Társoldalunk:

Először osztott meg részleteket 2020-as versenynaptáráról a Forma-1

2020.04.27. 12:23

A Francia Nagydíj törlése után a Forma-1 közleményben nyugtatta meg a rajongókat, hogy jól haladnak az idei szezon előkészületei, júliusban kezdhetnek, az idénynek pedig még az idén decemberben vége lehet.

Először közölt részleteket a jelenleg is formálódó csonkított versenynaptáráról a Forma-1, amely már jó ideje azon munkálkodik, hogy minél hamarabb és minél több versennyel rendezhesse meg az eredetileg márciustól zajló 2020-as szezont. Miután a június 28-i Francia Nagydíj is törlésre került, tízre növelve azon futamok számát, amelyet vagy elhalasztottak, vagy töröltek, Chase Carey elnök-vezérigazgató először nevezte meg a július 5-is Osztrák Nagydíjat, mint az idény tervezett kezdési időpontját.

Chase Carey közleményben tudatta, mi lehet a lehetséges forgatókönyvForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Noha egy ideje már zajlanak a tárgyalások a spielbergi futamról, az F1 vezetése hivatalosan most először közölte, hogy

a Red Bull Ringen szeretnék elindítani a 22-ről 15-18 futamosra rövidített 2020-as szezont.

Carey további részleteket is megosztott, többek között megtudhattuk, hogy az áprilisról elhalasztott Bahreini Nagydíjat decemberben szeretnék pótolni; hogy nem tervezik 2021-ben befejezni az idényt, amely az eredeti naptárhoz hasonlóan Abu-dzabiban érhet véget; valamint, hogy úgy számolnak, ősszel Ázsiában és a tengerentúlon is rendezhetnek futamokat.Noha ma reggel bejelentették, hogy nem lesz Francia Nagydíj június végén, mi egyre magabiztosabbak vagyunk a terveink alakulását és azt illetően, hogy a nyáron elkezdődhet a szezon – jelentette ki Carey az F1 közleményében. – A célunk, hogy júliusban, augusztusban és szeptember elején Európában versenyezzünk, az első futam július 3-tól 5-ig Ausztriában lenne. Szeptemberben, októberben és novemberben Eurázsiába, Ázsiába és az amerikai kontinensre mennénk, majd decemberben visszatérnénk Bahreinbe, ami után Abu-Dzabiban zárnánk az idényt 15-18 versennyel. A végleges versenynaptárat olyan hamar kiadjuk, amilyen hamar csak lehet."

Nagy valószínűséggel a mogyoródi dombokat sem lephetik el a szurkolók az idénForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Miután a Brit Nagydíj szervezői bejelentették, hogy ha lesz is verseny júliusban Silverstone-ban, az biztosan zárt kapus lesz, az Osztrák Nagydíjjal kapcsolatban pedig fel sem merült más opció, Carey kijelentéséből arra lehet következtetni, hogy könnyen előfordulhat, hogy az augusztus 2-i Magyar Nagydíjat is nézők nélkül fogják megrendezni. „A szezon elején arra számítunk, hogy zártkapus versenyek lesznek, de reméljük, hogy az idény előrehaladtával a nézők is részesei lehetne a nagydíjaknak. Még sok mindent ki kell dolgoznunk, mint például a csapatok és a partnereink adott országba jutásának folyamatát és ottani működését. Továbbra is a résztvevők egészsége és biztonsága a prioritásunk, és csak akkor fogunk cselekedni, ha biztosak vagyunk benne, hogy mindkettőre vonatkozóan minimalizáltuk a kockázatot és a felmerülő problémákat."

Az F1 megerősítette, hogy Ausztriában lehet az első versenyForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Az elnök-vezérigazgató megköszönte a csapatok, az FIA, a promóterek és a fontos partnerek támogatását, kiemelte a csapatok koronavírus-fertőzöttek segítésében végzett munkáját, valamint azt is, hogy nem csak a rövid, hanem a Forma-1 hosszú távú jövőjének biztosításán is dolgoznak. Végezetül pedig azért nyitva hagyta a kaput arra, hogy változtassanak a nyári szezonkezdet tervén, hiszen a járvány alakulását ők sem tudják befolyásolni, így adódhatnak nem várt fejlemények. Természetesen a terveink változhatnak, mivel még sok mindennel kell megbirkóznunk és mindannyian ki vagyunk téve a vírus okozta változásoknak. Mindannyian azt szeretnénk, ha a világ visszatérne a normális kerékvágásba, ugyanakor tudjuk, hogy ezt csak a biztonságos és helyes módon teheti meg."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK