Alonso egy barackkal dühítette fel a McLaren korábbi csapatfőnökét

Formula One Nurburgring - Alonso wins Motor_Racing SPO Sports action F1 formula_1 GESTURE group male HORIZONTAL Spanish Formula One pilot Fernando Alonso of McLaren Mercedes celebrates his victory with team principal of McLaren Mercedes, Ron Dennis (L), a
Spanish Formula One pilot Fernando Alonso of McLaren Mercedes celebrates his victory with team principal of McLaren Mercedes, Ron Dennis (L), after the Formula One Grand Prix of Europe at the Nurburgring circuit in Nurburg, Germany, 22 July 2007. Photo: CARMEN JASPERSEN
Vágólapra másolva!
Fernando Alonsóról köztudott, hogy soha nem állt tőle távol a pszichológiai hadviselés. A kétszeres világbajnok 2007-es balhés mclarenes szezonjában ezt azonban nem csak az ellenfeleken, hanem saját csapatfőnökén is alkalmazta, ehhez ráadásul elég volt neki egy barack.

Remek történetet osztott meg Matt Bishop, az F1 Racing korábbi főszerkesztője, később a McLaren F1-es csapatának kommunikációs igazgatója Natalie Pinkham In The Pink elnevezésű podcastjában. Bishop testközelből élhette át többek között Fernando Alonso igen rövidre sikerült első mclarenes időszakát, amely botrányoktól távolról nézve sem volt mentes.

A kétszeres világbajnoknak a 2007-es szezon során fokozatosan lett egyre rosszabb a kapcsolata Ron Dennisszel, a McLaren akkori csapatfőnökével, a híres hungaroringi feltartásos cirkusz után pedig egy időre teljes mélypontra süllyedt. Bishop most felelevenítette, hogy Alonso miként bosszantotta ezek után Dennist egy barack segítségével.

Alonso és Dennis kapcsolata egyre rosszabb lett 2007-ben Forrás: DPA/AFP/Carmen Jaspersen

Ron Dennisről tudvalevő, hogy kényszeres módon odafigyel a tisztaságra, legyen szó a McLaren gyáráról, garázsáról vagy motorhome-járól, és nem tűr senkit és semmit maga körül, aki nem tartja be az erre vonatkozó szabályokat. Nyilván Alonso is tudta ezt, aki a hírhedt hungaroringi összeveszés után az egyik nagydíjhétvége során nehezen megbocsátható dolgot tett a csapat motorhome-jába lépve. „Ron is elismeri, hogy kényszeresen odafigyel a tisztaságra. Az egyik olyan dolog pedig, amit gyűlöl, az az, ha valaki nem késsel és villával eszi a lédús gyümölcsöt – mesélte Bishop. – Úgyhogy ha nektarint, barackot vagy szilvát eszel, Ron azt akarja, hogy tedd tányérra, vegyél egy éles kést, amit támassz ki egy villával, majd a gyümölcsöt apró, tiszta falatokra vágva tedd azt a szádba a villával.

A jelenlevők közül nem mindenki tudta, hogy milyen fájdalmas volt ezt látni Ronnak, de higgy nekem, Fernando tudta. Akkor már nem volt jóban Ronnal. De ilyen Fernando. Nagyszerű pilóta, de manipulátor is."

Alonso a 2007-es szezon végén aztán elhagyta a McLarent, 2015-ben azonban visszatért oda, jóllehet, ekkor már nem Ron Dennis volt a csapatfőnök.

Newey is kihúzta a gyufát

Korábban mi is megírtuk, hogy Dennis milyen elképesztő dolgokat várt el az alkalmazottaitól a rideg McLaren Technology Centre-ben, ahol annak rendje és módja szerint szinte minden dolog szürke, vagy annak valamelyik árnyalata. Adrian Newey, az istálló korábbi főtervezője "How to Build a Car" című könyvében azonban azt is felelevenítette, hogy miként bosszantotta fel volt főnökét a korábbi gyárépületben, miután 1997-ben a csapathoz került.

Newey (balra) is fel tudta dühíteni Dennist Forrás: Getty Images/Michael Cooper

Dennisnek már akkor is a szürke volt a kedvenc színe, így abban a gyárban is minden szürke volt, kivéve talán egy helyiséget: azt az irodát, amelybe Newey költözött. Itt a falak mahagóni panelekből álltak, mahagóni volt az asztal, feketék az ablakkeretek, a szőnyeg pedig sötétbarna. Miután Newey rengteget dolgozott és gyakran hétből hét napot volt bent, elkezdte nagyon lehangolttá tenni a hely, főleg éjszaka. Ezért úgy döntött, hogy mielőtt elutazik az 1997-es Magyar Nagydíjra (első versenyére a McLaren színeiben) kér egy kis változtatást. „Mielőtt elmentünk, megkérdeztem a gyár menedzserét, hogy kicsit vidámabbá tudná-e tenni az irodámat. Mondanom sem kell, térdig gázoltunk a színpalettákban az új otthonunkban, úgyhogy

Visszatérve Magyarországról aztán egy teljes új iroda fogadta. „Az irodám egy fuvallat friss levegő volt a korábbihoz képest. Mindent megcsináltak, amit kértem, a gyár menedzsere remek munkát végzett. Ami azelőtt sötét és komor volt, most kacsatojás kék lett. Hatalmas előrelépés. A gyár többi részének monotonitása után az irodámba lépni olyan érzés volt, mint amikor az 'Óz, a csodák csodája' című filmben bekapcsolták a színeket. A hosszú éjszakák onnantól kezdve kevésbé voltak lehangolóak."

Dennisnek egyáltalán nem tetszett a Newey által eszközölt változtatás Forrás: Getty Images/Michael Cooper

Dennis azonban rendesen kiakadt, amikor először meglátta, mit művelt az újonnan szerződtetett zsenije. „Ron kevésbé volt elragadtatva, amikor hétfőn este átjött megnézni, hogy miként boldogulok. Az ajtóban állva leesett az álla, majd nyelt párat mint egy aranyhal. Mindez nagyjából 30 másodpercig tartott, de úgy 5 percnek éreztem.

Newey annak tulajdonította, hogy később nem került szóba az eset, hogy még úgymond a mézesheteiket töltötték, pár évvel később Dennis felesége azonban felemlegette neki az esetet, felidézve, hogy aznap este a férje „izzó dühvel" a szemében érkezett haza.