" – olvashatók Eric Bouiller, a Francia Nagydíj ügyvezető igazgatójának szavai.

A Forma-1 vezetői korábban a zártkapus verseny rendezésének lehetőségét is vizsgálták, most azonban kénytelenek voltak elfogadni a szervezők döntését. „Szoros kapcsolatban álltunk a francia promóterekkel, és bár csalódást keltő a döntés a szurkolóinknak és az F1-es közösségnek, teljes mértékben támogatjuk a döntést, és várjuk, hogy hamarosan visszatérhessünk a Paul Ricard-ra" – nyilatkozta Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója.

Silverstone-ba egyelőre csak nézők nem mehetnek

Sokáig az sem tűnt lehetetlennek, hogy a júliusi Brit Nagydíj lesz az idei első Forma-1-es futam, jelenleg azonban a Francia Nagydíj törlésével a sorban hivatalosan is előrelépő Osztrák Nagydíj tűnik esélyesnek erre. A legvalószínűbb forgatókönyvnek eddig is azt tartották a szakértők, hogy Ausztriában és az Egyesült Királyságban rendezik az első négy versenyt, 2-2 eloszlásban. Noha ez a lehetőség továbbra is fennáll, szinte biztos, hogy nézők egyik futamon sem lesznek.

Ha lesz is futam, Silverstone-ban az idén üresek lesznek a lelátók Forrás: Mark Sutton / LAT Images/Motorsport Images

A Brit Nagydíj szervezői korábban már közölték, hogy április végéig van lehetőségük kivárni a versenyük idei megrendezésével kapcsolatban. Az akkori közlemény szerint ez magára a futam megtartására vonatkozik, erről azonban még nem született döntés,

arról viszont igen, hogy ha lesz is, az idei silverstone-i verseny biztosan zárt kapuk mögött fog zajlani.

„Hihetetlenül csalódott vagyok, hogy közölnöm kell, nem tudjuk nézők előtt megrendezni az idei Brit Nagydíjat” – olvashatók Stuart Pringle szavai a silverstone-i pálya ügyvezető igazgatója által a szurkolókhoz intézett levélben.

A kötelezettségünk, hogy óvjuk mindenki egészségét és biztonságát, beleértve azokat, akik előkészítik az eseményt, az önkéntes pályabírókat, és természetesen Önöket, a csodálatos szurkolókat, azt jelenti, hogy ez a legjobb, legbiztonságosabb és az egyetlen döntés, amit hozhattunk."

A drukkerek az idén legfeljebb a tv-képernyők előtt ünnepelhetnek Hamiltonnal Forrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

A futamot egyelőre azonban nem törölték, jelenleg a zártkapus rendezés lehetőségeit vizsgálják. „Korábban mindig azt mondtuk, hogy ha ebben a helyzetben találjuk magunkat, akkor támogatni fogjuk a Forma-1 vezetését, amely alternatív megoldásokat keres az idei futamok megrendezésére.

Amennyiben ez lehetséges, némi megnyugvást adhat önöknek, hogy a Brit Nagydíjat a Sky Sports és a Channel 4 is élőben fogja közvetíteni."

Stuart Pringle egy nemes gesztust is tett a 2021-es, vélhetően már nézőkkel zajló nagydíjra. „Megerősíthetem, hogy jövőre több ezer jegyet szeretnénk adni az egészségügyben és más kulcsterületen dolgozóknak, akik szó szerint az életüket kockáztatják értünk ezekben a nehéz időkben. Senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy milyen sokkal tartozunk nekik."