Társoldalunk:
Hírlevél

Csak a koronavírus-járvány újabb hulláma esetén nem lenne F1 júliusban

2020.04.27. 09:13

Helmut Marko, a Red Bull Racing tanácsadója szerint már csak akkor hiúsulna meg a július 5-i Forma-1-es Osztrák Nagydíj, ha a koronavírus-járványnak egy második hulláma érné el az országot.

Ahogy telnek a napok, a Red Bullnál egyre magabiztosabbak azt illetően, hogy július 5-én Ausztriában kezdetét veheti az idei Forma-1-es szezon. Helmut Marko, a Red Bull Racing tanácsadója szerint már csak a koronavírus újabb hulláma állhatna a rendezés útjába. Werner Kogler osztrák alkancellár, egyben sportminiszter az ORF-nek nyilatkozva levezette, hogy miként tervezik visszaállítani a sportéletet, valamint az F1-es futamról is beszélt.

Ausztriában jelenleg még az összes sportesemény és edzés be van tiltva, Kogler elmondása szerint utóbbiak azonban már május 15-én újraindulhatnak, de csak fokozatosan, először a szabadtéri gyakorlásokat engedélyeznék, május végétől pedig a tornatermi foglalkozásokat is. A július elejére tervezett Osztrák Nagydíj kapcsán a politikus kijelentette: világos, hogy milyen előírásoknak kell megfelelnie annak, aki belép az országba. „Az országba be is az országból kilépésre vonatkozó előírások világosak. Az embereknek vagy karanténba kell vonulniuk, ami jelenleg két hétig tart, vagy pedig egészségügyi papírral kell bizonyítaniuk, hogy nem hordozzák a vírust."

Ausztriában rögtön két futamot is rendezhetnekForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A tárgyalásokat a spielbergi pályát tulajdonló Red Bull részéről bonyolító Helmut Marko az Ö3 rádiónak azt mondta,

csak egy második járványhullám tehet keresztbe a futamnak.

Az F1 vezetőivel már kidolgozták a tervet, hogy miként lehet 2000 fő alá csökkenteni a teljes utazó cirkusz méretét. A tanácsadó arról is beszélt, hogy az országba lépéshez szükséges előzetes koronavírus-tesztekről minden csapatnak magának kellene gondoskodnia.

Christian Horner, a Red Bull F1-es itállójának csapatfőnöke is optimista azt illetően, hogy lesz vereny júliusban. „Reménykedünk. Nagyszerű rajtja lenne ez a világbajnokságnak, amennyiben biztonságosnak ítélik meg a rendezést. Tudom, hogy a Red Bull mindent megtesz, hogy tető alá hozza a versenyt. Ha az egészségügyi hatóságok és a kormány egyetért, az megadhatja nekünk a kezdőlökést, amit a többiek követhetnek. Különböző folyamatok lépnek érvénybe, beleértve a tesztelést a nagyjából 80 fősre csökkentett csapatok között."

A lelátók üresek lesznek, de magát a futamot a jelen állás szerint meg fogják tudni tartaniForrás: Getty Images/2019 Johannes Schedl/Johannes Schedl

Horner elmondta, fontos, hogy az F1-nek legyen terve az újraindulásra, és konkrét időpontot határozzon meg, amit adott esetben még mindig lehet változtatni, ha a helyzet úgy kívánja. Minden készen áll, csak meg kell nyomni a gombot. A pálya az F1-re lett szabva, szerintem bármely más pályánál a világon képes gyorsabban reagálni" – jelentette ki a csapatfőnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK